22 Ocak 2015 Perşembe

Nasıl Beslenmeliyiz?



Nasıl Beslenmeliyiz?Yeterli ve dengeli beslenmek için değişik yaş cinsiyet ve özel durumlardaki bireylerin enerji ve besin öğeleri gereksinmeleri farklıdır. İnsan gereksinmesi olduğu besin öğelerini tartarak alamaz. Bunlar doğal besinlerle karşılanır. Besinlerimiz içerdikleri besin öğelerinin türleri ve miktarları yönünden farklıdır. Bazı besinler proteinden bazıları herhangi bir vitaminden zengindir. Her besini yeme olanağımızda yoktur. Bu nedenle besinlerimizi besleyici değerleri yönünden 4 grup altında toplayabiliriz. Bu grup içinde yer alan besinler birbirinin yerini tutar. Günlük diyetimizde her gruptan besin bulunur ve bunların miktarları gereksinmemize uygun olursa yeterli ve dengeli besleniriz.Grup 1
Süt ve sütten yapılan yiyecekler
Bu grup kalsiyum için en iyi kaynaktır. Süt yoğurt peynir çökelek süt ile yapılan tatlılar. Bu gruptaki yiyeceklerin herhangi birinden veya bir kaçından günde 1-2 porsiyon yenilmelidir. En az bir büyük su bardağı süt veya yoğurt iki kibrit kutusu büyüklükte peynir bir küçük kase muhallebi veya sütlaç bir porsiyon kabul edilir. Bu gruptaki yiyecekler özellikle büyümekte olan çocuklar gebe ve emzikli kadınlar ile yaşlılar için önemlidir. Yetişkin ve normal durumda olan kişilere günde bir porsiyon örneğin iki kibrit kutusu büyüklükte peynir veya bir su bardağı kadar yoğurt yeterse de; çocuklar gebe ve emzikli kadınlar 2-3 porsiyon almalıdırlar.
Grup 2
Et tavuk balık sakatat yumurta kuru nohut fasulye mercimek ve bu besinlerden yapılan ürünler

Bu gruptaki besinler protein B vitaminleri ve demirden zengindir. Enerji de verirler. Herhangi birinden ya da bir kaçından her gün iki porsiyon yemeliyiz. Bu grup besinler öğle ve akşam birinci yemeği oluşturur. Sabah bir yumurta yenirse yarım porsiyon alınmış demektir. Öğünlerden birinde kurubaklagil birinde de etli sebze yemeği yeterlidir. Etin yerine balık ve tavuk da yenilebilir. Grup 3
Taze sebze ve meyveler
C vitamini gereksinmemizi bu gruptan karşılarız. Patates karnabahar kereviz patlıcan enginar pancar kabak domates salatalık biber yeşil yapraklı sebze ve otlar havuç her türlü meyve bu grupta yer alır. Bu gruptaki yiyeceklerin herhangi birinden veya bir kaçının karışımından her gün 3-5 porsiyon yenilmelidir. Alınan sebze ve meyvenin bir porsiyonu yeşil yapraklı sebze veya portakal limon gibi turunçgillerden veya domates olmalıdır. Büyük meyvelerin (portakal elma armut muz gibi ) orta büyüklükte bir tanesi kayısı ve erik gibi meyvelerin 3-6 adedi; çilek kiraz gibi olanların yarım su bardağı kadarı bir porsiyon sayılır. Yeşil sebzelerin kıyıldığı zaman 2-3 su bardağını dolduran miktarı bir orta büyüklükte patates bir küçük havuç bir küçük yeşil kabak yine bir porsiyon olarak kabul edilir. Grup 4
Tahıllar ve tahıllardan yapılan yiyecekler
Bu grup temel enerji kaynağımızı oluşturur. Ekmek makarna şehriye pirinç bulgur kuskus börekler un ve irmikten yapılan tatlılar. Ekmek her öğün yediğimiz yiyecektir. Yetişkin bir kişi için öğünlerde 1-2 orta dilim ekmek yeterlidir. Fazla hareket gösteren kişiler bunun iki üç katını yiyeceği gibi daha çok oturarak iş gören kişilerin bir porsiyondan fazla yemelerine gerek yoktur. Hareketli iş gören kişiler yaptıkları işin derecesine göre 2-3 porsiyon yiyebilirler. 3-5 yemek kaşığı kadar makarna veya pilav bir porsiyon sayılır. Tatlıların porsiyon ölçüsü çeşitlerine göre ayarlanır. İrmik helvasının 3-4 silme yemek kaşığı lokmanın 5-6 adedi sigara böreğinin 3-4 tanesi tepsi böreğinin normal bir dilimi bir porsiyon sayılır. Bu gruplarda belirtilmeyen fakat yiyeceklerimize lezzet vermek için kullandığımız yağlar şeker salça ve baharat vardır. Şeker vücuda sadece enerji sağladığına göre fazla şeker yemek kişiyi dengesiz beslenmeye ***ürür. Bal pekmez reçel ve marmelat gibi yiyecekler şeker yerini tutar. Beden hareketi çok olan işçiler ve sporcular her yemekte tatlı yiyebilirler. Günlük yediğimiz yağların aşağı yukarı yarısı yiyeceklerimizin bileşiminden gelir. Özellikle et ve benzeri yiyeceklerle; fıstık zeytin ceviz süt peynir yumurta gibi yiyeceklerin kullanıldığı yemeklere ilaveten yağ koymaya gerek yoktur. Kahvaltılarda ve yemeklerde kullandığımız yağlar katı veya sıvı olabilir. Katı ve sıvı yağlardan dengeli bir şekilde yenmelidir. Günlük bir kişinin alacağı yağ miktarı 20-30 g. (2-3 silme yemek kaşığı) kadardır. Bu yağın yarısı bitkisel sıvı yağlardan olmalıdır. Bu gruptaki yiyeceklerden çok fazla alıp diğer gruplardakilerden çok az veya hiç almayan kimseler dengesiz besleniyor demektir. Örneğin günlük yiyecekleri daha çok et hamur işleri pirinç bulgur ve tatlılar olan taze sebze ve meyvelerden yemeyen bir kimse vitaminlerin ve minerallerin bazılarını yeteri kadar sağlayamaz. Bunun yanında herhangi bir meyveden çok fazla yemenin de bir yararı yoktur. Günlük yiyeceklerimiz seçilirken her gruptaki yiyeceklerden gösterilen miktarlar kadar almak yetersiz ve dengesiz beslenmenin önlenmesi için gereklidir.

http://www.bakimliyiz.com/sagligimiz/78260-nasil-beslenmeliyiz.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder