2 Ocak 2016 Cumartesi

Dünyanın en tehlikeli yemekleri

Kayısı çekirdeği öldürüyor
Dünyanın en tehlikeli yemekleri listelendi. İşte Türkiye’den de kayısı çekirdeğinin olduğu, ilginç ve ölüm tehlikesi olan yemekler…

Fugu (kirpi balığı)

fugu
Japon yasalarına göre bu balığı hazırlamak için aşçıların 3 yıl eğitim alması gerekiyor. Eğer doğru hazırlanmazsa bu balık, iç organlarında bulunan tetrodotoxin ve nörotoksin nedeniyle yiyen kişiyi felç edebiliyor.
Dev Boğa Kurbağası
Nambiya’da özel kutlama günlerinde tüketilen dünyanın en büyük kurbağa türü. Yetişkin kurbağalardan yapılan bu yemek, henüz çiftleşme dönemine girmemiş genç kurbağalardan hazırlanırsa böbrek yetmezliğine neden oluyor.
Ackee meyvesi

ackee-meyvesi
Ackee, tam olgunluğa erişmeden ve siyah tohumları açmadan önce tüketilmesi gerekiyor. Jamaikalı bu meyve yemeklerde de kullanılıyor ve tohumlarında hypoglycin denilen zehir bulunuyor.
Sannakji (canlı ahtapot)

canlı-ahtapot
Old Boy filminden de hatırlandığı gibi bir Koreli yemeği. Bebek ahtapot, parçalara ayrılıp canlı olarak servis ediliyor. Yenildiği esnada uzuvları hala hareket halinde olduğu için, vantuzları yiyen kişinin boğazına yapışıp boğarak ölümlere yol açabiliyor. Bu yüzden bu yemeğin çok ufak parçalara ayrılıp servis edilmesi gerekiyor.
Kanlı istiridye

9-istiridye-oyster
Genellikle Çin’de tüketilen bu istridye, aslında yenilebilen nadir istridye türleri arasında yer alıyor.Her türlü yemeğe katılan, oksijen seviyesinin düşük olduğu yerlerde yaşayan bu canlı, bünyesinde hepatit A, hepatit B, typhoid ve dysentery virüs ve bakterilerini taşıyor.
Hakarl
İzlanda’nın ulusal yemeği olan sadece o çevrede yaşayan bir köpek balığı türü. Bu balık temizlendikten sonra 6 ay boyunca asılı bir şekilde kurutulmaya bırakılıyor.İdrar yolu bulunmadığı için tüm organlarında atık ve toksik madde bulunduruyor. Uzun süre kurutulmaya bırakılmadan yenilirse ölümlere sebep oluyor.

Casu marzu

casu-marzu
Koyun sütünden yapılan bir peynir türü. Marzu, açık bir şekilde dışarıda bırakılır ve sineklerin içine larvalarını bırakmasına izin verilir.Peynirin içindeki larvalar peynirin mayalanmasını sağlıyor fakat canlı olan larvalar yendiği taktirde ölümcül mide sorunlarına yol açabiliyor.

Echizen kurage (denizanası yemeği)
Fotoğraftan da gördüğünüz gibi devasa boyutlarda olan bu denizanası Japonya’da yemek olarak tüketiliyor.Zehirli kısımları çıkarılan canlı, ince parçalara ayrıldıktan sonra iyi pişirilip yenilebilir hale getiriliyor.

Fesikh
Bu balık sadece Mısır’ın Shem el-Nessim şehrinde yerel bahar festivalinde tüketiliyor. Mısır’ın geleneksel yiyeceği olan bu balık 1 yıl boyunca tuzlanmış halde güneşin altında kurumaya bırakıldıktan sonra tüketilebiliyor. Aksi taktirde barındırdığı toksinler nedeniyle ölüm kaçınılmaz.
Cassava (manyok)

cassava
Afrika ve Güney Amerika’da bulunan bu kök sebzesinden genellikle içecek, puding, kek ve cips yapılıyor. Kök ve yaprak kısmında siyanür barındıran bu bitki, titizce hazırlanmadığı taktirde ölümü de beraberinde getiriyor.
Maymun beyni

maymun-beyni
Asya’da yaygın olarak yenilen maymun beyni, çiğ ve pişmiş olarak tüketiliyor. Fakat bu yiyecek doğru hazırlanmadığı taktirde tedavi edilemez ölümcül Varyant Creutzfeldt- Jakob beyin hastalığına neden oluyor. Kısacası beyin yemenin cezasını yine beyin çekiyor.
Pangium edule
Mide bulandıran meyve olarak tanınan Pangium edule, barındırdığı hidrojen siyanür maddesi nedeniyle insanlar için ölümcül bir yiyecek. Kabuğu çıkarılmış halde haşlanıp, muz yapraklarına sarılı bir şekilde bir ay kadar kurumaya bırakıldığında yenilebilir hale geliyor.
Elderberries

elderberries
Bu meyveler tam olgunlaşmış halde ve yaprakları, dalları, tohumları çıkarılarak pişirilirse zararsız hale geliyor. Aksi taktirde bünyesinde barındırdığı az miktardaki siyanür yiyen kişinin ishal ve nöbetler geçirmesine neden oluyor.
Ham kaju

ham-kaju
Çoğu kişi kajunun zehir taşıdığını bilmez. Kajunun yetiştiği ağacın yaprakları urushiol adında zehir barındırır. Yaprağından ayrılan kaju iyi kurutulduğu sürece risk taşımaz.
Kırmızı barbunya

kırmızı-barbunya
Kırmızı barbunya, bünyesinde phytohaemagglutinin denilen toksik madde barındırır. En az 10 dakika haşlanmadan tüketilirse ölümcül sonuçlara neden olur.
Ravent yaprakları

ravent-yaprakları
Bu bitki yapraklarında oksalik asit denilen böbreklere hasar veren bir madde barındırıyor. Yenildiği taktirde ortaya çıkan semptomlar, bulantı, ishal, göz ağrısı, ağız ve boğazda yanma, kırmızı idrar ve nefes almada güçlük.
Kayısı çekirdeği

kayısı-çekirdeği
Meyvesi sağlıklı olabilir ama kayısı çekirdeği fazla miktarda tüketildiği taktirde, bünyesinde barınan siyanojenik glikositler, hidrojen siyanüre dönüşür ve yiyen kişinin ölümüne sebep olur.
En fazla Türkiye’de yetişen kayısı, çekirdeklerini yiyen çoğu kişinin ölümüne sebep olmuştur.
Durian meyvesi

durian-meyvesi
Güneydoğu Asya’da yetişen bu meyve, tohumlarında siklopropen denilen bir asit barındırır.
Pişirilmediği ve alkolle kombine halde tüketildiği zaman ölümcül sonuçlar doğurabilir.
Silver stripe blaasop
Akdenizde yaşayan bu balık, derisi ve tüm organlarında aşırı düzeyde toksik madde barındırıyor.
Toksik madde arındırılmadığı sürece yiyenleri felç edebiliyor.
Hot dog (sosisli sandviç)

hot-dog
Amerika’da sıklıkla tüketilen sosisli sandviçler boğulma tehlikesi barındırıyor. Amerikan Pediatri Akademisi istatistik kayıtlarına göre 10 yaşından küçük sosisli sandviç yiyen çocukların %17’si boğulma nedeniyle hayatını kaybetmiştir.
Yıldız meyvesi

yıldız-meyvesi
Böbrek sorunu yaşayanların uzak durması gereken bir meyve. 100 mililitresi ve üstü böbrek sorunu yaşayanlar için ölümcül sonuçlara neden olabiliyor. İçinde bulunan nörotoksinler beyin ve sinirlere hasar veriyor.
http://hayat.sozcu.com.tr/kayisi-cekirdegi-olduruyor-90267/?utm_source=sm_fb&utm_medium=free&utm_campaign=hayat_
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder