Türkiye de Çıkarılan Madenler ve Yerleri Kısaca
Türkiye maden miktar, ve çeşidi bakımından oldukça zengindir. Ancak madenlerimiz yeterince işlenememektedir. İşletilen madenlerin bir bölümü de ülkemizde işlenememekte, cevher olarak ihraç edilmektedir. Bu durum madenciliğin kârlılık oranını azaltmaktadır.Günümüzde bir madenin işletilebilmesi için şunlar gerekli görülmektedir:
- a) Maden cevherinin tenörünün (kalite) yüksek olması,
- b) İşlenecek maden yataklarının rezervinin yüksek olması,
- c) İşletme giderlerinin fazla olmaması.
Türkiye de çıkarılan önemli madenler ve çıktıkları yerler…
Demir;
Sanayide en çok kullanılan metal olduğu için önemli bir madencilik dalını oluşturmaktadır. Demir – Çelik sanayiinin ana maddesi olan demir çeşitli bölgelerimizde çıkarılmaktadır.En Önemli çıkarım merkezi Divriği’dir. Bunun dışında Balıkesir’de Eymir ve Çarmık. Marmara bölgesinin doğusunda Çamdağ, Ege Bölgesi’nin kuzeyinde. Kayseri – Kahramanmaraş arasında Faraşa. Sivas – Hekimhan arasında Hasan Çelebi. Doğu Karadeniz Bölümünde Fundacık’ta çıkarılır.
Demin Karabük. Ereğli ve İskenderun demirçelik fabrikalarında işlenir. Bu fabrikaların kurulduğu bölgeler seçilirken kömür kaynaklanrı bakımından da zengin olmasına, yükleme, boşaltma, ulaşım imkanlarının gelişkin olmasına özen gösterilmiştir.
Bakır :
İyi iletken olması, tel ve levha yapımına uygun olması sebebiyle kıymetli bir metaldir. Ülkemizde bakır madenleri yüzyıllardır bilinmekte ve işlenmektedir.Başlıca bakır üretim alanları : Elazığ Maden’de Ergani Bakır işletmeleri Artvin’de Murgul Bakır İşletmeleri. Kastamonu’da Küre Bakır İşletmeleridir Rize – Çayeli’de yeni bakır yataktan bulunmuştur
Krom:
Sertliği, iyi cilalanabilmesi ve paslanmayışı açısından önemli bir madendir. Kaplamacılıkta ve yüksek kaliteli çelik üretiminde kullanılır. Türkiye Krom üretiminde dünyada 3. sırayı alır. Adana kuzeyindeki Akdağ’da yeni krom yatakları bulunmuşturTürkiye’nin bir çok bölgesinde krom madenleri vardır En zengin yataklar Elazığ’da Guleman da. Batı Akdeniz’de Fethiye, Marmaris, Dalaman’da. ayrıca Kütahya – Bursa arası ve Eskişehir’in doğusundadır.
Önemli bir bölümü ihraç edilen ve dış pazarlarda kolayca alıcı bulan bir madendir.
Boksit ;
Alüminyum üretiminde hammadde olarak kullanılır. Hafif bir metal olduğu için uçak yapımında kullanılan alüminyum, gittikçe önem kazanmakladırEn önemli üretim merkezi Konya’nın Seydişehir İlçesidir.
Bor Mineralleri :
Sanayinin çeşitli dallarında kullanılan bu maden bakımından, en zengin ülke Türkiye’dir. Dünyanın birkaç ülkesinde üretildiği için önemli bir madendir.Bigadiç, Kütahya, Eskişehir’in Seyitgazi ilçesi. Balıkesir’in Sultançayırı mevkii en önemli çıkarım merkezlendir
Kükürt :
Kimya sanayiinde ve tarım ilaçları yapımında kullanılır En önemli çıkarım merkezi Isparta’nın Keçiborlu ilçesidir.Civa:
Türkiye’nin çeşitli yörelerinde çıkarılmaktadırSıvı halde olan tek madendir. Bazı elektrik ve fizik araçlannda, ilaç sanayiinde kullanılır. En önemli üretim alanları Konya ve İzmir Ödemiş’tir.
Wolfram :
Çelik ve kimya sanayiinde kullanılır. Ülkemizde Bursa Uludağ’da üretilmektedir.Manganez :
Dağınık yataklar halinde Karadeniz Ereğlisi ve Borçka çevresinde çıkarılan bir madendir.Tuz : Denizden, göllerden ve kayalardan elde edilmektedir. Türkiye üretiminin yansı İzmir’in Çamaltı tuzlasından elde edilir. Ayrıca Çankırı. Kars, Konya, Kırşehir, Erzurum, Nevşehir ve Yozgat illerinde kayatuzu yatakları vardır. İç Anadolu’daki göller de tuz üretiminde önemli kaynaklardır.
http://www.egitimsitesi.org/turkiyedeki-madenler-ve-cikarildigi-yerler/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder