8 Haziran 2013 Cumartesi

Dünyanın en kirli şehirleri

Dünyanın en kirli şehirleri

 



en kirli şehirler
Sanayileşmenin getirdiği en büyük olumsuzlukların başında kirlilik gelmektedir. Gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle, insan sağlığını ve diğer tüm canlıların sağlığını hatta canını tehlikeye sokabilecek kirlilikte şehirler bulunmaktadır. Bazı şehirlerde de nükleer santral kazalarından dolayı kirlilik, o bölgedeki yaşamı bütünüyle alt üst etmekte, insanlarla birlikte diğer canlılar da hayatlarını kaybetmektedirler. İşte, dünyanın en kirli şehirleri;
dzerzink
Dzerzink – Rusya: Bu kentteki kirliliğin asıl nedeni soğuk savaş dönemlerinde yapılan kimyasal silah üretiminden kalan kalıntılardır. Kişi başına 1 ton civarında kimyasal silah kalıntısı düşmektedir.
çernobil
Çernobil – Ukrayna: Dünyanın en kirli şehri Çernobil şüphesiz. Çernobil kazasından sonra radyoaktif metaller kirliliğin ana sebebini oluşturmuştur. Bu şehirdeki radyasyon oranı Nagasaki’nin neredeyse 100 katı kadar.
haina
Haina – Dominik Cumhuriyeti: Bu şehirdeki kirliliğin ana nedeni bir çeşit çevre kirliliği. Değişik bir hastalığın da ortaya çıktığı bu şehirde tedavi için çalışmalar halen devam ediyor.
kobwe
Kabwe – Zambiya: Buradaki kirliliğin sebebi ise kurşun madeni. Kurşun’un bolca bulunduğu bu ülkede Kabwe’de yaşayan insanlar kurşun zehirlenmeleriyle hayatlarını kaybediyorlar.
linfen
Linfen – Çin: Bu şehirde çıkarılan madenler en büyük sorun. Bazı maden yatakları kapatıldıktan sonra atıkları yakılmış ancak, bulaşıcı hastalıkların önüne geçilememiş. Atıkların suya karışması hastalıkların daha da artmasına neden olmuştur.
lo oroya
Lo Oroya – Peru: Lo Oroya şehri de madenlerin kurbanı olan bir şehirdir. Toksik atıkların etkisiyle insanlar hastalanmaya devam ediyor.
mailuu suu
Mailuu Suu – Kırgızistan: Uranyum madeni işletmeciliği yapılan kentte, 1,96 milyon metreküp radyoaktif metal bulunmaktadır.
norilsk
Norliks – Rusya: Şehirde Storonsium ve Cesiumgibi gazlar oldukça yüksek seviyede bulunduğundan, insan sağlığını büyük ölçüde olumsuz etkilemektedir. Dünyadaki en fazla metalin işlendiği bir şehirdir.
ranipet
Ranipet – Hindistan: Bu şehirdeki kirliliğin ana sebebi ise toksik atıklardır. Yaklaşık 3 milyondan fazla kişi bu kirlilikten etkilenmektedir.
rudnaya pristen
Rudanya Pristan – Rusya: Maden kentlerinden biri olan Rudanya’da halen maden işletmeciliği yapılmaktadır. Yaklaşık 90 bin kişinin yaşadığı şehirde, insan sağlığını tehdit eden madensel atıklar kontrolsüz bir şekilde doğaya atılmaya devam ediyor.

http://www.mailce.com/dunyanin-en-kirli-sehirleri.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder