5 Mayıs 2014 Pazartesi

DİYARBAKIR

IMG Ust

DİYARBAKIR


Doğunun en gelişmiş kentlerinden biri olan Diyarbakır, zengin kültürü ve binlerce yıllık tarihi ile gezginlerin vazgeçilmez duraklarından biri.

Diyarbakır, tarihi boyunca önemli medeniyetlerin yerleşim merkezi olmuş Anadolu'nun Güneydoğu Bölgesi’nde yer almaktadır. Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki Diyarbakır'ın geçmişi M.Ö. 7500'lü yıllara dek uzanıyor. Bu kadar köklü bir geçmişe sahip olunca da bu kentte gezilecek pek çok yer bulunuyor. Diyarbakır gezilecek yerler listesinde Diyarbakır'ın mutlaka görülmesi gereken yerlerini sizler için sıraladık.


Surlar: Diyarbakır, dünyanın en eski ve sağlam surlarından birine ev sahipliği yapıyor. Diyarbakır geziniz sırasında ilk görmeniz gereken yerlerden biri olan Diyarbakır Surları Çin Seddi'nden sonra dünyanın en uzun surudur.


Asur Kalesi: Eğil ilçesinde yer alan ve Asurlular tarafından yapılan Asur Kalesi Diyarbakır'ın en önemli tarihi varlıklarından biri ve turistik gezilerin de vazgeçilmez duraklarından.


Müzeler: Diyarbakır'ın tarihine ışık tutan müzeler Diyarbakır'da görmenizi önerdiğimiz yerler arasında. Diyarbakır Müzesi, Ziya Gökalp Müzesi, Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi, Ahmed Arif Müzesi Diyarbakır'daki müzeler arasında yer alıyor.


Camiler, Medreseler: Diyarbakır'da gezip görülecek pek çok tarihi eser var. Bunların büyük kısmını da camiler oluşturuyor. Bu camiler arasında Diyarbakır Ulu Camii, Nebi Camii ve Parlı Safa Camii Diyarbakır'ın en ünlü camileri olarak anılıyor. Bu yapıların yanı sıra Hz. Süleyman Camii, Şeyh Mutahhar Camii, Mesudiye Medresesi, Behram Paşa Camii, Melik Ahmet Paşa Camii, Nasuh Paşa Camii, Latifiye Medresesi de gezebileceğiniz yerler arasındadır.


Kiliseler: Diyarbakır'da gezebileceğiniz bir diğer yerler ise Diyarbakır'ın kiliseleridir. Mar Petyun Keldani Kilisesi, Surp Giragos Ermeni Kilisesi ve Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi Diyarbakır'da görmenizi tavsiye ettiğimiz yerler arasındadır..


Hanlar: Diyarbakır tarih boyunca önemli bir ticaret güzergâhı olmuştur. Bu nedenle de şehirde yüzlerce yıllık geçmişe sahip hanlar ve kervansaraylar bulunuyor. Sülüklü Han, Hasan Paşa Hanı, Deliller Hanı, Yeni Han görmenizi önerdiğimiz yerler arasında.


Hevsel Bahçeleri: Yalnızca Diyarbakır'ın değil; ülkemizin de en önemli varlıklarından olan 8 bin yıllık Hevsel Bahçeleri, Diyarbakır'da mutlaka görmeniz gereken esşiz bir güzelliktir. Hevsel Bahçeleri, Dicle Nehri'nin kıyısında, kale ile Dicle Nehri arasındaki alanda bereketli alüvyonların yığıldığı topraklarda bulunan ve kentin kurulduğu günden bu yana besin kaynağı olan çok önemli bir yeşil kuşaktır.


Sipahiler Çarşısı: Diyarbakır'ın en ünlü çarşılarından olan Sipahiler Çarşısı, kent kültürünü yakından tanımanıza olanak sağlayacak bir ortam sunuyor. Sipahiler Çarşısı, Ulu Camii'nin hemen arkasında yer alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder