4 Mart 2014 Salı

Sinüziti Engellemek İçin İpuçları

IMG Ust

Sinüziti Engellemek İçin İpuçları


Nezle, grip ve alerjik sorunların artışı doğal mukozayı da olumsuz etkilediği için sinüslerin de yapısında bozulma yaşanıyor. Sonuç olarak da sinüzit çok daha fazla görünüyor. Şiddetli göz ve baş ağrısına neden olan sinüzitin artmasının en önemli sebebi ise kış aylarında kapalı ortamlarda çok vakit geçirilmesi.

Acıbadem Bakırköy Hastanesi KBB Uzmanı Dr. Naser Dadaşzade, kış aylarında sinüzitin artış nedenleri ve en aza indirmenin yolları hakkında bilgi verdi.

Kış aylarında kapalı alanlarda fazla vakit geçirilmesi, havalandırmaların yetersizliği, gribal enfeksiyon salgınları, toplu taşımalar, okul ve alışveriş merkezlerinde yayılan enfeksiyonlar sinüzit olma oranlarını artırıyor. Bağışıklık sistemi düşük kronik hasta kişilerle, yaşlılar, çocuklar ve kalabalık ailelerde bu oran daha da artıyor.

Sinüziti Engellemek için Bu Önerilere Kulak Verin:

1-Kalabalık ve kapalı ortamlarda yaşıyorsanız odaları havalandırın.
2-Hasta olan kişilerden uzak durun.
3-Vücut direncinizi artırmak için beslenme ve sıvı tüketiminize özen gösterin.
4-Grip aşısı olun.
5-Vücudunuzu sıcak tutun. Kış aylarında vücudu sıcak tutan ama terletmeyen kıyafetler giyin.
6-Grip başlangıcı yaşıyorsanız, semptomatik tedavi ile burun tıkanıklığınızın oluşmasına engel olun.
7-Burnunuzun içinde yapısal bozukluk varsa gidermeye çalışın.
8-Alerjik bünyeniz varsa baskılayıcı önlemler alın.
9-Gribal enfeksiyonun yaygın olduğu ortamlardan mümkün olduğu kadar uzak durun.
10-Ellerinizi sık sık yıkayın.
11-Ortak kullanım eşyalarını minimalize edin.
12-Direnci artırıcı gıdalar yiyin.

• Protein tüketimini artırın. Özellikle kış aylarında vücudun yapı taşı olan protein kaynakları, yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, peynir, süt ve yoğurt yemeye özen gösterin.

• Bol su için. Şekersiz bitki çayı ve en önemlisi de su tüketimimizi artırın. Günde yaklaşık 2,5-3 litre su için.

• Mevsim meyvelerinden yiyin. Armut, mandalina ve portakal gibi meyveler, masanızda mutlaka olsun. Armut, içerdiği çözünmeyen lif ile bağırsakların düzgün çalışmasını sağlıyor. Ayrıca C vitamini ve bakır içeriği yüksektir. Tıpkı elma gibi armut da antioksidan etkisiyle vücudu serbest radikallere karşı koruyor. Portakal ve mandalina gibi turunçgiller, içerdikleri zengin C vitaminiyle vücudun savunma mekanizmasını kuvvetlendiriyor. C vitamininin yanı sıra, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi mineralleri de içeriyor.

• Gün içinde elma veya siyah çekirdekli üzüm yiyin. Elma, içeriğindeki E ve C gibi antioksidan vitaminlerle bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini artırıyor.

• Soğuk havalarda, kuru incir, fındık veya ceviz tüketin. Bu besinler vücudu zinde tutuyor.

• Haftada 2 kez ızgara balık tüketin. Ayrıca haftada 2 kez kuru fasulye, nohut veya barbunya gibi kuru baklagillerin yenilmesi de gerekli besin ihtiyacını karşılayabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder