14 Mayıs 2013 Salı

Empati ve Toplum

Empati ve Toplum

Empati; bir insanin kendisini karsisindakinin yerine koyarak, onun ne hissedebilecegini anlamasi ve olaya onun çerçevesinden bakabilmesidir. Empati kurarak bir çok sorun tatliya baglanabilir. Tartisma ve huzursuzluklar çogu zaman iletisim kopuklugundan kaynaklanir. Dogru iletisim ve empati teknigi ile olumsuzluklar genel anlamda giderilir. Iletisim kurmakta en önemli unsurlardan biri empatidir. Empati kurabilmek için karsidakini iyi dinlemek ve anlamak gerekir. Dinlemek büyük bir erdemdir, herkes dinlemeyi beceremez. Birçogumuzun basindan geçmistir; tam derdini anlatirken karsi tarafin sözü bölerek cevap vermesi yahut kendi sorunundan dem vurmasi. Bu gibi durumlar empati kurmayi zorlastirir, iletisim kopukluguna, yanlis anlasilmalara neden olur. Karsidakinin söyledikleriyle birlikte ne düsünebilecegini ve ne hissettigini anlamak, bunlari anlamak içinde iyi dinlemek ve ona kendisini rahat hissedebilecegi bir ortam sunmak gerekir. Kisiye; onun duygu ve düsüncelerini anlayabildiginizi de hissettirmeniz lazim sadece anlamak yeterli degildir. Karsida ki anladiginizi hissederse kendisini daha rahat ifade edebilir. Onu anladiginizi ifade etmek için onun kiligina girmeniz empati degildir. Bir nevi taklit ve sempatidir. Onu anlayarak onun gibi tepki vermek yerine; onu anlayarak, kendi tepkinizi vermeniz empati’dir.
Empati toplumsal düzeni koruyabilmek içinde gereklidir. Insanlar kendisini karsisindakinin yerine koyarak hareket eder ve saygi, sevgi hakim olursa toplumda hosgörü ve huzur olur olur. Aksi durumlarda ise genellikle huzursuzluk, tartisma, kavga ve ön yargi gibi durumlar meydana gelmektedir. Empati kurmak sanildigi kadar kolay degildir. Nefis her zaman kendisini ön planda tutar. "Dedigim dedik, en dogru benim. " gibi düsünceler asilar. Nefsine söz geçiremeyen; kendisini ön planda tutan insanlarda bencillik, kiskançlik, saygisizlik ve inatçilik gibi toplum ve ahlakça hos karsilanmayan huylar mevcuttur. Bu tip insanlar kendisini karsisindakinin yerine koy(a)mazlar. Empati kurabilmeleri için önce ene duygusundan kurtulmalari gerekir. Ön yargilar da empati kurmaya engel teskil eden unsurlardan biridir. Kisi karsisindakini can kulagiyla dinlese de ön yargisi yüzünden anlatmak istedigini tam anlamiyla anlayamaz.
Günümüzde ebevenylerin en büyük sorunlarindan biri çocuklariyla yasadiklari iletisim sorunlaridir. Çocukla saglikli iletisim kurabilmek için onun iç dünyasina girmek gerekir. Anne-baba çocuguna kizmak yerine kendi çocuklugunu hatirlayarak ve kendisini çocugunun yerine koyarak hareket etmelidir. Bu durumda hem çocugunun güvenini kazanir, her durumda destek oldugunu gösterir, hemde ailede huzursuzluk yasanmaz. Özellikle ergenlik çagindaki gençler aileye ve çevreye karsi asi bir tutum içerisindedirler. Çevreden gelen olumsuz tepki onlarin daha çok hirçinlasmasina sebep olur. Bu gibi durumlarda aile çocugunu dinleyip; olaylara onun çerçevesinden bakip, onu anladigini hissettirir ve hatasini anlatirsa genç yaptiginin yanlis olduguna kanaat getirir.
Empati kurmanin karsimizdakine oldugu kadar bize de faydasi vardir. Karsimizdaki insanin ne düsündügünü, ne hissettigini anlayabilirsek; onunla saglikli iletisim kurabilir, sevgi, saygi ve güvenini kazanabiliriz. Empati sayesinde baskalarinin düsündüklerini de düsünerek farkli bakis açilarina sahip oluruz. Evde, iste, okulda kisacasi hayatimizin her alaninda düzenleyici bir unsur olur. Bulundugumuz toplumda hosgörü, anlayis hakim olursa bizde huzurlu bir ortamda yasamis olmanin rahatligini hissederiz

http://www.muhabbetfedaileri.org/makale/Empati-ve-Toplum/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder