19 Şubat 2014 Çarşamba

KAMKAT (Kamquat) MEYVESİ ~

 
 
                          ~ KAMKAT (Kamquat) MEYVESİ ~

“Kamkat” meyvesi, turunçgiller içinde ‘küçük mücevher’ olarak adlandırılan bir çeşittir. Kamkat Çincede altın portakal manasına gelir. Anavatanının Çin olduğuna inanılır. Dünyada kabuğu ile beraber yenilen tek narenciye çeşididir. Biçimi tıpkı limona, rengiyse tıpkı portakala benzer. Ama limon ve portakalın kabuğunu soyarak yersiniz; kamkatın kabuğunu soymanıza gerek yoktur. Kokusu bergamotu andırır ve elinizde tuttuğunuz kamkatın kokusu uzun süre gitmiyor. Tadı çok tatlıdır.

Kamkat, çiğ olarak tüketilebilindiği gibi, reçel, marmelat, meyve suyu, şekerleme, kek, pasta yapımında da kullanılıyor.

Evlerde, salonlarda, balkonlarda yetiştirilebilen belki de tek meyve ağacı kamkatdır. Minyatür portakal olarak da bilinen kamkat, hem vitamin kaynağı hem de süs bitkisi olarak 5 yıldızlı otellerin iç mekan düzenlemesinde peyzaj malzemesi olarak da kullanılmaktadır.

Dünya da, Çin, Japonya, Amerika, Porto Riko, Guatemala, Kolombiya, Brezilya ve Güney Hindistan da yetişir.

Ülkemizin çeşitli bölgelerinde yetiştirilmeye çalışılmış ama en iyi meyve oluşumu Rize ilinde sağlanmıştır. Rize'ye 50-60 yıl önce Batum'dan gelmiş.

 *FAYDALARI*
- C vitamini yönünden çok zengindir. 100 gramında 151 miligram C vitamini var.
- kabuğu ile beraber yenildiğinde gribal enfeksiyonları önlemede önemli rol oynamaktadır.
- A, B1, B2, B3 ve Kalsiyum da içerdiğinden Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
- Kemik erimesine karşı etkisi vardır.
- Böbrek taşlarının oluşumunu engeller.
- Diş etlerini kuvvetlendirir.
- Akciğerleri geliştirir.
- Yaşlanmayı yavaşlatır.
- Yaraların hızlı iyileşmesine katkısı vardır.
- Kolesterolü düşürür...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder