14 Mayıs 2013 Salı

Zaman

Zaman

Zaman günlük hayatta sürekli kullandigimiz kavramlardan biridir. Hemen hemen hergün ve herkes bahseder bir sekilde. " Saat kaç? , Öglen olmus , Geç kaldim! " Hergün bahsettigimiz bu kavramin malesef kiymetini bilmiyoruz.. Içinde bulundugumuz ani lüzumsuz islerle geçirip, kaybettiklerimize üzülüyoruz. Biliyoruz ki kaybettigimiz her saniye ömürden bir parça götürüyor. Yine de çogu kez hakettigi degeri veremiyoruz.
Zamani dogru kullanabilmek ve faydali islerde bulunabilmek için; geçmisi bir kenara birakip, önceden yapilan hatalara keske, vah, tüh demek yerine ders çikarmak ayni hatalara tekrar düsmemek gerekir. Hata yapmak korkusuyla geri adim atan insan yapacagi dogrulardan da vazgeçer. Hata yapmak insanin fitratinda vardir. Önemli olan hatayi ayak bagi yapmak yerine bir daha tekrarlamamaktir. Hatalar çogu zaman basariya atilan ilk adimdir. Bugüne hakettigi degeri vermek yapmamiz gereken isleri ertelemeden gününde ve zamaninda yapmak gelecege yönelik hayatimizi düzene sokar.
"Hedefi olmayan gemiye hiç bir rüzgar yardim edemez" (Montaigne)
Sadece hayal etmek yada istemek yeterli degildir. Gelecege dair hedefler belirlenip o hedefe ulasmak için planli, programli hareket edilmelidir.Seçilen hedef ne çok basit nede imkansiz olmalidir ki sevki kirmasin, ulasmak için çaba gösterilsin. “Üzerinde düsünülmeyen hayat, yasanmaya degmez” (Socrates) Hedeflerimide hayatimiza tümsek yapip sadece ona konsantre olmak yanlis bir tutumdur. Öncelikle bulundugumuz zamani degerli hale getirmek sonrasinda gelecegi düsünmek hayata anlam katar.
Zaman hayat sermayesidir. Allah-u Teala evreni ve insani kusursuz sekilde yaratmistir. “Bütün varliklarin yaratilis gayesi Allah’a kulluktur.” (Saf 61/1) Kulluk görevini eksiksiz yerine getirebilmek için bos islerden uzak durup, vakti O’nun (c.c.) emir ve yasaklari dogrultusunda geçirmek gerekir. Yüce Yaradan’in bizlere bahsettigi sermayeyi; dogru kullanip , gelecege yatirim yaparak ahirette rahat etmekte, lüzumsuz isler pesinde tüketip cefa çekmekte insanoglunun elindedir. “Kim Allah yolunda bir tel saç agartirsa kiyamet günü o saç onun için nur olur.” (Tirmizi) Allah-u Teala ihlasla yapilan hiçbir ibadeti bosa çikarmaz. Sinava tabii tutuldugumuz bu dünyada her hayirli adim ahirette fazlasiyla karsilik bulur. Yaradan’in lutfettigi nur’a tabii olabilmek için zamani O’nun yolunda harcamak gerekir.
“Korunmasi için gayret göstermen gereken en degerli varligin zamandir. Fakat görüyorum ki en kolay kaybettigin sey de odur” (Yahya Ibn-i Hubeyse) Zaman, kiymetinin bilene; degerli bir hayat, gelecege yatirim, bilmeyene ise çöpe atilmis bir yasam ve umudu olmayan gelecek demektir. Herkes hayattan bir beklenti içerisindedir. Bu beklentilere cevap bulmak için öncesinde çabalamak ve emek sarfetmek gerekir. Koca ömrü bos islerle doldurup; umdugumu bulamadim , kader, kismet diyen insan umutsuz hayaller pesinde kosmustur.
“Ömür dedigin üç gündür, Dün geldi geçti, yarin meçhuldür.O halde ömür dedigin bir gündür, O da bugündür... “


http://www.muhabbetfedaileri.org/makale/Zaman/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder