24 Şubat 2014 Pazartesi

Keçi Sütünün Faydaları

IMG Ust

Keçi Sütünün Faydaları


Hiçbir gıda maddesi, tek başına insanı besleyecek güçte değildir. Yeni doğan bir bebeğin doğum ağırlığının iki katına çıkabilmesi için 180 gün geçmesi gerektiği halde bu süre keçilerde 19 gündür. Çünkü anne sütünde yüzde 1,6  protein olmasına rağmen keçi sütünde bu oran 4,3’tür.


Keçi Sütünün Hazmı Kolaydır

Keçi sütündeki yağ, inek sütündeki gibi topaklanıp üstte birikmez. Bu da sindirimi kolaylaştırmaktadır. Keçi sütü, doğal homojenizedir. Yağ kürecik çapı, keçi sütünde 1 mikronsa inek sütünde 17-18 mikrondur ve insan midesinde daha yumuşak bir pıhtı yapar. Bu açıdan, çocuklar ve midesi zayıf veya hassas olanlar için daha uygun olup  ve sindirilmesi kolaydır. Keçi sütü, prematüre bebeklerin beslenmesinde intestinal (bağırsaklara ait) ve koroner hastalıkların tedavisinde önem taşır. Keçi sütü yağının, yaklaşık % 99'u trigliseritlerden oluşur. Keçi sütünün, kısa zincirli yağ asitlerince zengin olması özellikle sindirim yeteneği henüz gelişmemiş bebeklerin beslenmesinde, keçi sütünden yararlanılmasını ya da keçi sütünden üretilmiş bebek mamalarının kullanımını ideal kılmaktadır. Keçi sütü, tekli doymamış yağ asitleri ve çoklu doymamış yağ asitlerince inek sütünden daha zengin bir içeriğe sahiptir.


Keçi Sütündeki Kalsiyum, Anne Sütünden 4 Kat Daha Fazladır

Keçi sütü, diş ve kemik gelişimi için iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Bu sebeple keçi sütü, bebek maması üretimi için ideal bir kaynak olarak karşımıza çıkmaktadır. C Vitamini dışında tüm vitaminleri içeren keçi sütü, özellikle B1, B2 vitaminleri ve fosforca zengindir. Bu nedenle yetersiz kırmızı et ve balık tüketen toplumlarda keçi sütü ayrı bir yarar sağlayacaktır. Keçi sütünün, vitamin A, fosfor, magnezyum ve selenyum miktarı açısından da anne sütüne yakın olduğu tespit edilmiştir.


Keçi Sütünün Özellikleri ve Faydaları

Keçi sütünün yağ molekülleri daha ufak ve proteinin oluşturduğu pıhtı daha yumuşak olduğu için sindirimi inek sütünden daha kolaydır. Keçi sütü proteininin kolay hazmı, bebeklerin beslenmeleri, hasta ve sakat kimselerin diyetlerinde pratik ve özel bir yere sahiptir. Keçi sütünün kolay hazmı, bebeklerde normal olarak zor olan sindirim işlemi için ve yetişkinlerde de ketozis ve karaciğer hastalıklarında ayrı bir önem taşır. Stres, gerginlik, sinirsel nedenlerle hazımsızlık ve kabızlık durumlarında da keçi sütünün kolay hazmı ve yüksek B1 ve  B2 vitamin içeriği yararlı olmaktadır.


Keçi sütünün yüksek “fosfat” içeriği, Türkiye gibi yeterince et ve balık tüketemeyen toplumlarda beslenmeye önemli bir katkı sağlamaktadır. Keçi sütü bileşimi, bebek beslenmesinde sulandırılarak kullanıldığında ( inek sütüne oranla)  anne sütüne benzer yapıdadır. Keçi sütünün düzenli olarak tüketilmesi, egzama, astım, sindirim rahatsızlıkları, varisle ilgili bazı rahatsızlıkların ve alerjik durumların tedavisinde yararlı olmaktadır. Bu nedenle, birçok Avrupa ülkesinde keçi sütünden yapılan mamuller özel sağlık dükkanlarında, özel fiyatlarla satılmaktadır. Keçi sütünün düzenli kullanımı, geceleri oluşan öksürük nöbetlerini, el, yüz ve cinsel organlardaki egzamaları yok eder. Batılı doktorların raporlarına göre; astım, alerji, sindirim sistemi rahatsızlıkları, hazım sorunları, bazı cilt hastalıkları, bebek egzamaları, varisle ilgili rahatsızlıklar, tanımlanamamış virütik apseler, iştahsızlıkla beraber geceleri gelen öksürük nöbetleri gibi çok çeşitli şikayetlerle gelen hastalıkların tedavisi, ilaçlarla başarılamamış fakat keçi sütü ve ürün kürleri uygulandığında başarılı olmuştur. Özellikle kanser hastaları bu sütü tercih etmelidirler

http://www.jtibenimbayim.com/ArticleDetails.aspx?articleId=164&categoryId=5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder