22 Temmuz 2014 Salı

SAHURDA NELER YEMELİYİZ

IMG Ust

SAHURDA NELER YEMELİYİZ

Kahvaltı günün en önemli öğünüdür ve çoğunlukla iftar yemekleri kadar önem verilmese de sahur, bedeninizin orucun zorluklarına dayanabilmesi için ihtiyacı olan asıl öğün olduğundan, kesinlikle atlanmaması gerekir. Oruçlu olduğunuz saatler boyunca bedeninizin dayanıklılığı son tükettiğiniz gıdalara bağlıdır. Yaz günleri gelip de oruç süresi uzadıkça oruçluyken susuzluk ve yorgunluk sorunları yaşama ihtimaliniz giderek yükselir. Sahuru es geçip bölünmemiş bir uyku çekmek daha cazip gelse de, mutlaka kalkmalısınız. Sahur uzun saatler boyunca vücudun oruca dayanabilmesi için yeterli enerji sağlayacak, özenle hazırlanmış doyurucu bir öğün olmalı. Sahuru atlamak aynı zamanda iftarda fazla yemeye ve sağlıksız kilo alımına da sebep olacaktır.
 
Eğer Ramazan’da açlık ve susuzlukla baş edemiyorsanız ve gün boyunca miskin hissediyorsanız, bu inancınızda veya iradenizde bir zayıflıkla alakalı değil, biokimyanızla ilgilidir. Beslenmenizde yapacağınız basit değişiklikler ile mide kazıntılarını geçirebilir ve gün boyunca enerjik kalabilirsiniz.
 
Sahurun Ramazan ayında sağlığa faydaları saymakla bitmez. Gün boyunca yorgunluk, uyku hali ve baş ağrısı yaşamamızı engeller. Doğru şekilde beslenildiğinde açlık ve susuzluk hissini azaltır. Hücre kaybını engeller. Sindirim sistemini güçlendirir. Bedeninizi oruca fiziksel ve zihinsel olarak hazırlamanıza yarımcı olur.
 
Sağlıklı bir sahur yemeği normal beslenmemizde de olması gerektiği gibi tüm gıda gruplarından sağlıklı seçenekleri, dengeli miktarda içermelidir. Normal bir öğünden farklı olarak vücudumuzun çabuk yakmayacağı, enerji veren, lifli ve su miktarı yüksek gıdaları tercih etmenizi öneririz.
 
Sahuru gün doğumundan hemen önce yapmak oruç süresinde daha dayanıklı olmanızı sağlayacaktır. İftarda olduğu gibi öğününüze 2-3 hurma ile başlayabilirsiniz.Sabaha karşı yemek hazırlamak zor olabilir. Çiğ, soğuk tüketebileceğiniz veya 10-15 dakika içerisinde hazırlanabilen gıdaları tercih edin.Öğününü önceden planlarsanız gece kalktığınızda ne hazırlayacağınızı bilir ve akşamdan ona göre hazırlığınızı yaparak daha az vakit kaybedersiniz. Sağlıklı beslenin ve oruçlu olduğunuz süreçte kendinize ve çevrenize karşı pozitif bir tavırla, neşeyle ve enerjik yaklaşmaya da özen gösterin.
 
Sahurda mutlaka sebze veya meyve tüketin, lifli ve yavaş sindirilen gıdalar olduklarından tok kalmamıza yardımcı olurlar. Ayrıca vitamin ve mineral gibi bedenimizin sağlıklı kalması için büyük önem taşıyan maddeleri içerirler.
 
Her sabah lifli gıdaları tabağınıza eklemelisiniz.Bunlar sizi tok tuttuğu gibi sindirim sisteminizin de normal şekilde çalışmasını sağlayacaktır. Baklagiller, tam tahıllı ürünler, yulaf, kahverengi pirinç, kuruyemişler, muz, armut, elma, sebzeler ve benzeri lifli, karbonhidrat açısından zengin gıdaların sindirimi daha uzun sürdüğü için, enerji seviyelerimizi de daha yüksek tutarlar.
 
Protein de açlık krizlerini önlemek ve enerji sağlamak için mutlaka gerekli günlük ihtiyaçlarınızdandır. Protein tüketimi aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir, vücut dokularının oluşumu ve tamirine yardımcı olur. Yumurta, yoğurt, baklagiller, soya, balık, yağsız kırmızı et ve beyaz et, yağ alımınızı engelleyerek protein alabileceğiniz harika gıdalardır. Yumurta yerken özellikle beyazını tüketmeye, tavada değil haşlanmış olarak hazırlamaya özen gösterin. Bir bardak süt, kan şekerini çok hızlı değiştirmeyen yüksek protein içeriği ile insanı saatlerce tok tutabilen, hem de sıvı ihtiyacının karşılanmasına destek olan, sahur için ideal bir seçenektir.
 
İftarda olduğu gibi kızartma tüketmemeye özen gösterin. Kızarmış gıdalara göre çok daha uzun süre tok kalmanızı sağlayacak avokado, kuruyemiş, zeytin, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar tüketin. Pişmiş yemekler hazırladığınızda az miktarda zeytinyağı ile pişirin.
 
Su tüketiminizin bir kısmını yediklerinizle karşılamaya çalışın. Domates, salatalık, marul, karpuz ve portakal gibi su içeriği yüksek gıdaları tüketin. Şeker oranı yüksek olduğundan meyve suyunu tercih etmeyin. Sahurda mutlaka 2 bardak su için. Çorba doyurucu olsa da genellikle yeterince kalori içermediğinden sahurda tek başına tüketmeyin.
 
Sahur sofralarında kaçınmanız gereken belli başlı noktalar; kızarmış ve yağlı yemekler, çok fazla çay ve kahve içmek, şeker ve tuzu fazla tüketmek.
 
Dengeli beslenmeyi hedef alın, bu yazıda bahsettiğimiz yiyecek gruplarının hepsinden tüketmeye çalışın ama aşırı yemeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder