7 Haziran 2013 Cuma

Demir mineralinin önemi ve faydaları

Demir mineralinin önemi ve faydaları

 



demir minerali
Demir minerali, insan vücuduna olan katkıları nedeniyle vazgeçilmez bir mineraldir. Bu mineral, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korunmaya katkıda bulunur.Demir minerali, çocukların gelişmesinde ve büyümesinde de oldukça etkilidir.
ciğer ve kırmızı etkırmızı et ve karaciğerde de bolca bulunan demir minerali, eksik olduğunda kansızlığa sebep olmaktadır ve buna da demir eksikliği anemisi olarak isimlendirilmektedir
tahıllar
Tahıllar, pekmez, yumurta, fasulye, lahana, patates, pancar, badem, fındık, hurma ve kabak gibi besinlerde de bulunmaktadır. demir mineralinin eksik olması konsantrasyon sorunları, sinirlilik, yorgunluk, kalp çarpıntısı, halsizlik gibi sorunları da beraberinde getirmektedir.
balık
Demir minerali balıklarda da bol miktarda bulunmaktadır ve düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir. Gebelik döneminde demir çok önemli olduğundan bu dönemde demir takviyesi almak çok önemlidir.
şeftali
Şeftali ve armut gibi lifli meyvelerin tüketilmesi de demir mineralinin alınması açısından çok faydalıdır. Yetişkinlerde günlük demir ihtiyacı 8-10 mg dolayındadır. Bu oran kadınlarda gebelik, emzirme ve regl dönemlerinde biraz daha fazladır.
kuru meyveler
Kuru üzüm ve kuru kayısı gibi kurtulmuş meyvelerde de yüksek miktarda demir minerali bulunmaktadır. Düzenli ve yeterli miktarda tüketilmelerinde yarar vardır. fazla miktarda demir alınması durumunda damar sertliği, hücrelerin erken yaşlanması, yağlanması gibi sorunlara yol açtığı gibi, kanser riskini de arttırmaktadır.


http://www.mailce.com/demir-mineralinin-onemi-ve-faydalari.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder