18 Mart 2014 Salı

Kas Yapmayı Önleyen 10 Etken

IMG Ust

Kas Yapmayı Önleyen 10 Etken


Kas Yapmayı Önleyen Etken 1: Yağı Kesmek

Düşük yağ oranına sahip bir diyet ile kas elde edemezsiniz. Medicine & Science in Sports & Exercise dergisinde yayınlanan bir yazıya göre, yapılan bir araştırmada sıradan diyet yapan insanların, düşük yağ oranlı bir diyet yapanlara nazaran 2,2 kilogram daha fazla kas kütlesi inşa ettiği bulundu. Burada sözü geçen yağlar kuruyemişlerden sağlananlar gibi sağlıklı yağlar.

Kas Yapmayı Önleyen Etken 2: Dehidrasyon

Susuzluktan kurumuş bir ağız, kaslarınızın da kurumasına yol açar. American College of Sports Medicine dergisinde yayınlanan bir yazıya göre; yapılan bir araştırmada, dehidrasyon omuz ve kol kasları gibi küçük kaslarda güç azalmasına yol açıyor. Unutmayın, bir vücutçu çok su içmelidir çünkü spor, su ihtiyacını arttırır. Günlük kaç litre su ihtiyacınız olduğunu öğrenmek için vücut ağırlığınızı kilo cinsinden 30'a bölünüz, bu size ihtiyacınız olan su miktarını tespit etmede ortalama bir değer verecektir.
Kas Yapmayı Önleyen Etken 3: Çok Fazla Karbonhidrat Almak
Çok fazla karbonhidrat almak: Eğer bir hız koşucusu (sprinter) gibi görünmek istiyorsanız, karbonhidratları maraton koşucusu gibi abartılı bir şekilde mideye indirmeyin. Aminoasit Dergisinde yayınlanan bir yazıda, yapılan bir çalışmaya göre antrenmandan önce ve sonra 20 gram protein alan sporcunun, antrenman öncesi ve sonrası sadece karbonhidrat alan bir sporcuya göre daha fazla kas ve daha az yağ kazandığı ortaya çıktı. Karbonhidratların, sporcu beslenmesindeki yerini bilin ama abartmayın.


Kas Yapmayı Önleyen Etken 4: Kardiyoyu Hepten Zararlı Sanmak

Kardiyovasküler çalışmanın kas kütlesi inşa etmeyi yavaşlattığı ve hatta durdurduğunu düşünüyorsanız şunu bilin: Kardiyovasküler çalışmalar, kas kütlenizin gelişimini durdurmaktan çok çok uzak. Kardiyovasküler çalışmaların yararlarından bir tanesi de solunum sistemine olan olumlu etkileridir, solunum sistemi geliştikçe sizin kaslarınıza besin taşıma ve dolaylı olarak onları yenileme süreniz artar. Haftada 2-3 kere 20 dakika kardiyo çalışmanızın, kas inşa etmenize faydası olacaktır.

Kas Yapmayı Önleyen Etken 5: Aşırı Çalışmak

Evet, gece kulübünde tek ihtiyacınız olan şey tişört altından belli olan kaslardır, ama aşırı kas çalışması yapmak sakatlıklara yol açabilir. Vücudunuzdaki kasların %60'ı bacaklarınızda ve sırtınızdadır. Bu bölgelerdeki kasları çalıştırmak testosteron seviyenizde artışa neden olacaktır ve böylece sizin önemsediğiniz diğer kas grupları da daha iyi gelişecektir.

Kas Yapmayı Önleyen Etken 6: Uyku Eksikliği

Geç saatlere kadar oyalanmak; sadece spor salonunda cansız hissetmenize neden olmaz, sizi daha da zayıf ve güçsüz kılar! John Moores Üniversitesi'ndeki bir araştırmaya göre; bitkin sporcular bench press'te ve deadlift'te, dinlenmiş hâllerine göre daha az ağırlık kaldırabildiler. Kaldırışlardaki ağırlık azalması ise dolaylı yoldan daha az kas inşa etmek anlamına gelir.

Kas Yapmayı Önleyen Etken 7: İleri Seviye Olmadığınız Halde Bitim Noktanıza Kadar Çalışmak

Tek bir ağırlık kaldırışı tekrarını dahi yapamayacak kadar çalışmanız size faydalı olacaktır, fakat her sette değil. Bir kas grubu için, her sette on beş tekrardan fazla olmak kaydıyla yirmi setten fazla idman yapmak iltihaplanmaya yol açabilir. Zaten bir kas grubu için yirmi set veya on beş tekrar üstü çalışmanıza izin verecek olan ağırlık, zaten çok hafiftir ve antrenman için -özel bir sebebiniz olmadıkça- doğru ağırlık değildir.


Kas Yapmayı Önleyen Etken 8: Tuz Kullanmayı Bırakmak

Yüksek yoğunluk (high intensity) antrenmanları yapıyorsanız -ki bu durumda kas yapıyor olmanız gerekir- terleyerek sodyum kaybedersiniz ve bunun tuz ile yerine konması gerekir. Ross Sherman'a göre; tuz alımı, karbonhidratları enerji için depolamanıza ve amino asitlerin kas yapmak için vücut tarafından kullanılmasına yardımcı oluyor. Fakat günlük dört gram olan limiti geçmemelisiniz. Bu da yaklaşık bir çay kaşığına denk gelir.


Kas Yapmayı Önleyen Etken 9: Hiç Dinlenmemek

4 ila 6 haftalık bir antrenman programından sonra birkaç gün ara vermeli ve dinlenmelisiniz. Eğer hiç ara vermezseniz bu, antrenmandan aldığınız verimi düşürecektir. Kaslarınızın yenilenmesi ve hipertrofinin (kas büyümesinin) tetiklenmesi için dinlenmeniz gerekir.


Kas Yapmayı Önleyen Etken 10: Sindirimi Uzun Süren Gıdalarla Beslenmek

Antrenmandan sonra kaslarınızı çabucak beslemelisiniz! Katı gıdaların sindirimi saatler sürer ve sadece saatte 4 ila 7 gram arasında protein bırakırlar. Kaslarınızın açlıktan ölmesini istemiyorsanız, antrenmandan hemen sonra onları besleyin. Protein tozları, kaslarınızı beslemek için en kolay sindirilebilen protein çeşididir. (Protein tozlarının kısa vadede kas gelişimi için yararlı olduğu doğruysa da sürekli kullanımının uzun vadede ne tür etkilere sahip olduğu bilinmemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder