30 Haziran 2014 Pazartesi

TATİLDE TEKNOLOJİ

IMG Ust

TATİLDE TEKNOLOJİ

Yol hazırlıkları tamam. Her şeyi son kez kontrol ettiniz. Yine de içiniz rahat değil. Peki, eksik olan ne? Telefon yanınızda mı? Evet. En son baktığınızda cebinizde duruyordu. Peki, size lazım olacak tüm uygulamaları yüklediniz mi?

“ŞU TELEFONU EN AZINDAN TATİLDE ELİME ALMAYAYIM” cümlesi artık eskilerde kaldı. Önceleri sadece fotoğraf çekebildikleri için bizleri şaşırtan telefonlar, artık inanması güç robotlar kadar sıra dışı. Kâğıt, kalem alıp bavula konacak eşya listesi çıkarmaya gerek yok. Artık ihtiyacınız olan tek liste, akıllı telefonunuza yükleyeceğiniz uygulamalar listesi. Sokakta kalmamamız için anne kadar temkinli hatta vaktimiz boşa gitmesin diye tüm seçenekleri önümüze serebilecek kadar da düşünceli. İşte bu yaz ihtiyaç duyacağınız uygulamalar.

Trip Advisor
Tatilcinin yol arkadaşı da denilebilir. Henüz evde “Nereye gitsem?” diye kafa patlatırken bile kullanmaya başlayabilirsiniz. Veya macera adamıysanız ve sadece tek bir biletle şehri terk edip, geri kalan her şeyi oluruna bırakma taraftarıysanız, Trip Advisor yine yanı başınızda. En yakın otel nerede, nerede ne yesek, nereleri gezsek? Artısı ise, sizden önce oraya gidenlerin yorumlarına da göz atabilmeniz.

Airbnb
“Zaten tüm günüm dışarıda geçecek, bana bir yatak yeter” diyenlerdenseniz, bu sefer yardımınıza Airbnb koşuyor. Büyük otellerin görkemi ilginizi çekmiyorsa odalar, pansiyonlar ya da butik oteller gibi daha minimal seçeneklerle başınızı sokacak bir yer bulmanız için kapı kapı gezmenize gerek yok.

Trip Advisor City Guides
Aplikasyonu indirmeden önce düşünün. Kitabı sayfaları çevirerek okuyanlardan mısınız yoksa “Tabletler dururken bir de çantamda ağırlık mı taşıyacağım” diyenlerden mi? Rotanız belirli, nerede ne yapılır ve  nereye , nasıl gidilir tüm bunlar Trip Advisor City Guides’da gizli. Üstelik uygulamanın şöyle de bir avantajı var. Yurt dışında internet problemi yaşayanlardansanız gitmeden telefona yükleyebilir ve ağ bağlantısına ihtiyaç duymadan istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Skyscanner
“Tatilde nereye gitsek?” sorusunun cevabını bulanlar için ikinci önemli şey “Nasıl gideceğim?” sorusudur. Havayolları araştırması, ücret takipleri derken, internet başında sekmeler arasında dolaşırken kaybolan her dakika sizi tatilden soğutabilir. Telefona Skyscanner uygulamasını indirdikten sonra hangi şehirden, hangi şehre gideceğinizi giriyorsunuz. Tarih aralıklarını da belirlerseniz aplikasyon ilgili tüm uçak seferlerini ve ücretleri sıralıyor. İşiniz kolaylaşmıştır umarız.

Packing Pro
Işıkları söndürmüş, ocağın üstünde yemek bırakmamış ya da ütüyü fişinden çekmiş olabilirsiniz. Ama diş fırçası, ekstra pil ya da ilaç gibi yanınıza almayı unuttuğunuz bir şeyler muhakkak vardır. Liste yapmanıza gerek yok, Packing Pro sizler için çantanızda olması gereken araç gereçleri bir bir sıralıyor. Teknoloji işte!

PhotoSynth
Peki, ortalama bir iPhone kullanıcısı tatil boyunca neden telefonunu elden bırakmaz? Cevap belli: Instagram. Korkmayın, önereceğimiz uygulama plaj ve çıplak ayak ikilisinden daha fazlasını sunuyor. İşte Instagram’da sizi diğer kullanıcılardan bir adım öne çıkaracak PhotoSynth. Muhteşem manzaraları panorama olarak çekmenizi sağlıyor. PhotoSynth ile çektiğiniz fotoğraflarınızı Instagram’a yüklediniz mi gelen “Beğeni”lerle keyfiniz iyice yerine gelecektir.

Lonely Planet Travel Guide
Lonely Planet ile gezgin; rakı ile balık, güneş ile deniz gibi ayrılmaz ikililerden. Oldu da minimal ansiklopedi ruhlu el kitabınızı almayı unuttunuz. Kargaşaya gerek yok. Bu uygulama sizi bekliyor. Gittiğiniz yer, memleket kadar tanıdık olacak sayesinde.

Postagram
Teknoloji genelde yeniliği çağrıştırsa da, gelenekleri çağa adapte etmek olarak da algılayabiliriz. Gittiğiniz yerden arkadaşlarınıza kart atmanın gülünç olacağını düşünüyorsanız, teknolojik dokunuşlarla bunu yapabilirsiniz. Postagram çektiğiniz fotoğraflara ufak notlar da ekleyerek anı paylaşmanızı sağlıyor. Bize de gittiğiniz yerden kart atmayı unutmayın.

Snapseed
Olmayan güneşi göstermek, dramatik kurgular yapmak ve her kareyi en ince ayrıntısına kadar belgelemek isterseniz bu fotoğraf uygulaması tam size göre. Özellikle doğa ve manzara karelerinde yüzde yüz çalışıyor.

SOSYAL TATİL
Sevdikleriniz yanınızda olmadan mutlu olamayanlardan mısınız? Eğlendiğiniz anları paylaşmadan rahat edemiyor musunuz? Tamam, Twitter ve Facebook’u bir kenara bırakın. Hatta tatilde onlardan uzak durun, ancak yine de sanal âleme izinizi bırakabilirsiniz.

Tumblr
Sadece bilgisayarda değil, telefon ortamında da paylaşımı en kolay günlük olarak tanımlayabiliriz. Günden geriye kalan muhteşem bir fotoğrafa iki satır bir şeyler de ekleyebilirsiniz. Böylece elinizin altında hem günlük hem de albüm olarak durabilir. Yalnız, lütfen tatil dönüşünde Facebook’ta “2013 Yaz” başlıklı albüm açmayın.

Instagram
Önemli olan ne paylaştığınız değil, nasıl paylaştığınız. Fotoğrafı telefondan dünyaya yollamadan önce filtre ve editleme seçeneklerini gözden geçirin. Telefona “vscocam” ve “afterlight” uygulamaları indirmeden yola çıkmayın. Kuma gömülü bir şişe, bu yazın yine en popüler karesi. Siz tercihinizi palmiyelerden yana kullanabilirsiniz ama. Instagram’a da video paylaşabilme seçeneği geldiğini hatırlatalım. Üstelik fotoğraflarda olduğu gibi filtre seçeneği de mevcut.

Vine
Altı saniyelik video aplikasyonu. Şu sıralar oldukça moda. Henüz yapılmadığını düşündüğümüz bir öneri: Telefonu arkadaşınıza verin ve kayda geçmesini söyleyin. Koşup iskeleye çıkın, koşun ve denize atlayın. Denizden taşırdığınız suyu izlemek ise internetteki kıskanç takipçilerinize kalsın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder