25 Kasım 2013 Pazartesi

Amasya’da Gezilecek Yerler

Amasya’da Gezilecek Yerler

Kral Kaya Mezarları:
 Köklü bir tarihe sahip olan Amasya gezginler tarafından en çok merak edilen şehirlerden biridir. Gökmedrese Camisi, Amasya Müzesi, Borabay Gölü ve Amasya Kalesi’yle tarihi-doğal güzelliklerini muhteşem birleşmesini siz de mutlaka görmelisiniz.
Amasya’da bir gezi planladıysanız gitmenizi önerdiğimiz yerlerden biri kral Kaya Mezarları’dır. Harşena Dağı’nın yamaçlarında Pontus krallarına ait mezarlardır. Kolaylıkla ulaşabileceğiniz kral kaya mezarlarına Hatuniye Mahallesi’nin sokaklarından tren yolunu geçerek çıkılmaktadır. Burada kayaya oyulmuş yollar ve merdivenler vardır. Yeşilırmak boyunca 21 mezar bulunan bölge turistlerin yoğun ilgisini görmektedir.


Kral Kaya Mezarları yakınında birçok otel bulunmaktadır. Kral Kaya Mezarları yakınındaki otellerin birinde konaklayarak şehrin tarihi bölgelerini kolaylıkla ziyaret edebilirsiniz. İrili ufaklı mezarların en büyüğü batı yönündeki en son mezardır.
Amasya tatilinize dahil etmenizi önerdiğimiz mezarlar kayalar üzerindeki estetik yapılarıyla sizleri kesinlikle büyüleyecek. Belli dönemlerde hapishane ve cezalandırma yeri olarak da kullanılan mezarlar, her fotoğraf karesine farklı bir güzelliğini yansıtacak.


 Hazeranlar Konağı :
 Amasya’nın tarihi yapılarından biridir Hazeranlar Konağı. Eğer Amasya’ya tatil için gitmeyi planlıyorsanız Hazeranlar Konağı’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz.
19. yüzyıl yapılarından biri olan Hazeranlar Konağı, 1865 yılında Mutasarrıf Ziya Paşa’nın defterdarı olan Hasan Talat Efendi tarafından yaptırılmıştır. İsmini ise; Hasan Talat Efendi’nin kız kardeşi Hazeran Hanım’dan almıştır. Bodrum üzeri iki katlı bir şekilde inşa edilen konak, geleneksel Osmanlı konut mimarisinin önemli örneklerinden biridir.
1984 yılında müze olarak düzenlenen Hazeranlar Konağı, etnografik eserleriyle birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir. Amasya tatilinize başlamadan önce, Hazeranlar Konağı yakınındaki otelleri ve otel fiyatlarını internet üzerinden araştırıp rezervasyon yaptırdıktan sonra, Hazeranlar Konağı’nın yakınındaki bir otelde konaklayabilirsiniz.
Konağa yakın bir otelde kalmak diğer tarihi alanlara ulaşmanızı da sağlayacak.
 Kadılar Türbesi :
 
Amasya, zengin tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra türbeleriyle de oldukça ünlüdür. Şehre gelen turistler gezi listelerine mutlaka türbeleri de dahil ederler.
Amasya’nın en çok ziyaret gören türbelerinden biri Kadılar Türbesi’dir. Kadılar Türbesi’nin kim tarafından ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmese de yıl içerisinde birçok turistin yoğun ilgisini görür. Türbe şehir merkezinde bulunduğu için kolay bir ulaşıma sahip olup, Halifeti Gazi Kümbeti’nin hemen karşısındadır.

Çağlayan Köprü :
 
Yeşilırmak’ın üzerinde bulunan ve yüzyıllara meydan okuyan Çağlayan Köprü, sahip olduğu manzarasıyla görenlerin beğenisini kazanıyor.
Amasya il merkezine sadece 6 kilometre uzaklıkta olan Çağlayan Köprü, İtelgin Gazi’in oğlu Hüsamüddevle Hasan tarafından yaptırılmıştır. XII. yüzyıl eseri olan köprü, şehrin en eski yapıları arasında olmaya devam etmektedir.
Doğal bir güzelliğin arasında tarihi gerçekliğini gözler önüne seren bu yapı, fotoğraf karelerinize güzel manzaralar sunmayı da unutmayacak.

Gökmedrese Camii :
 
Sizlere, bu güzel şehri gezdiğiniz sırada görmenizi önerdiğimiz bir yer daha var. Gökmedrese Camisi…
 Tarihi 1267 yılına dayanan Gökmedrese Camisi, bir külliye özelliği taşımaktadır. Medrese ve mezar odası bulunan caminin yanındaki kümbet mavi renkli çinilerle süslenmiştir. Bu sebepten dolayı Gökmedrese ismini almıştır ve Anadolu Selçuklu sanatının en iyi örneklerinden biridir.
 Amasya Valisi Seyfettin Torumtay tarafından yaptırılmıştır. Ağaç işçiliğinin en iyi örneklerinden biri olan kapısı, şu anda Amasya Müzesi’nde sergilenmektedir.
Gökmedrese Camisi’nin her detayı ince bir işçiliğe sahiptir. Amasya tatilinizde görmenizi önerdiğimiz bu tarihi yapıyı ziyaret ettiğiniz sırada, geçirdiğiniz anları ölümsüzleştirmeyi sakın unutmayın
http://www.jtibenimbayim.com/ArticleDetails.aspx?articleId=58&categoryId=3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder