27 Mart 2015 Cuma

Paralel Evrenin Kapısı

Paralel Evrenin Kapısı Gelecek Hafta CERN'de Aralanıyor

Paralel Evrenin Kapısı Gelecek Hafta Aralanıyor
Büyük Hadron Çarpıştırıcısını denemeye devam eden bilim adamları, gelecek hafta yapacakları deneyde paralel evrenlerle iletişim kurabileceklerini ifade ettiler. Aklımıza hemen Half Life geliyor nedense?
LHC’nin (Büyük Hadron Çarpıştırıcısı) gelecek hafta yapılacak olan deneyi sessiz sedasız yaklaşıyor. Ancak CERN laboratuvarlarında herkes o kadar sakin değil. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC İngilizcesi Large Hadron Collider), İsviçre'de Cenova CERN laboratuvarlarında 2008 yılında devreye girdi ve yüksek enerjili parçacık fiziği deneyleri yapılmasına imkân veren bir proje olarak tanındı.
Büyük Hadron Çarpıştırıcısı
İsviçre - Fransa sınırında, daha önce İkinci Dünya Savaşı’nda kullanılmış olan ve yerin 100 metre altında, 27 km uzunluğunda olan LEP tünelinde kurulmuş olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, protonlara ilave olarak da kurşun iyonlarını ışık hızına çok yakın bir hıza ulaştırarak çarpıştırabiliyor.
Çarpışmalarda ortaya çıkması beklenen mikro kara deliklerin ve gizemli cisimlerin dünyayı yok edeceğine inanılıyor ve solucan deliklerinin oluşarak zamanda yolculuğun mümkün olabileceği söyleniyordu.
Paralel Evrenin Kapısı Gelecek Hafta Aralanıyor
Bunların hiçbiri olmadı ancak, önümüzdeki hafta denenecek olan yeni bir girişim paralel evrenin kapılarını aralayabilecek. Yapılacak olan deney sadece fizik kurallarına değil felsefe kuramlarında da gerçekleşmesi muhtemel sonuçlar oluşturacak diye düşünülüyor.
Kuantum mekaniğinin yorumlarından biri olan Paralel Evren kuramı; gerçekliğin kendisi olarak tüm evren için tek ve evrensel bir dalgalanma fonksiyonunu anlatır. Bu evrensel dalga fonksiyonu, dünyadaki bütün olasılıkları ve hatta bunun dışında olası bütün dünyaları kapsıyor. Yani yaptığımız her şeyin evrende bir etki yarattığı kuramı olarak da biliniyor.
LHC bilim adamları bir arada
Gelecek hafta yapılacak olan deneyde, CERN bilim adamları paralel dünyalardan çok başka boyutlardaki evrenleri bulabileceklerine inanıyorlar. Yapılacak olan deneyin bir küçük kara delik oluşturacağı ve bu deliğin başka boyutlardaki evrenlere açılacak bir kapı olabileceği savunuluyor. Bunun için LHC 11 trilyon tera elektron volt şiddetinde parçacık çarpıştıracak.
Tesis ve LHC ile lgili küçük bir belgeseli videomuzdan izleyebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder