10 Mayıs 2014 Cumartesi

Turp tüketin turp gibi olun.

Turp tüketin turp gibi olun.

 
     Bol vitamin deposu turpun kalorisi yok denecek kadar az. Karaciğer sağlığından kemikleri güçlendirme özelliğine kadar sayısız faydası olan turpu yaz kış tüketmek gerekiyor.

Her mev­sim sof­ra­nız­da yer ala­bi­le­cek olan turp, yaz, kış ve son­ba­har tur­pu ola­rak üç çe­şit. Ül­ke­miz­de ge­nel­de renk­le­re gö­re çe­şit­len­di­ri­li­yor. En bi­li­nen­le­ri kır­mı­zı ve si­yah turp. Ka­ra­ci­ğer ve saf­ra sağ­lı­ğı açı­sın­dan si­yah, an­ti­ok­si­dan içe­ri­ği açı­sın­dan kır­mı­zı tur­pu ter­cih et­mek ge­re­ki­yor. Uz­man di­ye­tis­yen Ser­kan Tu­tar, turp ko­nu­sun­da bi­lin­me­yen­le­ri ak­tar­dı:

TAM BİR SAĞLIK DEPOSU

*İçer­di­ği an­ti­ok­si­dan bi­le­şik­ler ile kan­se­re kar­şı ko­ru­ma sağ­la­ma­ya yar­dım­cı olur.

*İçer­di­ği kü­kürt­lü bi­le­şik­ler sa­ye­sin­de saf­ra akı­şı­nı hız­lan­dı­rır. Kü­kürt­lü bir­le­şik­le­rin, ka­ra­ci­ğer sağ­lı­ğı­nı ko­ru­du­ğu bi­lin­mek­te­dir.

*Saf­ra sal­gı­sı üze­rin­de­ki olum­lu et­ki­si ile sin­di­ri­mi ko­lay­laş­tı­rır.

*İd­ra­ra çı­kı­şı ha­fif de­re­ce­li hız­lan­dı­rır, ödem çö­zü­cü et­ki gös­te­rir.

*Dü­şük gli­se­mik in­deks­li (kan şe­ke­ri­ni ya­vaş yük­sel­ten) ve yük­sek po­sa­lı ol­du­ğu için şe­ker has­ta­la­rı­nın ra­hat­lık­la tü­ke­te­bi­le­ce­ği bir seb­ze­dir.

*Lif içe­ri­ği yük­sek ol­du­ğu ve fi­tos­te­rol içer­di­ği için kan ko­les­te­ro­lü­nü azal­tı­cı et­ki gös­te­rir.

*Lif içe­ri­ği ve içer­di­ği glu­ko­si­no­lat bir­le­şik­le­ri ile ka­lın bar­sak kan­se­ri baş­ta ol­mak üze­re, kan­se­re kar­şı ko­ru­ma sağ­la­dı­ğı dü­şü­nül­mek­te­dir.

*Dü­şük ka­lo­ri­li ol­du­ğu için di­yet ya­pan­lar için uy­gun­dur.

KEMİK ERİMESİNDEN KOLESTEROLE...

*10 kü­çük boy kır­mı­zı turp ren­de­si (1 kâ­se) tü­ket­ti­ği­niz­de sa­de­ce 12 ka­lo­ri alır, gün­lük po­sa ih­ti­ya­cı­nı­zın yüz­de 25’i­ni kar­şı­lar­sa­nız.

*Turp, yük­sek oran­da po­tas­yum içe­rir. Po­tas­yum, kalp ka­sı dâ­hil kas­la­rın düz­gün ça­lış­ma­sı için ge­rek­li bir mi­ne­ral­dir. Vü­cu­da ye­te­ri mik­tar­da po­tas­yum alı­mı, yük­sek tan­si­yo­na kar­şı ko­ru­yu­cu özel­lik ta­şı­mak­ta­dır.

*İçe­ri­sin­de yük­sek dü­zey­de fo­lat bu­lun­ma­sı, tur­pu di­ğer seb­ze­ler­den ay­rı­ca­lık­lı kı­lar. Fo­lat vü­cu­du­muz­da­ki ge­ne­tik kod­lan­ma­la­rın (DNA’­nın) ona­rı­mın­da kul­la­nı­lır.

1 kâ­se turp sa­la­ta­sı tü­ket­ti­ği­niz­de gün­lük fo­lat ih­ti­ya­cı­nı­zın yüz­de 7’si­ni kar­şı­lar­sı­nız.

*Kal­si­yum mi­ne­ra­li­nin en iyi bit­ki­sel kay­nak­la­rın­dan olan turp, özel­lik­le me­no­poz dö­ne­min­de­ki ka­dın­la­ra öne­ril­mek­te­dir. Ay­rı­ca ke­mik eri­me­si­ne kar­şı olum­lu et­ki­le­ri bi­lim­sel ça­lış­ma­lar ile des­tek­len­miş­tir. Turp yap­rak­la­rı da turp ka­dar iyi bir kal­si­yum kay­na­ğı­dır.

*Ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­nin düz­gün ça­lış­ma­sın­da gö­rev­li olan C vi­ta­mi­ni, turp­ta yük­sek oran­da bu­lun­mak­ta­dır. Gün içe­ri­sin­de 1 kâ­se turp sa­la­ta­sı tü­ke­til­me­si gün­lük C vi­ta­mi­ni ih­ti­ya­cı­mı­zın yüz­de 40’ı­nı kar­şı­la­mak­ta­dır.

*Kan ko­les­te­ro­lü­nün dü­şü­rül­me­sin­de et­kin mad­de olan fi­tos­te­rol, 100 gram turp­ta 9 mg bu­lun­mak­ta­dır.

YAPRAĞI DA KENDİSİ KADAR FAYDALI

Turp yap­ra­ğı; be­ta-ka­ro­ten, C, E, B6 ve B9 vi­ta­mi­ni (fo­lat) ile kal­si­yum mi­ne­ra­li açı­sın­dan iyi bir kay­nak­tır. İçe­ri­ğin­de­ki be­ta-ka­ro­ten sa­ye­sin­de göz ve ak­ci­ğer sağ­lı­ğı­nın ko­run­ma­sı­na yar­dım­cı olur. C vi­ta­mi­nin­den ol­ma­sı, ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­nin güç­len­me­si­ne yar­dım­cı­dır.

Ay­rı­ca yaş­lan­ma­yı ya­vaş­la­tı­cı et­ki­si var­dır. E vi­ta­mi­ni içe­ri­ği ile ya­şa bağ­lı olu­şan me­tal per­for­mans (ha­fı­za) düş­me hı­zı­nı ya­vaş­lat­ma­ya yar­dım­cı olur.

AŞIRI YEMENİN ZARARLARI

*İçer­di­ği kü­kürt­lü bir­le­şik­ler ne­de­niy­le gaz ya­pı­cı özel­li­ği var­dır.

*Aşı­rı tü­ke­til­me­si so­nu­cun­da bağır­sak­la­rı hız­lan­dı­rı­cı et­ki ya­pa­rak is­ha­le se­bep ola­bi­lir.

*Turp yük­sek oran­da ok­sa­lat içe­rir. Ok­sa­lat­lar, vü­cut­tan de­mir ve kal­si­yum gi­bi de­ğer­li mi­ne­ral­le­rin atıl­ma­sı­na yol açar. Yük­sek oran­da turp tü­ke­ti­mi, mi­ne­ral kay­bı­na ne­den ola­rak ya­rar ye­ri­ne za­rar ge­ti­rir.

SAĞLIKLI KİŞİ İÇİN İDEAL PORSİYON

Gün­de 1 kâ­se turp sa­la­ta­sı ola­rak tü­ket­mek ye­ter­li­dir. Turp, bü­rük­sel la­ha­na­sı, kar­na­ba­har, bro­ko­li gi­bi seb­ze­ler ile ay­nı soy­dan gel­di­ği için bu seb­ze­le­ri tü­ke­ten ki­şi­nin ay­nı gün turp tü­ket­me­si­ne ge­rek yok­tur.

Yaprakları böyle tüketin

*Çor­ba­la­ra ila­ve ede­rek.

*Is­pa­nak ye­me­ği gi­bi pi­şi­re­rek.

*Sa­la­ta­la­ra ila­ve ede­rek.

KiMLER az yemeli?

*Böb­rek­le­rin­den kal­si­yum-ok­sa­lat ku­mu dö­ken­ler.

*İs­hal ge­çir­mek­te olan ki­şi­ler ve gaz san­cı­sı çe­ken ki­şi­ler.

*Mut­suz ba­ğır­sak sen­dro­mu olan ki­şi­ler.

*Gas­tri­ti olan­lar piş­miş ola­rak tü­ket­me­li­dir.

*Açık ül­ser ya­ra­sı olan ki­şi­ler tü­ket­me­me­li­dir.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder