4 Mart 2014 Salı

Maş Fasulyesinin Faydaları

IMG Ust

Maş Fasulyesinin Faydaları


Maş fasulyesi, pek çok kişi tarafından bilinmese de birçok yararı olan bitki türlerinden birisidir. Çin börülcesi olarak tanınan bu tür, günümüzde yeni yeni yayılan ve insanlar tarafından tanınan bir tüketim ürünü haline gelmiştir. Kısaca maş fasulyesinin yararlarını sıralamak gerekirse;

  • Bağırsak düzenleyici bir etkiye sahiptir.
  • Şeker düzeyini düşürür.
  • Hücrelerde yenilenmeyi sağlar.
 
Şeker hastalarının ihtiyaç duyduğu B vitaminleri, maş fasulyesi içerisinde bol miktarda yer alır. Ayrıca maş fasulyesi içerisinde yine bol miktarda protein ve lif bulunmaktadır. Maş fasulyesi, Güneydoğu Anadolu’da yaygın olarak kullanılan ufak ve yeşil bir görünümü bulunan fasulye türüdür.


Nerelerde Kullanılır?
Maş fasulyesi kullanılarak köfte ve piyaz yapabilirsiniz. Aynı zamanda pilavlarda ve salatalarda  maş fasulyesi kullanılmaktadir. Maş fasulyesi, geçmiş yüzyıllarda Çinliler tarafından hastalık tedavilerinde kullanılan bir bitkiydi. Maş fasulyesi, hem taze olarak tüketilebilir hem de  pişirilerek servis edilebilir.

Nasıl Pişirmeli?
Diğer bakliyatlar gibi pişirmeden önce ıslatılması öneriliyor. Sonra isterseniz salatasını yapıyorsunuz, isterseniz çorbasını. Mercimek çorbası gibi pişirilebiliyor. Hatta suda beklettikten sonra, yağda kavurup çıtır çıtır çerez gibi de yenebiliyor. Özellikle Çin’de bu şekilde çok tüketiliyormuş. Filizi de salata olarak yeniliyor.


Faydalı Bir Besin
Eskiden Asya’da ilaç olarak bile kullanılmış. Ayurveda ilacı niteliği taşıyor. Vitamin ve mineral açısından çok zengin. Demir, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko içeriyor. Sinir sistemine iyi geldiği söyleniyor. Strese karşı direnç sağlıyor. Ayrıca kalp dostu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder