Sağlık Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi, vatandaşlarımızın beslenme konusunda bilinçlenmelerine katkıda bulunmak amacıyla “Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi”ni hazırlamıştır




SÜT GRUBU
Süt yoğurt, peynir ve süt tozu gibi sütten yapılan besinlerdir




Vücudumuz İçin Önemi
• Süt ürünlerinde bulunan kalsiyum, kemiklerimizin ve dişlerimizin sağlıklı gelişmesini sağlar

• Hücrelerimizin çalışmasında önemli rol oynar

• Yoğurt yemek ve tuzlu ayran içmek, ishal tedavisinde hayati önem taşır

ET, YUMURTA VE KURUBAKLAGİL GRUBU
Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek, ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlu besinler bu grupta yer alır



Bu besinlerin her gün tüketilmesi gereken miktarları şöyledir:
- Et, tavuk, balık vb

- Kuru baklagiller 90 g (bir çay bardağının alabileceği kadar)
- Yumurta haftada üç-dört adet
Vücudumuz İçin Önemi
• Büyümeyi ve gelişmeyi sağlar

• Hücrelerimizin yenilenmesini ve dokularımızın onarımını sağlar

• Kan yapımında görevli önemli besin içeriklerini sağlar

• Sinir ve sindirim sistemlerimiz ile derimizin sağlığında görev alan besin içerikleri en çok bu grupta bulunur

• Hastalıklara karşı direncimizi artıran besin içeriklerini sağlar

• Özellikle protein ihtiyacının arttığı bebeklik ve çocukluk dönemlerinde, bu gruptaki besin içeriklerinin alınması önemlidir

SEBZE VE MEYVE GRUBU
Bitkilerin yenebilen her türlü kısmı, sebze ve meyve grubu altında toplanır





Vücudumuz İçin Önemi
• Hücrelerimizin yenilenmesini ve dokularımızın onarımını sağlar

• Büyümemize ve gelişmemize yardım eder

• Deri ve göz sağlığımız için önemlidir

• Diş ve diş eti sağlığımızı korur

• Hastalıklara karşı direncimizi artırır

• Kalp-damar hastalıklarının ve bazı kanser türlerinin oluşma ihtimalini azaltır

• Bağırsaklarımızın düzenli çalışmasına yardımcı olur

• Vücuda zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur

EKMEK VE TAHIL GRUBU
Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıllar ve bunlardan yapılan ürünler bu grup içinde yer alır




Vücudumuz İçin Önemi
• Vücudumuzun enerji kaynağıdır

• Çavdar ve yulaf gibi lif içeriği yüksek olan besinlerin tüketimi, bağırsaklarımızın düzenli çalışmasını sağlar

Yeterli ve dengeli beslenebilmek için dört farklı besin grubundaki bu yiyeceklerden her gün yeteri kadar tüketmeliyiz



http://www.forumlord.net/newreply.php?p=143226&noquote=1
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder