3 Kasım 2013 Pazar

Doğanın bize sunduğu mucizevi bitki

Doğanın bize sunduğu mucizevi bitki: Zencefil

Doğanın bize sunduğu mucizevi besinlerden biri de zencefil. Uzmanlar, bu yararlı bitkinin tazesini kullanmanızı özellikle öneriyor. İnsanoğlunun dünyada varolduğu günden bu yana verdiği yaşam savaşı, günümüzde uzun ve kaliteli yaşama isteğini de beraberinde getiriyor.
Hipokrat'ın söylemiş olduğu "besinleriniz ilacınız olsun" felsefesini yeniden yaşama geçiren modern insan, daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için doğaya dönüyor.
Zencefil de günümüz insanının lezzet ve yararlarını yeniden keşfettiği besinlerin başında geliyor. ABD'deki Michigan Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, zencefilin yakın gelecekte kanser tedavisinde de kullanılabileceğini ortaya koyuyor. Özellikle yumurtalık kanserinin tedavisinde zencefil kullanımı üzerinde yoğunlaşıldığı belirtiliyor.
Zencefil'in araştırmalarda kanıtlanmış yararları:
- Ameliyat ya da kemoterapi sonrası ya da taşıt tutmasında görülen bulantı ve kusmaları engelliyor. Hamileliğe bağlı bulantı ve kusmalarda da etkili oluyor. Ancak, hamilelikte çok fazla kullanılmaması öneriliyor.
- Şeker hastalarında (diabette) kan şekerinin dengede tutulmasını sağlıyor.
- Zencefil, tok tutucu ve metabolizmanın yavaşlamasını engelleyici etkisiyle diyetlere yardımcı oluyor.
- Üst solunum yolu enfeksiyonlarında ve soğuk algınlığının tedavisinde kullanıyor
- Kolesterolü düşürüyor ve kanın pıhtılaşmasını engelliyor.
- Ağrıları azaltıyor.
- Yemeğin daha iyi sindirilmesini sağlıyor; mide ve bağırsak gazı oluşmasını engelliyor.
- Beynin çalışmasını olumlu yönde etkiliyor.
- Zencefil kökü, yemeklere lezzet vermek amacıyla rendelenebiliyor ya da soslara ilave ediliyor. Kek, kurabiye, tavuk, balık ve et yemeklerine baharat olarak kullanımı farklı bir lezzet sunuyor. Zencefil dilimleri ile lezzetli ve sağlıklı içecekler de hazırlanabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder