30 Mayıs 2014 Cuma

Çocuklar Neden Kilo Alıyor?

IMG Ust

Çocuklar Neden Kilo Alıyor?


Çocukların ve gençlerin kilo almalarını kolaylaştıran pek çok neden var. Yiyecekler hiçbir dönemde şimdi olduğu kadar bol ve kolay ulaşılır olmamıştı. Cebindeki kredi kartı ile veya az bir miktar parayla birkaç dakika içinde, bir çocuk ya da ergen herhangi bir fast food restoranına gidip ona gün içinde gerekli tüm kaloriyi sağlayacak bir yemeği kolayca sipariş edebilir.  Bu siparişi internet üzerinden sadece bir tuşa basarak bile başarabilir.  Çalışan ya da şu veya bu nedenle çok meşgul olan anne babalar için bu yiyecekler çok rahat bir seçenek sağlar (hem yemek pişirmek için gerekli zaman ve emekten tasarruf ederler, hem de markete gidip daha sağlıklı sebzeler veya daha nitelikli tahıl ve protein kaynaklarını satın alma masrafından kurtulurlar).


Daha büyük porsiyonlar moda oldu: Porsiyon büyüklüklerinin büyüyüp genişlemesi, bel ölçümünüzün baş sorumlularından biridir. Restoranlar daha yüksek bir fiyat etiketi koymadan daha büyük porsiyonlar sunuyor. Biz de paramızın karşılığını almamız gerektiğini düşünüyoruz. Porsiyon büyüklüklerinin artık uygun yiyecek ve içecek miktarlarıyla alakası kalmadı. 1950′lerde gazozlar 24 cl’lik şişelerde olurdu, şimdi 50 cl’lik ve 60 cl’lik şişeler yaygın. Büyük şişe ya da kutulu içeceklerden biri sırf şekerden 500 kalori sağlayabilir. Oysa  hiç kimse bir içecekten bu kadar kalori almamalıdır. Pek çok kişi bu kalorileri yemekten alınan kalorilerle bir tutmaz ve bunları su gibi içer.


Evde ve okulda stresli, endişeli bir yaşam tarzı; aile yapısında ani değişimler önemli bir etkendir: Anne-babanın boşanması, aile bireylerinden birinin kaybı, okul ile ilişkili sorunlar tetikleyici faktörlerdir.


◦Psikolojik sorunlara dikkat edin: Kişisel güven yetersizliği, özgüven noksanlığı, kişilik bozuklukları, depresyon ve diğer bazı psikolojik sorunların mevcudiyeti de önemlidir.


Çocuklarınıza Balık Yedirin

Balık, düşük kalorisi, güçlü protein içeriği, değerli vitamin ve minerallerle yüklü oluşu ve içerdiği Omega-3 yağlarından dolayı çocuklarınıza verebileceğiniz en yararlı besinlerden biridir.  Balık yağında bulunan Omega-3 yağları, DHA ve EPA çocuklarda beynin gelişmesini desteklemekte, bağışıklığı güçlendirip, görme gücünü artırmaktadır.  Düzenli Omega-3 kazanan çocuklarda gözün retina tabakası daha hızlı gelişmektedir.  Omega-3 yağlarının kalp-damar hastalıkları riskini azalttığını, eklemlere destek sağladığını da hatırlatalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder