18 Mart 2014 Salı

Güleryüzlü Olmanın Önemi

IMG Ust

Güleryüzlü Olmanın Önemi

Neşeli düşünme, eğitime ve kültüre dayalı önemli bir meziyet olup öğrenilebilen ve çaba gerektiren bir özelliktir. Bu nedenle her yöneticinin, neşeli düşünme sanatını öğrenmesi gerekir. Okullar, kişiye mesleki bilgiler verir. Ancak neşeli düşünmek gibi spesifik bir özellik kazanmak, kişinin kendini geliştirmesine bağlıdır. Ve bu konudaki yöntemleri öğrenmesiyle mümkündür.

Neşeli düşünme, konusunda birçok yöntem bulunabilir. Eğitim, psikoloji ve mizah alanın kesiştiği bir özel alandır bu.

Neşeli Düşünme Metotları

1- İnsanın Kendine Dışarıdan Bakması: Yazarın biri, “Hayat yakından bakıldığında trajedi, uzaktan bakıldığında komedidir” diyor. Yani hayata, hayatın aktörü gibi değil seyircisi gibi bakmak önemlidir. Geçmişte yaşadığımız kaygılı, korkulu bir anıyı daha sonra kahkahalarla anlatıp neşeleniyoruz. Çünkü onu yaşarken, olayın aktörüyüz. Zaman geçtikten sonra seyircisi durumuna düşeriz ve artık olay ne kadar acı bile olsa ona gülebiliriz. Burada önemli olan, olayı yaşarken bile olayın seyircisiymiş gibi insanın kendine bakabilmesidir. Mizahçılar, şovmenler kendilerine dışarıdan bakarak bir sıkıntıyı neşeye çevirebilirler. Diyelim ki bir mizahçı bir fıkra anlattı. Ama istediği gülmeyi sağlayamadı. Hemen kendine dışarıdan bakıp “Böyle bayat fıkra anlatılır mı aptal adam” diyerek fıkrasıyla alay ederek istediği tepkiyi elde edebilir. Ben bir yöneticinin de zaman zaman kendine dışarıdan bakarak sıkıntılı anları neşeye çevirebileceğini düşünüyorum. Bu aynı zamanda yöneticinin, yerini ,yönünü belirlemesinde ve empati ile davranmasında önemli bir adımdır.


2- İnsanın Dışıyla İçini Etkilemesi: İnsanın içi dışını, dışı da içini etkiler. Biz genellikle içimizin dışımızı etkilemesini biliriz. Yani gamlı kederliysek bu yüzümüze ve bakışlarımıza yansır. Ya da neşeliysek gözlerimiz ışıl ışıldır. Oysa dış yapımızda içimizi etkiler. Yazarın biri “Neşeli olmak istiyorsanız neşeli görünün” der. Bu durum garibinize gidebilir. Ama hayatın birçok kesitinde, dış yapının iç yapımızı doğrudan etkilediğini bizzat yaşarız. Mesela sizi sarsan bir olayın etkisiyle gam keder içinde dolaşırken, çok sevdiğiniz bir arkadaşınızla karşılaştınız. Biraz zor olsa da hemen yedekte bulunan tebessümünüz, yüzünüzde parlamaya başladı. O tebessüm ve arkasından gelen bir iki hoş hatıranın yad edilmesiyle, bir anda keder bulutlarının kaybolduğunu hissedersiniz. Neşeli görüntünüz içinize yansımıştır. Günlük hayatta bunun birçok örneği vardır. Korkak biri cesurmuş gibi davranarak, gerçekten korkusunu cesarete dönüşür. Çünkü insan uzun süre rol yapamaz ve bir müddet sonra rolünün adamı olur.


Diğer yandan neşe neşenin, kederde kederin mayasını içinde taşır. Nasıl ki uyudukça uyuşur ve daha çok uyuyasınız gelir, hareketlendikçe enerjiniz artar daha çok hareketlenirsiniz. Aynen neşeli düşündükçe, neşeli düşünmenin yörüngesine daha çok girmek mümkün olur.


Yönetici dış görünüşündeki, düzgün kılık kıyafeti ve neşeli görüntüsüyle başarının anahtarını elde etmiş olur.


3- İnsanın Yeri Geldiğinde Kendine de Gülebilmesi: İnsan yeri geldiğinde, kendi defolarına gülebilmelidir. İnsan hep kendini bilgili, kültürlü, güçlü ve mükemmel göstermek ister. Oysa insan mükemmel değildir. Birçok zayıflıkları bünyesinde barındırır. İnsanın yeri geldiğinde, kendi yanlışlarına gülebilmesi hem kendini rahatlatır hem de diğer insanlara insani bir tarafını göstermiş olur. İnsanın kendine katı ve mükemmel bir rol biçmesi onu gergin yapar. Büyük adamlara, düşünürlerin hayatlarına yakından bakıldığında, onların kendi zaafları üzerine ne kadar alaycı olduklarını görürsünüz. Bu durum sıkıntıyı bertaraf eder, onu neşeye çevirir. Başkalarının size gülmeleri de bu şekilde engellenmiş en azından zararsız hale getirilmiş olur.


4- Zihne Sürekli Olumlu Veriler Yüklenmesi: İnsan beynine giren hiçbir verinin kaybolmadığını düşünüyorum. Bir şeyi unutmamız, onu beynimizden sildiğimiz anlamına gelmez. Bilinçaltına depolarız onları. Hayatın olağan akışı içinde zaten birçok beklemediğimiz olumsuz sürprizler vardır. Kötü deneyimler, bizim hayata karamsar bakmamızı sağlar. İyimser ve neşeli olmak, beynimizdeki hoş verilerin yoğunluğuna bağlı olarak gelişir. Bu nedenle beyne neşeli veriler yükleyip, olumsuz verilerin oranını azaltarak, hayata iyimser ve neşeli bakmamız mümkün olabilir.


Bu bağlamda insana iyimserlik veren kitapların okunması, filmlerin izlenmesi, hoşsohbet arkadaşların olması vb. neşeli düşünmenin altyapısını oluşturmada önemli yer tutar.


5- Mizah Yeteneğinin Geliştirilmesi: Mizah güldürme kadar düşündürme sanatıdır aynı zamanda. Hayata değişik pencereden bakmamızı sağlar. Zihnimize esneklik kazandırır. Hayatı ve olayları sorgulamamızda neşeli bir araçtır. Mizah yeteneği gelişmiş bir yönetici, sorunlara çözüm bulmakta da yeteneklidir. Personeli motive etmeyi de iyi bilir. Bu nedenle mizah yeteneğinin geliştirilmesi önemlidir. Yapılan deneylerde, komedi filmi izleyen deneklerin izlemeyenlere oranla yaratıcılık yeteneklerinin daha fazla arttığı görülmüştür. Mizah yeteneğinin geliştirilmesinde, mizah kitaplarının okunması, komedi filmlerinin izlenmesi ve  mizah kahramanlarının hayat öykülerinin okunması önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder