24 Şubat 2014 Pazartesi

Van’da Gezilecek Yerler

IMG Ust

Van’da Gezilecek Yerler


Van şehri, yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olmanın doğal bir sonucu olarak gezilecek pek çok eski yapıya da ev sahipliği yapmaktadır. İlçelerin birbirine yakınlığı, aynı gün içerisinde birden fazla yeri gezme olanağı sağlamaktadır.

Van Kalesi

Göl'ün 4 km doğusunda ve şehir merkezinin 5 km uzaklığında yer alan ve  M.Ö 855 yılında Urartu Kralı 1. Sardur tarafından yaptırılan Van Kalesi, iç kale ve bunun etrafındaki surlarda yükselen kulelerden meydana gelen bir dış kaleden oluşmaktadır.

Kale içerisinde bulunan Urartular'a ait çivi yazılı tabletler, mabetler, içlerinde Urartu Kralı Argisti'nin de mezarının bulunduğu kaya mezarlar, burçlar, Osmanlı döneminden kalma camiler ve halk arasında Bin Merdivenler veya Şeytan Merdivenleri olarak bilinen kaya basamakları da kale gezintiniz sırasında Van hakkında bilgi sahibi olacağınız yerler arasında bulunmaktadır.

Meşhur Van Kahvaltısıyla Sabahlarınıza Keyif Katın

Van usulü kahvaltı: Yöresel yemeklere meraklıysanız veya yeni yiyecekler denemekten hoşlanıyorsanız, ünü Van'ın sınırlarını çoktan aşmış olan ve içerisinde Çörek içi, otlu peyniri, Kavut, Murtuğa, İlitme gibi yöresel tatlar barındıran Van kahvaltısı tam size göre olacaktır.

Akdamar Adası

Güneydoğu civarında ve Van Gölü’nün güney kıyılarından 3 km uzakta yer alan Akdamar Adası, badem ağaçlarıyla çevrilidir. Ada, doğal güzelliğinin yanı sıra geçirdiği restorasyonun ardından, geçen sene müze olarak yeniden açılmış ve 10. yüzyıla ait Surp Haç Ermeni Kilisesi ile de pek çok gezginin uğrak noktası haline gelmiştir.

Kilise, Ermeni Kralı 1.Gagik tarafından M.S 915 ve 921 yılları arasında yaptırılmış olup, haç şeklindeki planı ve dış cephesini süsleyen kabartmalarıyla göze çarpmaktadır.

Gap civarında bulunan Akdamar Adasına, Gevaş semtinden kalkan bir bot ile yaklaşık 20 dakika içinde varılmaktadır.

Van Müzesi

1972 yılından itibaren hizmet vermeye başlayan Van Müze’sinde, el sanat ürünleri, el yazmaları ve eski savaş aletlerinin yanı sıra Urartu tarihi açısından da çok zengin bir eser koleksiyonu yer almaktadır.

Peri bacaları

Başkale İlçesi'nin Yavuzlar Köyünde yeralan ve Kapadokya'nın doğa harikalarına benzeyen peri bacaları da Van da gezilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Edremit

Van'a 20 km uzaklıkta bulunan Edremit, Van-Tatvan karayolu üzerindedir ve göl kıyısındaki yemyeşil doğası ve bahçeleri ile gezilmesi gereken yerlerden biridir.

Kümbetler

Hoşap'ta yer alan Süleyman Bey Kümbeti, Muradiye İlçesi'ndeki Kubik Kümbetler,  Eski Van Şehri dış surlarının yanındaki Orta kapı Mezarlığı'nın ucunda yer alan İkiz Kümbetler, Kadem Paşa Hatun Kümbeti, Hüsrev Paşa Kümbeti, Van Kalesi'nin kuzeydoğusundaki Galip Paşa ve kuzeybatısındaki Abdurrahman Baba Kümbetleri, Gürpınar ilçesindeki Hasan Bey Kümbeti de gezilecek yerler arasında yer almaktadır.

Kedi Evi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin kampüsü içerisinde yer alan ve Van kedilerinin neslini korumak amacıyla açılmış olan kedi evi de gezilmeye değer diğer bir yerdir.

Yedi Kilise

Yukarı Bakraçlı Köyü'ndeki bu manastır, 1003 ve 1021 yılları arasında Erek Dağı'nın eteklerinde inşa edilmiştir. Kutsal Meryem Ana Kilisesi olarak da bilinir ve zengin süslemeleriyle dikkat çekici kiliseler arasında yer almaktadır.

http://www.jtibenimbayim.com/ArticleDetails.aspx?articleId=167&categoryId=3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder