18 Ağustos 2013 Pazar

İNSAN OLMAK VE İNSAN KALABİLMEK

İNSAN OLMAK VE İNSAN KALABİLMEK

  Her canlı doğar,büyür,gelişir,ürer ve sonuçta ölür.İnsanlar yaşamı boyunca hayatı nasıl algılarlar? Onlar için yaşam nedir? Yaşadığı hayatın içini nasıl doldururlar? Kısacası Yaşamak Nedir?

Bu soruları yanıtladığımızda karşımıza yaşamsal gerçekler çıkacaktır.Bizlere hep okuyun,adam olun,ekmeğinizi elinize alın,para kazanın derler.Üniversiteye girecek çocuklarımıza bile hangi meslek daha çok para getiriri hesaplarız.Hayatın bu acımasız yarışı içinde çocuklarımızı hep koştururuz,hep koştururuz.Sonu gelmeyen bir maraton gibidir onlar için yaşam...Sınavlarda hep üste çıkmak için,kuyruklarda hep öne geçmek için mücadele ederiz.Fakat bir kez olsun 'EVLADIM PAYLAŞIMCI OL,İNSAN OL' demeye pek dilimiz varmaz...

Yaşamak Nedir? Yaşamak ; yemek ,içmek,nefes alıp vermek,uyumak,yada cinsellikten mi ibarettir?Doğarken insan olarak doğman İnsan olmak için yeterlimidir? Okumak,en iyi kariyer sahibi olmak,başbakan,Cumhurbaşkanı olmak insan olmak için yeterlimidir?

Her insan yaşamında bir tipi örnek alır,onu model seçer.Yada hayranlık duğduğu insan tipleri vardır.Fakat belli bir olgunluğa gelince o tipler artık onu tatmin etmez.Çünkü kendisi insan olmaya çalışmışsa onların insan olamadığını ve kalamadığını görür.

insan ilk önce FARKINDALIK'la insan olmaya başlar.BU kavram yaşamın pek çok alanında hayati önem taşır.Öncelikle insanın kendi gerçeklerinin farkında olması gerekmektedir.İnsan önce kendi değerinin,yapabileceklerinin ve sahip olduklarının ne kadar değerli olduğunun farkında olmalıdır.Daha sonra ise yaşadığı çevrenin ,ait olduğu ailenin ve yaşadığı ülkenin gerçeklerinin farkında olmalıdır.

Kendi gerçeklerini net bir biçimde görmeli,kendi gerçeklerinin ferkında olmalıdır ki ,boş hayaller peşinde koşarken aslında sahip olduğu en değerli özelliğini yani insanlığını kaybetmemelidir.

NEDEN,NASIL,NİÇİN sorularının ayırdına varmalıdır.Kendine empoze edilen dayatma öğretilerin ne kadar doğru olup olmadığını sorgulamalıdır.

DÜŞÜNMELİDİR, İnsan sorgulamalıdır,araştırmalıdır.Sorular sormalı ve yanıtları bulmak için her kaynağı incelemelidir.Ne yazık ki sorgulamadan,düşünmeden insan doğmuş olmak bizleri insan yapmıyor.Çevremizde insan doğmuş olan ama ne yazık ki insanlıktan nasibini almamış binlerce insan vardır.
PEKİ İNSAN NASIL OLUNUR? ÇOK ZOR ŞEY MİDİR İNSAN OLMAK?

Günümüz koşullarında insan olmak ve insan kalabilmek en zor şeydir.Dürüstlüğün,onurun,şerefin prim yapmadığı,her şeyin kokuşmuş bir çark üzerinde döndüğü bir düzende insan olmakta,insan kalmakta çok zordur.İnsan zekasını kolaya yoranbir canlıdır.Hep kolayı seçmeyi tecih eder,hep güçlünün yanında yer almayı düşünür.Ve böylece farkında olmadan insanlığından bir parça kaybeder.

Doğru beslenmek,doğru düşünmenin de yolunu açar.Her gün soğan ekmekle ,makarnayla doyan bir insandan doğru düşünme beklenemez.Bir Bulgar yazar şöyle der.' Türkler doymakla beslenmek arasındaki farkı ne zaman anlarlarsa işte o zaman gerçeğe dönerler' der...İnsan bedeninin olduğu kadar,ruhunun da beslenmeye ihtiyacı vardır.iNSAN RUHUNU hırsla,öfkeyle ,nefretle ,acı ile beslerse geriye kalan sadece et,kan,sinir ve insansı fizyolojik yapısıdır.Bir ülkede en yetkili ağız 'DİNDAR VE KİNDAR BİR GENÇLİK YETİŞTİRMELİYİZ' diyorsa ,artık orada tuz kokmuş demektir.

Acıma duygusunu kaybetmiş,vicdandan yoksun,bencil,çıkar odaklı ,nefretle dolu ,öfkeli,riyakar bir varlığı insan diye kabul edemeyiz.İnsan ruhunu sevgi ile ne kadar beslerse ,affetmeyi,unutmayı,kaybetmek yerine kazanmayı öğrenirse,işte o oranda insan olur ve insan olma onurunu da hak ederk taşır.

İnsan olmak bir onurdur.İnsan bedeni ve onuru her şeyden değerlidir.Bunun farkında olan insan hem kendi onuruna ve bedenine sahip çıkacak,hem de diğer insanların onurunu ve bedenini kirletmeyecektir.

İnsan olmak empati yapabilmektir.Kendine yapılmasını istemedediğin şeyleri başkasına asla yapmayacaksın.

Son olarak, maskesiz,doğal,açık,net,şeffaf,dürüst,kalbi örümcek ağlarıyla kaplanmamış,sevgi dolu,vicdan sahibi,hümanist insanların yaşamımızda hep var olmasını diliyorum.İnsan olalım,İnsan Kalalım..... Saygılarımla

http://adatepezeus.blogcu.com/insan-olmak-ve-insan-kalabilmek/12240632

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder