11 Haziran 2014 Çarşamba

KUŞADASI

IMG Ust

KUŞADASI

Kuşadası, güneşin en güzel doğduğu yerlerden bir tanesidir. Bulunduğu yer itibariyle oldukça güzel bir alana sahip tatil merkezidir. Yumuşak iklimi, lüks otelleri ve  temiz kumsalıyla, turistlerin gözde mekanlarından biridir. Kuşadası toplam 20 kilometre uzunluğunda kıyı şeridine sahiptir, bu güzel beldenin aslında anlatılacak birçok özellikleri vardır. Örneğin; Kadınlar Plajı, Aslan Burnu, Kara Ova, İlyasağa ve Tavşanburnu yakınlarında yer yer kayalık kumsallar göze çarpar.  Ayrıca yörenin engebeli tepelerden oluşan manzarası büyüleyci niteliktedir.

Kuşadası’na 12 kilometre mesafede bulunan Kirazlı Koyu, gerçekten görmeye değer bir beldedir. Kuşadası’nda sabah kahvaltısı yapmak çok ayrı bir zevktir. Sabahleyin ötüşen kuşların cıvıltısı, hafiften esen rüzgar ve daha önce hiç tatmadığınız peynirin, zeytinin tadı yanında bir bardak çay da varsa, kahvaltının fotoğrafı tamamdır.

Kuşadası ilk Türk mimarisiyle 17. yüzyılda tanışmış, dönemin Aydın valisi Oğuz Mehmet Paşa, Kuşadası’na ilk külliye ve çeşmeleri yaptırmış, tabi bunların yanısıra hamamlar, kervansaraylar ve camiler de inşa ettirmiştir. O zamanki dönemlerde daha çok Venedik'ten gelen İtalyan malları, Kuşadası’nda pazarlanmış sonra da kentin ticari cazibesi tüm Ege bölgesine yayılmaya başlamıştır. Bu nedenle Kuşadası, ülkemizde turizmin canlandığı ilk bölgelerden biridir.

Kaz dağlarından gelen hava akımı nedeniyle, Turkiye'nin Ayvalık'tan sonra oksijen bakımından en zengin bölgesinden biridir. Kuşadası, İzmir’e yaklaşık iki saat mesafede bulunan 48 bin nüfuslu ve  Aydın'a bağlı bir ilçedir. Meryem Ana'ya yakınlığı sayesinde, Turkiye’de turizmin ilk başladığı yerlerden bir tanesidir. Yaz dönemlerinde oldukça kalabalık bir sezon yaşamaktadır.

Tarihi eserlerinin yanısıra pahalı restoranları, cafeteryaları ve  akuapark'arıyla meşhurdur. Bunlardan bir tanesi, Adaland Parkı, ilçenin 4 kilometre kuzeyinde yer almaktadır. Ayrıca turistlerin yoğun ilgi gösterdikleri yerlerden bir tanesidir. Gezmek, dinlenmek ve  eğlenmek için yola çıkılacaksa, Kuşadası gidilmeye, görülmeye değer bir yerdir.

Buradaki betonlaşma ve  yozlaşma, Turkiyenin diğer bölgelerine nazaran daha azdır. Yazlık evleri oldukça pahalı, yerli yabancı çok sayıda zenginlerin tatilini geçirdiği ender yerlerden bir tanesidir. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nin turizm işletmeciliği ve otelcilik yüksek okulunun bazı bölüm ve sınıfları bu ilçede bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye'de sistemli olarak turizm hareketlerinin başladığı ilk yerlerden bir tanesidir. Esnafın şık giyinmesi ve bu kültürün bir akım haline gelmesi, ilçe için son derece sevindirici bir gelişmedir. Bunun sebebinin gemilerle gelen zengin turistlerden kaynaklandığını düşünmek mümkündür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder