HANGİ YAŞTA NE YEMELİYİZ? YAŞA GÖRE BESLENME…
YAŞA GÖRE BESLENME…
Sağlıklı bir ömür sürdürebilmek doğru beslenme ve yaşam koşullarını oluşturabilmek ile çok yakından ilgilidir. Hangi yaşta nasıl besleneceğimizi öğrenmek ise hayati önem taşır. Çocukluk ve gençlik dönemlerimizde süt ve süt ürünleri ön plana çıkarken, olgunluk dönemlerimizde antioksidan gıdalar ve temel aminoasitlerden yüksek besinler almamız gerekir.
Ayrıca yaşa göre beslenme sağlıklı bir metabolizmayı da beraberinde getirir. Böylelikle vücudumuzu ve iç organlarımızı hasarlara karşı koruruz. Her yaşa göre özel bir beslenme planı oluşturulmalıdır.
İşte Yaşa Göre Beslenme Planlaması
11-13 Yaş: Kalsiyum zengini gıdalar… Süt, süt ürünleri. Taze meyve ve meyve suları, ıspanak, biber, brokoli gibi kalsiyum zengini sebzeler tüketilmesi gerekir.
13-18 Yaş: Demir zengini yağsız kırmızı et, deniz ürünleri… Sebze-meyveler… Tahıllar, demir zengini gıdalar tüketilmesi gerekir.
18-25 Yaş: C vitamini… Taze meyve ve sebzeler C vitaminin en değerli kaynaklarıdır. Bu yaş grubunda da yeterli miktarda kalsiyum gerekir.
25-30 Yaş: Folik asit alımını arttırmak gerekir. Folik asit ihtiyacını yeşil yapraklı sebzelerle, pek çok meyve ve özellikle portakal suyuyla, bakliyatlarla karşılamak mümkün.
30-35 Yaş: Öncelik antioksidan gücü yüksek gıdalar… Bu beslenme tarzı sadece genç ve sağlıklı görünüm kazandırmakla kalmaz, bağışıklığı güçlendirir, enerji seviyesini yükseltir. Antioksidan gücün olağanüstü faydasından yararlanmak istiyorsanız, bol bol sebze ve meyve yemeye taze ve renkli sebze ve meyvelere yönelmeye itina göstermek gerekir. En kırmızılardan karpuz, domates, pembe greyfurtla likopen; en sarılardan kayısı, mango, havuçla karotenoid; en mor kırmızılardan siyah dut, vişne, kiraz ve üzümle proantosiyanidin almak gerekir.
35-40 Yaş: Biyolojik değeri yüksek, temel aminoasitlerden zengin hayvansal proteinler; yeterli miktarda B vitamini ve kalsiyum. Bütün tahıllar, B vitamini zengin gıdalar, kepekli ekmekler; kalsiyum için yarım yağlı süt ve süt ürünleri; balık, hindi ve tavuk hayvansal protein ihtiyacını karşılamak için en değerli kaynaklardır. Daha çok yoğurt, sebze-meyve ve bakliyat tüketmek gerekir.
45-50 Yaş: Toplam kalori alımlarını azaltmak, daha az yağ ve bol posa tüketmek önemlidir.40’lı yaşlara gelindiğinde gençlik günlerindeki kadar çok kaloriye ihtiyaç yoktur. Uygulanacak diyetinizin doymuş yağ ve kolesterolden fakir, Omega-3 yaş asitlerinden zengin deniz ürünleri, soya ve soya ürünleri, ceviz, fındık gibi kuru yemişleri ihtiva etmelidir. Bitkisel Omega-3 kaynakları olan keten tohumundan ve keten tohumu yağından, cevizden, ceviz yağından ve semizotundan bol bol yararlanılmalıdır.
50-60 Yaş: Zayıflayan kemiklerin kalsiyum ihtiyacı fazlaca artar. Bu dönemde daha az kalorili beslenmek, daha az yağ tüketmek, zeytinyağından yararlanmak, antioksidan zengini sebze ve meyvelere öncelik vermek şarttır.
Soyalı yiyecekler, keten tohumu ve tahıllar bu dönemde düşen hormon seviyelerini desteklemek için yararlıdır.
60 Yaş Önemli: 60 yaş sonrasında beslenme çok önemlidir. B Vitamini yanında kalsiyum açısından da yeterli, temel yağ asitlerinden, temel aminoasitlerden ve posadan zengin bir beslenme tarzı olmalıdır. Beslenme biçimi hipertansiyon, şeker hastalığı, ateroskleroz durumuna göre özel planlanmalıdır.
Sağlıklı bir ömür sürdürebilmek doğru beslenme ve yaşam koşullarını oluşturabilmek ile çok yakından ilgilidir. Hangi yaşta nasıl besleneceğimizi öğrenmek ise hayati önem taşır. Çocukluk ve gençlik dönemlerimizde süt ve süt ürünleri ön plana çıkarken, olgunluk dönemlerimizde antioksidan gıdalar ve temel aminoasitlerden yüksek besinler almamız gerekir.
Ayrıca yaşa göre beslenme sağlıklı bir metabolizmayı da beraberinde getirir. Böylelikle vücudumuzu ve iç organlarımızı hasarlara karşı koruruz. Her yaşa göre özel bir beslenme planı oluşturulmalıdır.
İşte Yaşa Göre Beslenme Planlaması
11-13 Yaş: Kalsiyum zengini gıdalar… Süt, süt ürünleri. Taze meyve ve meyve suları, ıspanak, biber, brokoli gibi kalsiyum zengini sebzeler tüketilmesi gerekir.
13-18 Yaş: Demir zengini yağsız kırmızı et, deniz ürünleri… Sebze-meyveler… Tahıllar, demir zengini gıdalar tüketilmesi gerekir.
18-25 Yaş: C vitamini… Taze meyve ve sebzeler C vitaminin en değerli kaynaklarıdır. Bu yaş grubunda da yeterli miktarda kalsiyum gerekir.
25-30 Yaş: Folik asit alımını arttırmak gerekir. Folik asit ihtiyacını yeşil yapraklı sebzelerle, pek çok meyve ve özellikle portakal suyuyla, bakliyatlarla karşılamak mümkün.
30-35 Yaş: Öncelik antioksidan gücü yüksek gıdalar… Bu beslenme tarzı sadece genç ve sağlıklı görünüm kazandırmakla kalmaz, bağışıklığı güçlendirir, enerji seviyesini yükseltir. Antioksidan gücün olağanüstü faydasından yararlanmak istiyorsanız, bol bol sebze ve meyve yemeye taze ve renkli sebze ve meyvelere yönelmeye itina göstermek gerekir. En kırmızılardan karpuz, domates, pembe greyfurtla likopen; en sarılardan kayısı, mango, havuçla karotenoid; en mor kırmızılardan siyah dut, vişne, kiraz ve üzümle proantosiyanidin almak gerekir.
35-40 Yaş: Biyolojik değeri yüksek, temel aminoasitlerden zengin hayvansal proteinler; yeterli miktarda B vitamini ve kalsiyum. Bütün tahıllar, B vitamini zengin gıdalar, kepekli ekmekler; kalsiyum için yarım yağlı süt ve süt ürünleri; balık, hindi ve tavuk hayvansal protein ihtiyacını karşılamak için en değerli kaynaklardır. Daha çok yoğurt, sebze-meyve ve bakliyat tüketmek gerekir.
45-50 Yaş: Toplam kalori alımlarını azaltmak, daha az yağ ve bol posa tüketmek önemlidir.40’lı yaşlara gelindiğinde gençlik günlerindeki kadar çok kaloriye ihtiyaç yoktur. Uygulanacak diyetinizin doymuş yağ ve kolesterolden fakir, Omega-3 yaş asitlerinden zengin deniz ürünleri, soya ve soya ürünleri, ceviz, fındık gibi kuru yemişleri ihtiva etmelidir. Bitkisel Omega-3 kaynakları olan keten tohumundan ve keten tohumu yağından, cevizden, ceviz yağından ve semizotundan bol bol yararlanılmalıdır.
50-60 Yaş: Zayıflayan kemiklerin kalsiyum ihtiyacı fazlaca artar. Bu dönemde daha az kalorili beslenmek, daha az yağ tüketmek, zeytinyağından yararlanmak, antioksidan zengini sebze ve meyvelere öncelik vermek şarttır.
Soyalı yiyecekler, keten tohumu ve tahıllar bu dönemde düşen hormon seviyelerini desteklemek için yararlıdır.
60 Yaş Önemli: 60 yaş sonrasında beslenme çok önemlidir. B Vitamini yanında kalsiyum açısından da yeterli, temel yağ asitlerinden, temel aminoasitlerden ve posadan zengin bir beslenme tarzı olmalıdır. Beslenme biçimi hipertansiyon, şeker hastalığı, ateroskleroz durumuna göre özel planlanmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder