19 Ağustos 2014 Salı

Panik Atağın Belirtileri

IMG Ust

Panik Atağın Belirtileri

Gittikçe güçleşen hayat koşulları, yaşanan yoğun stres ve buna benzer birçok olumsuzluk ile ortaya çıkabilen panik atak; günümüzde sıkça duymaya başladığımız bir hastalık haline geliyor. Panik atak hastalığı de ilgili Acıbadem Kayseri Hastanesi Psikoloğu Sevim Buzkan Ertuğrul merak edilen soruları yanıtladı.

Panik Bozukluk nedir?

Panik bozuklukta ani ve açıklanamayan belirtiler nöbeti vardır. Bunlara panik atak denir. Panik atak; durumsal tetikteyicilerle ortaya çıkabilmekle beraber, gevşeme anı ve uyku gibi tehlikesiz durumlarda da kendisini gösterebilmektedir. Genellikle hastalar; kalp krizi geçiriyorum gibi ifadeler ve ölüm korkusuyla birlikte hastaneye başvururlar. Panik bozukluk, kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülmektedir. Erken yetişkinlik döneminde başlamakta ve stresli bir yaşam olayından sonra ortaya çıkmaktadır. Panik atak bir kaygı bozukluğu türüdür. Başka bir kaygı bozukluğu tanısı almış olan hastaların %80’inden fazlası panik nöbetler geçirebilir; ancak sıklığı fazla değildir.

Panik Bozukluk Belirtileri Nedir?

Bunlar nefes almada güçlük, kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı, boğulma hissi, mide bulantısı, baş dönmesi, bayılma hissi, terleme, titreme, aşırı kaygı, korku ve korkunç bir şey olacakmış hissidir. Kontrolünü kaybetme, delirme ve bazen ölme korkusu hastayı çaresiz kılar.


Ataklar Ne Sıklıkla Ortaya Çıkar?

Panik nöbetler çok sık ortaya çıkabilir, bazen haftada 1, bazen her gün ya da daha sık olur. Genellikle dakikalarca bazen de saatlerce sürer.

Panik Atak Hangi Nedenlerden Dolayı  Ortaya Çıkar?

Başlıca etkenler olarak genetik, biyolojik ve çevresel faktörler panik atak oluşmasında önemi rol oynamaktadır.

1.            Genetik yatkınlıkla beraber panik bozukluk ortaya çıkabilir.

2.            Beyin yapısı ve beyin işlevlerindeki  bir dizi biyolojik anormalliklerden dolayı oluşabilir.

3.            Zayıf beslenme alışkanlıkları ve katı diyetler sonucunda ortaya çıkabilecek kan şekeri düzeyi atakları tetikleyebilir.

4.            Düzensiz yaşam ve düzensiz uyku.

5.            Sindirim sorunları.

6.            Antidepresan ilaçların ilk kulanım günlerinde.

7.            Sakinleştirici etkisi olan ilaçların bir anda kesilmesi.

8.            Bedensel ağrılar.

9.            Yaşanılan travmatik olaylar.

10.          Yoğun stres.

Atak Sırasında Hasta Neler Yapabilir?

Kişi bulunduğu pozisyonu değiştirerek, bu durumun geçici bir durum olduğunu ve kısa süre içerisinde ortadan kaybolacağını düşünmelidir. Bu esnada gevşeme ve nefes egzersizleriyle baş etme sağlanabilir. Ancak bu durum geçici değildir. Tedavi için mutlaka bir uzmandan yardım almak gereklidir. Psikofarmakolojik tedavi ve psikoterapi oldukça işe yarayan yöntemlerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder