Turpun faydaları
Uzmanlar, ataların geçmişten günümüze kadar halk arasında sıkça kullanılan “Turp gibi sağlam” sözünün, bu sebzenin sert yapısının yanı sıra içeriğindeki vitamin değerlerinden kaynaklandığını belirtiyor. İşte turpun faydaları...
Kırmızının yanı sıra son yıllarda Japon turpu olarak da bilinen beyaz turp üretimindeki artışa rağmen, uzmanlar sağlık için turpun kırmızısını öneriyor.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi diyetisyeni Özgen Arı'nın, yaptığı açıklamaya göre, ataların geçmişten günümüze kadar halk arasında sıkça kullanılan “Turp gibi sağlam” sözünün, bu sebzenin sert yapısının yanı sıra içeriğindeki vitamin değerlerinden kaynaklanıyor.
Cildi güzelleştiriyor
C vitamini, kalsiyum, potasyum ve demir kaynağı turp, cildi güzelleştirip, bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra çok sayıda hastalığa doğal şifa kaynağı olarak gösteriliyor.Kabızlığa da iyi geliyor
Mide ve bağırsağı çalıştıran, sindirimi kolaylaştıran, öksürüğe, romatizmaya ve damar sertliğine iyi geldiği yaygın olarak bilinen turp, bağırsakları adeta dezenfekte ediyor, kabızlığı gideriyor.Kırmızı turpun antioksidan etkisi
Turpun en büyük özelliği ise içeriğindeki antioksidan etki. Bu etki kırmızı turpta, turpa rengini veren maddenin içeriğinden dolayı beyaz turptan daha fazla bulunuyor. Turpun antioksidan etkisi, vücutta kanser hücrelerinin oluşumunu engelliyor. Bu kanser türleri arasında ise akciğer ve kalın bağırsak kanserleri ilk sırada yer alıyor.Folik asit ve demir kansızlığa iyi geliyor
Turpun içeriğinde yüksek oranda bulunan folik asit ve demir vitamini kansızlığa iyi geliyor. Bu nedenle turpu hamile kadınların mutlaka tüketmesi öneriliyor. Turp, emziren annelere de süt yapıcı özelliği nedeniyle tavsiye ediliyor.Yüksek oranda potasyum içeren turp, bu özelliği ile yüksek tansiyon hastalarına da şifa kaynağı oluyor.
Turp tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler
Hasat döneminin kış mevsimi olması nedeniyle, bu mevsimde daha fazla tüketilen turp, sağlık deposu özelliklerinin yanı sıra mide rahatsızlığı olanlarda midede yanma, geğirme ve gaz yapıyor. Bu nedenle, midesi rahatsız olanların tüketimde aşırıya kaçmamaları tavsiye ediliyor.Turp, ayrıca bedenin iyot emilimini azaltıyor. Bu nedenle, fazla miktarda turp tüketenlerin, iyot yönünden zengin besinleri ve iyotlu tuz almaları da öneriliyor.
Ana vatanı Akdeniz bölgesi olan turp, yaygın olarak Osmaniye'de üretiliyor. Osmaniye'nin Kadirli ilçesi Türkiye'nin toplam turp üretiminin yüzde 70'ini karşılıyor.
http://www.saglikveguzellik.net/turpun-faydalari.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder