5 Haziran 2014 Perşembe

Spor Ayakkabısı Alırken Nelere Dikkat Etmeli

IMG Ust

Spor Ayakkabısı Alırken Nelere Dikkat Etmeli

Spor ayakkabı ararken birçok marka, model ve değişik fiyatlar görmüşsünüzdür. Peki hangi spor ayakkabı modelini tercih etmek gerekir? Spor ayakkabı markası çok önemli midir?

Spor ayakkabı alırken en genel uygulanan kriter rahatlık ve görünüştür elbette. Ancak daha önemlisi, hangi spor dalı ile uğraşacaksak bunu da değerlendirmekte yarar vardır. Özellikle koşacaksak, ayaklarımız üstüne normalden kat kat daha fazla basınç oluşacak ve bu yük nedeniyle ayaklarımız desteğe ihtiyaç duyacaktır.

Ayakkabının ayağımız ile uyumunu anlayabilmek için çok önemli bir nokta, hangi tip ayağımız olduğunu öğrenmek. Evet ayaklar şekillerine göre belli gruplara ayrılırlar. Bunlar düz taban (ayak izinde herhangi bir yay şekli ve boşluk belirmeyen: 3 numaralı ayak izi), yüksek yaylı (topuk ve ön kısım arasında bariz bir yay çizen: 0 ve 1 numaralı ayak izi) ve nötr ayak tipi (düz ve yüksek yaylı olmayan: 2 numaralı iz.) Ayakların fiziki durumundan başka, birde nereye doğru adım attığımız da önemlidir. Dışa veya içe doğru adım atma eğilimi durumu söz konusudur. Bu nedenle ayak anatominize göre bir seçim yapmanız saha sağlıklıdır.

Ayak tipinizi test etmek için bir ayak izi testi yapmanız gerekir. Bu konuda internette başka kaynaklar da bulabilirsiniz. Hatta imkan varsa koşarken ayağınızın hareketlerinin kayda alınıp size bilgisayarlı bir test uygulanabilir ancak bu nerede mümkün araştırmak lazım.

Evde ayak tipinizi öğrenmek isterseniz, mevcut ayakkabınızın nereden eskildiğine bakmanız yeterli. Eğer topuklarınızın içlerine doğru yıpranma varsa, daha sağlam bir ayakkabı almanız gerekir ki ayaklarınız içe doğru basmasın. Eğer topuklarınızın dışına doğru yıpranma varsa şok emici tamponlu ayakkabılardan edinmeniz gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder