8 Mayıs 2013 Çarşamba

Dünyanın ikizi 2013 yılında keşfedilebilir

Dünyanın ikizi 2013 yılında keşfedilebilir.




Son yıllarda ötegezegen keşifleri büyük bir hız kazandı. Yaşama izin verebilecek özelliklere sahip ötegezegen keşiflerinde gelinen son nokta itibariyle dünyanın koşullarını birebir karşılayan bir ötegezegen keşfinin 2013 yılında yapılabileceği düşünülüyor.

Yaşama uygun ortam sağlayabileceği düşünülen gezegenlerden bir katalog oluşturulmuş durumda. Katalogda 7 Aralık 2012 itibariyle 7 ötegezegen bulunuyor. Değerlendirilerek listeye eklenmeyi bekleyen 27 farklı bir ötegezegen mevcut.



Gözlem imkanlarının artması ve yeni keşif teknikleri sayesinde 2013 yılında dünyanın koşullarını birebir sağlayabilecek bir ötegezegen keşfedilmesi bekleniyor. 1995 yılında keşfedilen ilk ötegezegenden günümüze 800'den fazla ötegezegen keşfedildi.

Kepler Uzay Teleskobu'nun göreve başlamasıyla birlikte ötegezegen keşifleri büyük bir hız kazandı. Mart 2009 itibariyle yaklaşık 2300 potansiyel ötegezegen adayı bulan Kepler daha çok Jüpiter benzeri dev gezegenleri bulabiliyordu. Son yıllarda ise yeni tekniklerin gündeme gelmesiyle birlikte dünyanın 2.4 katı büyüklüğünde ve yıldızının yaşanabilir bölgesinde bulunan bir Kepler-22b ötegezegeni keşfedildi. Ötegezegen keşfindeki dönüm noktasını ifade eden bu keşfin ardından çok sayıda yıldızının yaşam bölgesinde bulunan ötegezegen keşfedildi. Ama yine de bu ötegezegenlerin hiçbiri dünyanın özelliklerini birebir sağlamıyordu.

2013 yılı ötegezegen keşfi için son derece önemli bir yıl. Dünya benzeri, kayalık, su bulundurmaya uygun ve yıldızının yaşanabilir bölgesinde yer alan bir gezegenin keşfi bekleniyor.
 
http://www.uzaybilim.net/2012/12/dunyann-ikizi-2013-ylnda-kesfedilebilir.html#more

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder