Pek çok yerde yetişebilme özelliğine sahip olan semizotu tam bir şifa kaynağı. Besin değerinin çok fazla düzeyde olduğu semizotu, sebzeler içinde en fazla Omega-3 değerine sahip sebze. Ayrıca kalori miktarı ise çok alt seviyelerde.
Salataların içine konulmasının yanı sıra
pişirilerek de
yemeği yapılabilir.
Eski dönemlerde Mısırlılar bu sebzeyi kalp hastalıkları için kullanmıştır. Değişik dönemlerde farklı amaçlarla kullanılan semizotu, yaygın olarak sindirim sistemine faydalı olması ve parazit
tedavisinde kullanılabilmesi açısından önem
kazanmıştır. Ayrıca çiğ olarak ateşe dayanıklıdır.
İçinde çok sayıda
vitamin bulunur. A, B, C, E
vitaminleri yanı sıra kalsiyum, niasin, magnezyum, potasyum ve demir içerir. İçindeki fazla miktarda bulunan Omega -3′ ün
etkisiyle kronik kalp hastalıklarında kullanılır. Kötü kolesterolü düşürür. Vücuttaki kan basıncını düzenler ve depresyona önlem olarak kullanılır. A
vitamini bakımından ıspanaktan bile
zengindir. Bu yüzden göz için çok faydalıdır. İçinde antioksidan da bulunur. Bu yüzden yaşlanmaya karşı
etkilidir ve bağışıklık sistemini
güçlendirir. Sindirimi düzenler ve idrar söktürür. Melatonin içermesi sebebiyle de uyku hastalıklarına birebirdir. Üstelik bu madde çok az sayıda
yiyecekte mevcuttur. Lifli
gıdalardan sayılır ve kabızlığı önlemek için önerilir. Bazı istenmeyen durumlara da sebebiyet verebilir. Özellikle hamilelerin fazla tüketmemesi önerilir. Çünkü rahim kaslarına doğrudan
etki ederek fazla çalışmasını sağlar. Midedeki asit düzeyine
etki ederek dengeleyici rol oynar.
Yazar: Gürkan DEMİRCİ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder