Turp tüketin turp gibi olun.
Bol vitamin deposu turpun kalorisi yok denecek kadar az. Karaciğer sağlığından kemikleri güçlendirme özelliğine kadar sayısız faydası olan turpu yaz kış tüketmek gerekiyor.
Her mevsim sofranızda yer alabilecek olan turp, yaz, kış ve sonbahar turpu olarak üç çeşit. Ülkemizde genelde renklere göre çeşitlendiriliyor. En bilinenleri kırmızı ve siyah turp. Karaciğer ve safra sağlığı açısından siyah, antioksidan içeriği açısından kırmızı turpu tercih etmek gerekiyor. Uzman diyetisyen Serkan Tutar, turp konusunda bilinmeyenleri aktardı:
TAM BİR SAĞLIK DEPOSU
*İçerdiği antioksidan bileşikler ile kansere karşı koruma sağlamaya yardımcı olur.
*İçerdiği kükürtlü bileşikler sayesinde safra akışını hızlandırır. Kükürtlü birleşiklerin, karaciğer sağlığını koruduğu bilinmektedir.
*Safra salgısı üzerindeki olumlu etkisi ile sindirimi kolaylaştırır.
*İdrara çıkışı hafif dereceli hızlandırır, ödem çözücü etki gösterir.
*Düşük glisemik indeksli (kan şekerini yavaş yükselten) ve yüksek posalı olduğu için şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir sebzedir.
*Lif içeriği yüksek olduğu ve fitosterol içerdiği için kan kolesterolünü azaltıcı etki gösterir.
*Lif içeriği ve içerdiği glukosinolat birleşikleri ile kalın barsak kanseri başta olmak üzere, kansere karşı koruma sağladığı düşünülmektedir.
*Düşük kalorili olduğu için diyet yapanlar için uygundur.
KEMİK ERİMESİNDEN KOLESTEROLE...
*10 küçük boy kırmızı turp rendesi (1 kâse) tükettiğinizde sadece 12 kalori alır, günlük posa ihtiyacınızın yüzde 25’ini karşılarsanız.
*Turp, yüksek oranda potasyum içerir. Potasyum, kalp kası dâhil kasların düzgün çalışması için gerekli bir mineraldir. Vücuda yeteri miktarda potasyum alımı, yüksek tansiyona karşı koruyucu özellik taşımaktadır.
*İçerisinde yüksek düzeyde folat bulunması, turpu diğer sebzelerden ayrıcalıklı kılar. Folat vücudumuzdaki genetik kodlanmaların (DNA’nın) onarımında kullanılır.
1 kâse turp salatası tükettiğinizde günlük folat ihtiyacınızın yüzde 7’sini karşılarsınız.
*Kalsiyum mineralinin en iyi bitkisel kaynaklarından olan turp, özellikle menopoz dönemindeki kadınlara önerilmektedir. Ayrıca kemik erimesine karşı olumlu etkileri bilimsel çalışmalar ile desteklenmiştir. Turp yaprakları da turp kadar iyi bir kalsiyum kaynağıdır.
*Bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasında görevli olan C vitamini, turpta yüksek oranda bulunmaktadır. Gün içerisinde 1 kâse turp salatası tüketilmesi günlük C vitamini ihtiyacımızın yüzde 40’ını karşılamaktadır.
*Kan kolesterolünün düşürülmesinde etkin madde olan fitosterol, 100 gram turpta 9 mg bulunmaktadır.
YAPRAĞI DA KENDİSİ KADAR FAYDALI
Turp yaprağı; beta-karoten, C, E, B6 ve B9 vitamini (folat) ile kalsiyum minerali açısından iyi bir kaynaktır. İçeriğindeki beta-karoten sayesinde göz ve akciğer sağlığının korunmasına yardımcı olur. C vitamininden olması, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcıdır.
Ayrıca yaşlanmayı yavaşlatıcı etkisi vardır. E vitamini içeriği ile yaşa bağlı oluşan metal performans (hafıza) düşme hızını yavaşlatmaya yardımcı olur.
AŞIRI YEMENİN ZARARLARI
*İçerdiği kükürtlü birleşikler nedeniyle gaz yapıcı özelliği vardır.
*Aşırı tüketilmesi sonucunda bağırsakları hızlandırıcı etki yaparak ishale sebep olabilir.
*Turp yüksek oranda oksalat içerir. Oksalatlar, vücuttan demir ve kalsiyum gibi değerli minerallerin atılmasına yol açar. Yüksek oranda turp tüketimi, mineral kaybına neden olarak yarar yerine zarar getirir.
SAĞLIKLI KİŞİ İÇİN İDEAL PORSİYON
Günde 1 kâse turp salatası olarak tüketmek yeterlidir. Turp, bürüksel lahanası, karnabahar, brokoli gibi sebzeler ile aynı soydan geldiği için bu sebzeleri tüketen kişinin aynı gün turp tüketmesine gerek yoktur.
Yaprakları böyle tüketin
*Çorbalara ilave ederek.
*Ispanak yemeği gibi pişirerek.
*Salatalara ilave ederek.
KiMLER az yemeli?
*Böbreklerinden kalsiyum-oksalat kumu dökenler.
*İshal geçirmekte olan kişiler ve gaz sancısı çeken kişiler.
*Mutsuz bağırsak sendromu olan kişiler.
*Gastriti olanlar pişmiş olarak tüketmelidir.
*Açık ülser yarası olan kişiler tüketmemelidir.
SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ
Her mevsim sofranızda yer alabilecek olan turp, yaz, kış ve sonbahar turpu olarak üç çeşit. Ülkemizde genelde renklere göre çeşitlendiriliyor. En bilinenleri kırmızı ve siyah turp. Karaciğer ve safra sağlığı açısından siyah, antioksidan içeriği açısından kırmızı turpu tercih etmek gerekiyor. Uzman diyetisyen Serkan Tutar, turp konusunda bilinmeyenleri aktardı:
TAM BİR SAĞLIK DEPOSU
*İçerdiği antioksidan bileşikler ile kansere karşı koruma sağlamaya yardımcı olur.
*İçerdiği kükürtlü bileşikler sayesinde safra akışını hızlandırır. Kükürtlü birleşiklerin, karaciğer sağlığını koruduğu bilinmektedir.
*Safra salgısı üzerindeki olumlu etkisi ile sindirimi kolaylaştırır.
*İdrara çıkışı hafif dereceli hızlandırır, ödem çözücü etki gösterir.
*Düşük glisemik indeksli (kan şekerini yavaş yükselten) ve yüksek posalı olduğu için şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir sebzedir.
*Lif içeriği yüksek olduğu ve fitosterol içerdiği için kan kolesterolünü azaltıcı etki gösterir.
*Lif içeriği ve içerdiği glukosinolat birleşikleri ile kalın barsak kanseri başta olmak üzere, kansere karşı koruma sağladığı düşünülmektedir.
*Düşük kalorili olduğu için diyet yapanlar için uygundur.
KEMİK ERİMESİNDEN KOLESTEROLE...
*10 küçük boy kırmızı turp rendesi (1 kâse) tükettiğinizde sadece 12 kalori alır, günlük posa ihtiyacınızın yüzde 25’ini karşılarsanız.
*Turp, yüksek oranda potasyum içerir. Potasyum, kalp kası dâhil kasların düzgün çalışması için gerekli bir mineraldir. Vücuda yeteri miktarda potasyum alımı, yüksek tansiyona karşı koruyucu özellik taşımaktadır.
*İçerisinde yüksek düzeyde folat bulunması, turpu diğer sebzelerden ayrıcalıklı kılar. Folat vücudumuzdaki genetik kodlanmaların (DNA’nın) onarımında kullanılır.
1 kâse turp salatası tükettiğinizde günlük folat ihtiyacınızın yüzde 7’sini karşılarsınız.
*Kalsiyum mineralinin en iyi bitkisel kaynaklarından olan turp, özellikle menopoz dönemindeki kadınlara önerilmektedir. Ayrıca kemik erimesine karşı olumlu etkileri bilimsel çalışmalar ile desteklenmiştir. Turp yaprakları da turp kadar iyi bir kalsiyum kaynağıdır.
*Bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasında görevli olan C vitamini, turpta yüksek oranda bulunmaktadır. Gün içerisinde 1 kâse turp salatası tüketilmesi günlük C vitamini ihtiyacımızın yüzde 40’ını karşılamaktadır.
*Kan kolesterolünün düşürülmesinde etkin madde olan fitosterol, 100 gram turpta 9 mg bulunmaktadır.
YAPRAĞI DA KENDİSİ KADAR FAYDALI
Turp yaprağı; beta-karoten, C, E, B6 ve B9 vitamini (folat) ile kalsiyum minerali açısından iyi bir kaynaktır. İçeriğindeki beta-karoten sayesinde göz ve akciğer sağlığının korunmasına yardımcı olur. C vitamininden olması, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcıdır.
Ayrıca yaşlanmayı yavaşlatıcı etkisi vardır. E vitamini içeriği ile yaşa bağlı oluşan metal performans (hafıza) düşme hızını yavaşlatmaya yardımcı olur.
AŞIRI YEMENİN ZARARLARI
*İçerdiği kükürtlü birleşikler nedeniyle gaz yapıcı özelliği vardır.
*Aşırı tüketilmesi sonucunda bağırsakları hızlandırıcı etki yaparak ishale sebep olabilir.
*Turp yüksek oranda oksalat içerir. Oksalatlar, vücuttan demir ve kalsiyum gibi değerli minerallerin atılmasına yol açar. Yüksek oranda turp tüketimi, mineral kaybına neden olarak yarar yerine zarar getirir.
SAĞLIKLI KİŞİ İÇİN İDEAL PORSİYON
Günde 1 kâse turp salatası olarak tüketmek yeterlidir. Turp, bürüksel lahanası, karnabahar, brokoli gibi sebzeler ile aynı soydan geldiği için bu sebzeleri tüketen kişinin aynı gün turp tüketmesine gerek yoktur.
Yaprakları böyle tüketin
*Çorbalara ilave ederek.
*Ispanak yemeği gibi pişirerek.
*Salatalara ilave ederek.
KiMLER az yemeli?
*Böbreklerinden kalsiyum-oksalat kumu dökenler.
*İshal geçirmekte olan kişiler ve gaz sancısı çeken kişiler.
*Mutsuz bağırsak sendromu olan kişiler.
*Gastriti olanlar pişmiş olarak tüketmelidir.
*Açık ülser yarası olan kişiler tüketmemelidir.
SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder