30 Haziran 2014 Pazartesi

BAŞKA DÜNYALARA YOLCULUK / SCUBA DALIŞ

IMG Ust

BAŞKA DÜNYALARA YOLCULUK / SCUBA DALIŞ

Henüz tamamı bilinmeyen,  dünyanın oluşumuna dair sırları, gizemleri hala saklayan bir dünyadır sualtı.  Scuba dalış ile bu gizemli dünyaya keşif yolculuğu yapmak, su altında yaşayan canlıları bitkileri ve diğer türleri görmek mümkündür.  Dalışı hem teknik hem de dalıcı gözünden anlatıp yorumlayabiliriz ancak herkesin algısı farklı farklı yönlerde olacaktır.

Genel olarak anlatacak olursak; günümüzde kullanılan modern ekipmanlar (dalış konsolları, dalış bilgisayarları, BC ceketler, modern paletler, kuru elbiseler, vb) sayesinde dalış son derece kolay ve rahat yapılabilir hale gelmiştir.  Son 15 yıl içerisinde gelişen, kola takılabilen dalış bilgisayarları, derinlik, ısı, hava tüketimi, dekomprasyon zamanları ve  dalış logları gibi bilgileri çok hızlı bir biçimde görmemizi sağlayıp sualtında güvenliğimizi arttırmıştır.

DALIŞ EĞİTİMİ

Dalışın ilk adımı olan eğitimler ve pratikler genellikle havuzda veya sığ satıh tabir edilen deniz kıyılarında, eğitmenler eşliğinde yapılır. Eğitimlerin tipi ve sıralaması kuruluşlara göre değişse de genel olarak basit dalış becerileri, yüzerlilik, güvenlik ve malzeme kullanımı ile ilgili konuları içermektedir.  Cmas, Padi, Naui ve SSI gibi dünyada kabul görmüş, eğitim müfredatları oluşmuş eğitim kurumlarından bu tip eğitimlerin alınması mümkündür.

Genel eğitimlerin tamamlanmasından sonra, eğitmenler ve dalış grupları ile bu gizemli maviliklere dalmak, su altında uçar gibi ilerlemek, su altındaki rengârenk dünyayı görmek mümkündür. Scuba dalış hem keyifli hem de kendimizi yeniden keşfedeceğimiz deneyimler içermektedir.  Sualtında yerçekimi etkisi tamamen değiştiğinden, üzerimizdeki ekipmanları da kullanarak uçar gibi gitmek,  su içinde baş aşağı durmak, rahat rahat hava solumak ve maskemiz sayesinde çok net ve keyifli bir şekilde sualtını seyretmek mümkündür.

KEŞİF DALIŞI

Eğer eğitimden önce bir deneme yapmak isterseniz “discovery dalış” denilen, herhangi bir eğitim gerektirmeyen, 10 dakikalık basit bir bilgilendirme sonrasında dalış eğitmeniniz ile birlikte 3-4 metre gibi sığ satıhlarda gezerek deneme dalışı yapmak, su altını görmek ve bu deneyimi yaşamak mümkündür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder