11 Temmuz 2014 Cuma

Kuyruklu yıldızın 5 bin derece sıcaklıkla savaşı

Kuyruklu yıldızın 5 bin derece sıcaklıkla savaşı


Yüzyılın kuyruklu yıldızı olarak adlandırılan ISON kuyruklu yıldızı Güneş sistemine doğru yaklaşmasını sürdürüyor. Kuyruklu yıldızın Güneş'e en çok yaklaşacağı 28 Kasım günü nasıl bir parlaklık vereceği ise merak konusu.



SON'un Güneş'in yanından geçerken parlaklık vermesi ve gündüz bile gökyüzünde görülebilmesinin bazı şartları var. Hareketi sırasında şimdiden 5 bin derecelik bir ısıya ulaşan yıldızın kuyruğu giderek eriyor. Bu sıcaklık kuyruklu yıldızın ana yapısındaki çekirdekte bulunan metal ve kayaları da eritebilecek güçte. İşte 28 Kasım'a kadar ISON'un ısıya dayanamayarak büyük bölümünün buharlaşması halinde görünmesi imkânsız olacak. Şu anda karanlık bölgelerde dürbünle görülebilen ISON'u 28 Kasım sabahı doğu yönüne bakanlar gerekli şartların oluşması halinde rahatça görebilecek. Güneş'in etrafında buzlaşmış gezegenimsi cisimlerin bulunduğu Oort bulutundan gelen ISON'da son iki hafta içinde 2 büyük gaz ve toz patlaması meydana geldi. 

SANİYEDE 3 TON BUHARLAŞIYOR 
ABD'lilerin Şükran Günü'ne denk geldiği için geçişini ayrı bir merakla beklediği ISON'un Güneş'e olan geçiş uzaklığı 1.2 milyon kilometre olacak. Rus astronomlar tarafından geçen yıl eylül ayında 941 milyon kilometre uzakta Jupiter gezegeninin dışında keşfedilen ISON Dünya'ya 60 milyon kilometre uzaklıktan geçecek. Başlangıçta 8 milyon kilometre kuyruğu olan ve 3 milyar ton ağırlığında olduğu tahmin edilen yıldız saniyede 3 ton küçülüyor. Bu da kuyruğun giderek kısalması anlamına geliyor. Kuyruklu yıldızın evrende tamamen yok olması 25 yılı buluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder