22 Temmuz 2014 Salı

KARADENİZ DAHA TEMİZ, DAHA MAVİ

IMG Ust

KARADENİZ DAHA TEMİZ, DAHA MAVİ

Deniz suyu sıcaklıkları Samsun’da 25, Kırklareli’nde 22 dereceye yükseldi. Batı Karadeniz’in Mavi Bayrak sayısı bu yıl da arttı. Artık 5 değil 7 bayrak dalgalanıyor.
Türkiye Eğitim Çevre Vakfı’nın deniz suyu temizliği ve tesislerdeki hizmet kalitesini inceleyerek hazırladığı Mavi Bayrak listesinde, Ordu ve Düzce’de birer, Kocaeli’nde iki, İstanbul’da da üç bayrak var. Ordu’da Akyazı, Düzce Akçakoca’da Ceneviz Kale Plajı, Kocaeli’nde Kandıra’daki Cebeci Halk Plajı ve Karamürsel’deki Altınkemer Halk Plajı, İstanbul Şile’deki Ayazma, Ağlayankaya plajları ve Şile Resort Hotel, Mavi Bayrak sahibi.
Yaklaşık 205 kilometrelik sahil şeridine sahip Samsun’da özellikle Yakakent, Alaçam, Bafra, 19 Mayıs, Atakum ve Terme İlçelerinde halk plajları ilgi görüyor. Kent merkezinde Büyükşehir Belediyesine ait, faaliyette olan 2 plaj, 1 aquapark bulunuyor. Bu yıl Bandırma Plajı yaz döneminde kapalı tutulurken Su Ada Aquapark hizmete girdi. Girişler 7-12 yaş 10 lira, 12 yaş üzeri 25 lira. 110 kilometre kıyı şeridi bulunan Ordu’da halk plajlarının yanı sıra özel plajlar da var. Ünye’deki Uzunkum Halk Plajı en çok tercih edilenler arasında.  Perşembe’deki Çaka, Aktaş, Pupa plajları ile Gülyalı’daki Mavi Dünya plajına girişler 5 lira.
AKÇAKOCA'YA 3 JETSKİ
Düzce’nin Akçakoca ilçesinde sadece kadınların girebildiği ‘Kadınlar Plajı’ mevcut, ayrıca bu yıl engelli tatilcilerin de denize rahatça ulaşabilmesi için Çuhallı Plajı’nda düzenlemeler yapıldı.
Akçakoca Belediyesi boğulmalara karşı bu yıl Çuhallı, Edilli ve Çayağzı plajlarında 3 jetskiyle önlem aldı.
EREĞLİ'YE YENİ PLAJ
Zonguldak Kapuz ve Ereğli ilçeleri Mavi Bayrak başvurusunda bulundu. Bu yıl Ereğli’de Kırmacı mevkiindeki sahil halk plajına dönüştürülüyor. Kapuz Plajı’na giriş yine 2 lira, şemsiye ve şezlonglar 3’er lira. 2 yıl önce ışıklandırılan plajda gece de denize giriliyor.
Doğuda Çaycuma Sazköy’den batıda Alaplı ilçesine kadar olan 80 kilometrelik sahil şeridinde Filyos, Türkali, Göbü, Kilimli, Kapuz, Değirmenağzı, Ilıksu, Erdemir, Ereğli Belediye, Mervealtı, Alaplı Belediye, Kavukkavlağı, Askeri ve Kocaman’da denize girmek mümkün.
2 bin 500 kişi kapasiteli Erdemir Plajı’nda 60 soyunma kabini 200 şezlong var. 1’i kadın 5 cankurtaran görev yapıyor. Plaja girişte ve soyunma kabini ile şezlonglardan ücret talep edilmiyor.
TÜM PLAJLAR ÜCRETSİZ
Bartın’ın 52 kilometrelik sahil şeridinde Büyükkızılkum, Küçükkızılkum, Mugada, Güzelcehisar, İnkum, Amasra, Bozköy, Çakraz, Göçgündemirci, Karaman, Kurucaşile ve Kapısuyu plajları yer alıyor. 2 kilometre uzunluğundaki Mugada’da İl Özel İdaresi tarafından peyzaj düzenlemesi yapıldı.
Kastamonu, 135 kilometre ile Karadeniz’in en uzun sahiline sahip. Gideros Koyu, Cide, Kumluca, Akbayır, Doğanyurt, Boyranaltı, Gemiciler, Yakaören, Abana, Tatil Köyü ve Ginolu plajlarının tamamı ücretsiz. Doğanyurt Plajı’nda yalnız kadınlar ait.
Kırklareli Demirköy’deki İğneada, Avrupa’nın en büyük longoz ormanlarına sahip ve  Batı Karadeniz’de tatilcilerin vazgeçilmez kıyılarından biri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder