18 Kasım 2013 Pazartesi

Kadınlarda Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kadınlarda Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kadınlarda Kalp Krizi Belirtileri
Kadınlarda Kalp Krizi Belirtileri
Kadınlarda kalp krizi yaşı son yıllarda hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının da etkisiyle giderek düşüyor. Bu nedenle de kadınların oldukça dikkatli olması gereken kalp krizi hakkında bilgiler vermek ve kadınları kalp krizinin en sık görülen belirtileri hakkında uyarmak amacıyla bu yazıyı hazırladık. Genel olarak yaygın bilinenin aksine kadınlardaki kalp krizi belirtileri erkeklerde görülen belirtilerden farklılaşabilmektedir. Yani kadınların kendilerine özgü kalp rahatsızlığı belirtileri ve semptomları vardır. Bu belirtiler bilinmez ise yanlış teşhise neden olabilir ve olayın daha ölümcül bir hal almasına yol açabilir. Hatta yapılan araştırmalarda kalp krizi geçiren kadınların en az % 50 sinin kalp krizinin ardından hastaneye yetiştirilme süresinin erkeklere nazaran en az 15 dakika daha geç olduğu ortaya çıkmıştır. Bu da kadınlarda kalp krizi belirtilerinin erkeklere nazaran daha geç anlaşılmasından kaynaklanmasıdır. Bu nedenle aşağıdaki kadınlara özel kalp krizi belirtilerini öğrenmek ve olası bir kalp krizi atağı durumunda uyanık davranarak hastaneye bir an önce ulaşımı sağlamak önem arz etmektedir.
Kadınlarda göğüs ağrısı: Kalp ağrısı da denilen ve sırta, çeneye ve omuza doğru yayılan ağrı şikayetleri erkeklerde görülen kalp krizinin en tipik belirtileri arasındadır. Sütyen hizasında, çenede, sırtta, boyunda ve omuzdaki ağrılar göğüs ağrısının tipik belirtileridir. Ancak kadınlarda kalp krizi durumunda göğüs ağrısı şikayetleri tipik olmayabilir. Bel ağrısı şeklinde veya mide yanması, karın ağrısı biçiminde görülen ağrılar da kalp krizi ağrısı olabilmektedir.
Nefes alamama ve tıkanıklığı: Kadınlarda nefes tıkanıklığı şikayetleri de kalp krizinde sık biçimde görülebilen kadınlara özel kalp krizi belirtileri arasında sayılabilir. Nefes tıkanıklığının en önemli nedeni ise kalbin kan pompalamasında görülen sıkıntılardır. Dolaşım bozukluğu neticesinde ciğerlerde basıncın yükselmesi, akciğerlerin olumsuz etkilenmesine ve nefes tıkanmasına yol açabilmektedir.
Yorgunluk, Sinirlilik ve Tedirginlik Hissi: Kalp krizi belirtilerinden bir tanesi de yorgunluk ve bilinç bulanıklığı bayılma hissi gibi belirtilerdir. Kronik yorgunluk genelde kalp hastalıklarında görülür. Bu nedenle iş hayatının, depresyonun veya diğer bir takım metabolizma hastalıklarının (guatr gibi) neden olduğu yorgunluk belirtileri ile karıştırılma riski bulunan kalp krizi yorgunluk belirtisine dikkat etmek gerekmektedir. Yorgunluk ile birlikte ölüm korkusu, anksiyete, tedirginlik gibi belirtiler de kalp krizi belirtileri olarak ortaya çıkabilmektedir.

 Mide bulantısı: Kalp krizi mide bulantısına da neden olabileceği için kadınlarda genelde sindirim sistemi sorunu sanılabilir. Bu nedenle mide bulantısının kalp krizi nedeniyle ortaya çıkma ihtimali hiç akla gelmez. Kadınlarda erkeklere nazaran kalp krizi kendisini mide bulantısı biçiminde belirtiyle gösterebilir.  Mide bulantısının yanı sıra kadınlarda kalp krizinde kusma, mide yanması gibi şikayetler de görülebilmektedir.
Kalp Çarpıntısı: Kadınlarda görülen kalp krizinin bir diğer yaygın belirtisi ise çarpıntı veya kalp çarpması adı verilen belirtidir. Kalbe giden kanın kesilmesi ve yeterince kalbi besleyememesi durumunda kalpte ritm bozukluğu (kalp aritmisi) gelişebilir. Bu durumda ise çarpıntı şeklinde belirti ortaya çıkmaktadır. Ancak kalp çarpıntısı panik atak gibi şikayetlerde de sıkça görüldüğü için kalp krizi yerine başka rahatsızlıkların akla gelmesi muhtemeldir. Çarpıntı genel olarak bir koroner veya kalp hastalığının varlığını akla getirmelidir. Yukarıda saydığımız mide bulantısı, nefes almada zorluk ve göğüs ağrısı gibi kadınlarda kalp krizi belirtileri ile birlikte görülüyorsa bu durumda kalp krizinden şüphe etmek gerekmektedir.
Uyku Apnesi: Uyku apnesi şikayeti olan kişilerin kalp krizi geçirme riski % 50 artmaktadır. Bu nedenle uyku apnesi ve horlama vb uyku bozuklukları şikayetleri olan kadınların kalp krizi geçirme riskini gözden geçirmeleri gerekmektedir

http://www.sagligimiza.com/kalp-ve-damar-hastaliklari/kadinlarda-kalp-krizi-belirtileri-nelerdir.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder