BESLENME
Sağlıklı beslenme,
vücudun büyüme, gelişme ve günlük işlevlerinin sürekliliğinin sağlanması için
gerekli olan besin öğelerinin yeterli miktarlarda alınmasıdır. Gıdalar
içerdikleri besin öğelerinin benzerlikleri açısından dört gruba ayrılırlar.
1) Süt, yoğurt, peynir grubu: Süt ve sütlü
gıdaların oluşturduğu bu gruptaki besinler protein, hayvansal yağlar, kalsiyum,
fosfor, B2 , B12, A vitaminleri açısından
zengindir.
2) Et, yumurta ve kuru baklagiller grubu:
Kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi gıdaların
oluşturduğu bu gruptaki besinler başlıca protein kaynağıdır, ayrıca yağ, B
vitaminleri, demir ve çinko da
içerir.
|
|
3) Taze sebze ve
meyve grubu: Bu gruptaki gıdalar vücut için kalsiyum, demir,
magnezyum ve diğer bazı
minerallerin, A, B, C, E, folik asit gibi vitaminlerin
kaynağıdır.
4)
Tahıl grubu: İçerdikleri
karbonhidratla başlıca enerji kaynağıdır, ayrıca B grubu vitaminleri
içerir
|
Yaşam boyu geçilen bebeklik,
çocukluk, ergenlik, gebelik, emzirme, menapoz, iyileşme gibi dönemler ve yapılan
işlere uygun olarak bu dört ana gruptan alınması gereken miktarlar değişebilir.
Ancak az ve sık yemek, güne mutlaka kahvaltı ile başlamak, öğün atlamamak, abur
cubur yememek, günde en az 4 - 6 bardak su içmek, kolalı içecekler, çay, kahve,
kızartma, kavurmalar, aşırı yağlı, tuzlu ya da şekerli gıdalar ve açıkta satılan
yiyeceklerden kaçınmak, yağ seçiminde doymamış yağları tercih etmek, yiyecekleri
hazırlarken içlerindeki besin öğelerinin korunmasına dikkat etmek ve uygun
koşullarda saklamak, çiğ yenen meyve ve sebzeleri bol ve temiz suyla iyice
yıkamak her yaş ve dönem için geçerli temel sağlıklı beslenme kurallarıdır.
Günümüzde beslenme
ile ilgili sorunların başında, modern yaşamda günlük enerji tüketiminin
azalmasına rağmen rafine gıdalardan alınan enerjinin artması sonucunda oluşan
şişmanlık gelmektedir. Şişmanlık şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp ve damar
hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalık açısından risk oluşturur. Bu
nedenle ideal kilonun korunması sağlık risklerini azaltmak açısından özellikle
önem taşır. İdeal kilo beden kitle endeksi (BKİ) olarak adlandırılan bir
formülle hesaplanır. Buna göre bireyin kilogram cinsinden tartısının metre
cinsinden boyunun karesine bölünmesi ile bireyin vücut kitle endeksi hesaplanır
(kg/m2). BKİ 20’nin altında zayıf, 20 - 24 arası normal, 25 - 29
arası hafif şişman, 30 - 40 arası şişman ve 40’ın üzerinde ise çok şişman olarak
kabul edilir.
Gıdalarla ilgili
bir diğer tehlikeli durum ise bazı hazır gıdaların içerdiği katkı maddeleridir.
Bu katkı maddeleri çoğunlukla gıdaların görüntüsünü, kokusunu daha çekici hale
getirmek, dayanıklılığını, kıvamını ve lezzetini artırmak üzere kullanılan
kimyasal maddelerdir ve bunların bir bölümünün kanser yapıcı etkisinin olduğu
kanıtlanmıştır. Bu nedenle tüketilen gıdaların bu tür maddeler içermemesine
dikkat edilmelidir.
Gıdaların temini sırasında da dikkat
edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Alınanların mutlaka taze olmasına dikkat
edilmelidir. Ambalajlı gıdalarda paket üzerinde yer alan son kullanma
tarihlerine dikkat edilmeli, zedelenmiş ambalajlarda ya da kötü saklama
koşullarında bekletilmiş mallar kesinlikle alınmamalıdır. Konserveler
paslanmamış ve özellikle dışa doğru bombeleşmemiş olmalıdır. Sıcaktan
etkilenecek gıdalar alışverişten eve getirilirken ya buz çantaları kullanılmalı
ve/veya en kısa yoldan ulaştırılmalıdır
http://www.bilkent.edu.tr/~bilheal/uremesagligi/beslenme.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder