17 Kasım 2013 Pazar

ilaç yapımında kullanılan bitkiler, meyveler sebzeler ve mantarlar çiçekler ağaçlar nelerdir


ilaç yapımında kullanılan bitkiler, meyveler sebzeler ve mantarlar çiçekler ağaçlar nelerdir


Adaçayı; Yapraklarının enfüzyonu ilaç sanayinde gargaralar ve şurupların bileşimine girerek boğaz ağrıları ve iltihaplarına karşı kullanıldığı gibi dezenfekten, antiseptik olarak bunun yanında da mide ve barsak spazmlarını çözücü ilaçların yapımında değerlendirilir.

Kekik; İlaç sanayinde antiseptik imalatında kullanıldığı gibi bronşlardaki koyu kıvamlı salgıyı sıvılaştırdığından öksürük şuruplarının bileşimine girer. Antibiyotik etki olarak mikroorganizmaların üremesini geciktirdiği veya tamamen durdurduğu için, ağız antiseptiği olarak gargara yapımında faydalanılmaktadır. Derideki mantar hastalıklarına karşı inhibitör etkisi olduğundan, mantar ilaçlarının bileşiminde de yer almaktadır. Kimya sanayinde ise değerli bir kimyasal madde olan timolun elde edilmesinde kullanıldığı gibi parfümeri sanayinde ve banyo köpüklerinin yapımında ve problemli ciltlerin tedavisinde kullanılmaktadır.

Nane; Birçok ilaçların yapımında, şekercilik, diş macunu, çiklet, sabun, parfümeri sanayinde hammadde olarak kullanılır.
Bazı mantarlar ise insana, mesela mayalama endüstrisinde, çok değerli hizmetler verirler. Ferment denilen bazı maddeler oluşturarak, şekeri alkol ve karbon dioksite dönüştürür, bu mantarlar uzun zamanlardan beri alkollü içkiler üretiminde kullanılmıştır. Mayalanma olayı, bazı bakteriler, maya ve küf mantarları tarafından me dana getirilmektedir. Eskiden, mayalama işlemi tabi yolla gerçekleştiriliyordu. Bugün gelişmiş olan teknikler sayesinde tek bir mikroorganizmanın kültürü yapılabilmektedir ve bunlar kullanılmak suretiyle kaliteli ürünler elde edilmektedir. Görülüyor ki bu endüstri mayalanma oluşturan mantarlara bağlıdır. Bunlar arasında en önemlisi Saccharomyces cerevisiae’ dir. Maya mantarları lüzumlu mayalanmayı sağlamak üzere ekmek yapımında da kullanılmaktadır. Maya mantarlarınının başka türleri meyve sularından şarap imalinde, süt endüstrisinde muhtelif süt ürünlerinin üretiminde kullanılır. Bakterilerden başka, bazı peynirlerin olgunlaştırılmasında Penicillium cinsinden küf mantarları önemli rol oynarlar, bu peynirlerde küf mantarı peynirin içinde gelişir ve boz renkli damarlardan ibaret bir ağ teşekkül ettirir. Bazı peynirlerde bu damarlı oluşum yalnız yüzeyi örter. Bununla beraber en büyük keşif, mantarlardan elde edilen bilhassa “penisilin” adı verilen antibiyotiklerdir. Penisilin, Penicillium notatum dan elde edilmiştir, halen bir çok bulaşıcı hastalığın tedavisinde başarı ile kullanılmaktadır.
Mantarlar tabi çürümede aktif bir rol oynarlar ve bu şekilde insan faaliyetle- rinin bir çok sahasında dolaylı etkide bulunurlar. Organik artıkların çürümesi bakterilerin ve mantarların, bilhassa küçükk mantarların beraber faaliyeti ile gerçekleşmektedir. Mikroskobik olan bu mantarlar toprakta her yerde çok fazla sayıda bulunurlar. Ormandan ve tarladan, hangisinden olursa olsun, her türlü toprak bu canlıların sporları ve hüfleri ile doludur. Toprak mantarları, karbon dioksit depo ederek ve çeşitli kimya olaylarına sebep olarak önemli bir mekanik rol icra ederler. Bunlar bitki kalıntılarının parçalanmasına, gübrelik harcın meydana gelmesine, bazı tarım ürünlerinin muamelesine iştirak ederler. Nihayet su mantarları, kirlenmiş suların yarı temizlenmesinde kısmen yardımcı olurlar.
Böyle iyi yönde ve insan için faydalı tarafları yanında, mantarlar çok tehlikeli düşmanlar da olabilirler ve insanlar bunlara karşı nasıl mücadele edeceğini kestiremez. Mantarlar tarafından sebep olunan zararlar birçok şekilde açıklanabilir, mesela parazit mantarlar ekonomik bakımdan değerli bitkilerde ve hayvanlarda, hatta insanlarda zarar meydana getirirler. İnsan vücudunda mantarların parazit olması, çeşitli deri hastalıklarına ve genel rahatsızlıklara sebep olabilir. Bunlar, eğer sporları kan dolaşımına girerse solunum sistemi ve işitme hastalıklarını tahrik ederler. Böyle hastalıklar hayvan ve insanlarda yaygındır. Bilhassa balıklar su küf mantarlarına hassastırlar, su küfleri bulaşmış oldukları deri dokusuna yerleşir ve tedrici olarak canlıda tamamen yayılır. Böceklere hücum eden diğer küf mantarları da insektisid (böcek ilacı) olarak kullanılabilmektedir.
Mantarların, ekonomik olarak önemli bitkilerde parazit olması ile sebep olunan zarar pek büyüktür, çünkü bunlar verimi azaltır veya belli bazı bölgelerde bazı bitkileri yetiştirmeyi imkansız kılarlar.Bu mantarlar, bitki hastalıkları ile uğraşan Fitopatoloji ilminin konusuna girerler.
Küf mantarları tohumların ve fideciklerin işe yaramaz hale gelmesine yol açarlar, aynı zamanda patates ve asmalarda tehlikeli hastalıklara sebep olurlar. Yanıklık hastalıkları mesela buğdayı ve mısırı tarlada tahrip edebilir. Buğday pası mantarı (kınacık) tarafından buğday üretiminde büyük kayıplara uğranılmaktadır, çeşitli pas mantarları başka bitki türlerine de hücum ederler fakat tabidir ki meydana gelen zarar buğdaydaki kadar ekonomik önemde değildir. Bilhassa külleme hastalıkları önemlidirler; şerbetçi otu, gül, meşe ve asmalar gibi bir çok bitkinin yüzeyinde un gibi, ince bir beyaz tabaka meydana getirerek zarar yaparlar. Meyveler de siyah ve esmer çürüklüğe sebep olan mantarların hücumuna uğrarlar.
Bazı mantar türleri ağaçların iğne yapraklarına zarar verirler ve dökülmelerine sebep olurlar. Claviceps purpurea meşhur bir zararlıdır. Odun tahripçisi mantarlar da tehlikelidir, bunların miseli ağaçların odun dokusuna nüfuz eder ve nihayet onları çürütür ve öldürür. Ağaçlara hücum eden başka türler de vardır, fakat en yaygın olanı bal mantarı (Armillaria mellea), orman ve bahçe ağaçlarını istila eden en zararlı parazitlerden biridir. Çok korkulan diğer bir mantar ev mantarı (Serpula (Merulius) lacrimans) dır, bu mantar binalarda kuru çürüklüğe sebep olur.
Yenen mantarlara gelince, bunlar ağaçlıklarda, kırlarda ve tarlalarda toplanabilirler, ticari olarak yetiştirilebilirler.
Makromantarlar ayrıca yüksek bitkilerin köklerine girmek suretiyle oluşturdukları mikorriza denilen yapı açısından da önemlidirler. Çünkü böyle bir ortaklık kurulduğunda mutallistik bir simbiyoz sözkonusu olur. Yapılan araştırmalara göre mikorrizalı bitkiler; fosfor, kalsiyum ve potasyumu daha fazla miktarlarda alırlar ve bu nedenle de gelişmeleri diğerlerine nazaran daha iyi olur.
Görülüyor ki mantarların önemi insan faaliyetlerinin birçok alanında ortaya çıkmaktadır ve hayal edebildiğimizden daha büyüktür. Her yerde mevcut bulunmalarından ve çok aşırı sayıda olmalarından dolayı mantarlar Dünyanın hayat devrinde önemli rol oynarlar.
Bir çok bitki; yaprağı, kökü, meyvesi, kabuğu, çekirdeği, tohumu, yağı v.s. kısımları ilaç yapımında kullanılır. Tıpta kullanılan bitkiler ile ilgili bilime ise “ FARMAKOGNOZİ ” denir.
Dünyanın her yerinde ilk aşiretler şifalı otlara ilişkin bilgileri sınama ve yanılma işlemleriyle topladılar. Şifalı bitkiler tıbbı geleneği hiç kopmadan en uzun süren ülke Çin’dir. M.Ö. 2698 yılında İmparator Shen Nung öldüğü zaman en az 100 yararlı bitkiyi denemişti. Yararlı Otlar Yasası adlı yapıtında 252 tür bitkiyi ele almış, şimdi de çoğu kullanılan otların saklanması ve kullanılmasını anlatmıştı.
Anadolu’da kocakarı ilaçları olarak bilinen bitki ile tedavi insanlığın tarihi kadar eskidir. Büyük hekim İbni Sina da bitki tedavisini başarıyla uygulanmıştır.
19. yüzyılda bilimin ilerlemesiyle ilaçlardaki bitki ögeleri ve yoğun dozların yapay olarak elde edilmeleri 20. yüzyılın ortalarında şifalı otların tıptaki kullanımını en alt düzeye indirdi. Oysa şimdi ilaçların yan etkilerine karşı duyulan ilgi, çevreyi tanıma ve kişilerin kendi sağlığına karşı daha büyük sorumluluk alma isteği nedeniyle şifalı bitkilerle tedavi şaşırtıcı bir canlanmayı yaşamaktadır.
İlaç şirketleri bir yandan şifalı bitkilerin değerini tanıyıp beklenmeyen enerjiyle botanik araştırmaya eğilirken öte yandan tıp ürünleri üzerindeki yüksek kazanç tekellerini korumak istiyorlar.
Doğal yöntemler ve bitkilerle tedavi Alternatif Tıp ve Bitki Hekimliği “HERBALİZM” nin konularıdır. Ülkemizde henüz bu dallar yoktur, yalnız bu şekilde tedavide bitkiler önemli ve bilinçli bir şekilde kullanılmalıdır.
Keklikgözü
Kanaryaotu
Tatula Yaprağı
Nane
- Kalp yetmezliği
- Diüretik
- Göz banyosu,
- Çocuklarda laksatif
- Adet söktürücü
- Yumuşatıcı
- Kurt düşürücü
- Yara merhemi
- Mensturasyon Ağrıları
- Ağrı kesici
- Nefes darlığı
- Astım
- Romatizma
- Kas gevşetici
- Baş Ağrısı
- Çarpıntı
- Mide bulantısı
- Hazımsızlık
- Diş macunu
- Ağız gargarası
- Uyarıcı
Papatya Çiçeği
Çuha Çiçeği
Kuşburnu
Adaçayı
- Ağrı Kesici
- Arpacık
- Ateş düşürücü
- Safra söktürücü
- İdrar çoğaltıcı
- İştah açıcı
- Yatıştırıcı
- Gaz söktürücü
Kökü
- Balgam söktürücü
- Göğüs Yumuşatıcı
- Bronşit
- Kronik Öksürük
Çiçeği
- Çocuklarda sedatif
- Uykusuzluk
Yağı Tohumundan Gamma-Linoleik Asit (GLA) içeren yağ elde edilir. GLA sağlık için gereklidir çünkü vücuttaki bütün organları kontrol eden ve hormon-lara benzer etki gösteren bileşiklerin Prostoglandin üretiminde kullanılır.
- Bağışıklık sistemi
- Mensturasyon ağrıları
- Menopoz
- Deri merhemi
- Romatizma
- Akne
- Sıkıntı
- İshal
- C Vitamini
- Diüretik
- Mide Rahatsızlığı
- İdrar söktürücü
- Böbrek taşı
- Uyarıcı
- Ter kesici
- Sindirim problemleri
- Menopoz
- Mensturasyon ağrıları
papaver
verbascum phlomoides
Haşhaş
Sığırkuyruğu Çiçeği
- Haşhaş Yağı olarak
– Deri Çatlaması
– Yanık
- Analjezik
- Sedatif
- Antispazmodik
- Narkotik
- İshal
- Kronik öksürük
- Balgam söktürücü
- Bronşit
- Astım
- Yara merhemi
- Kulak iltihapları
- Hemoroid

http://www.sagligimiza.com/alternatif-tip/ilac-yapiminda-kullanilan-bitkiler-meyveler-sebzeler-ve-mantarlar-cicekler-agaclar-nelerdir.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder