18 Mayıs 2013 Cumartesi

Dis Sagligi ile ilgili Sıkca Sorulan Sorular

Dis Sagligi ile ilgili Sıkca Sorulan Sorular


Dis Sagligi Sikca Sorulan Sorular
HAMİLELİK DÖNEMİNDE DİŞETİ KANAMASI olması normal midir? Bu dönemde dişeti hassasiyeti için önerebileceğiniz bir tedavi şekli var mıdır?
images Dis Sagligi ile ilgili Sıkca Sorulan Sorular
Hamilelik döneminde çok sağlıklı dişetlerinde bile kanama görülebilmektedir. Eşinizin dişeti hassasiyeti olağan bir durumdur. Dişeti kanaması için basit ve etkin bir uygulama mevcuttur. Eşinize detertrajı öneririz. Bu uygulamada herhangi bir ilaç kullanılmadığı için hamile bayanlar da rahatlıkla yaptırabilir. Detertraj diş taşı temizliği olarak da bilinen basit bir uygulamadır. Bu tedavide eşinizin ağzında tam steril aletlerle çalışılması önemlidir, annenin ve çocuğun bulaşıcı bir hastalğa yakalanma riskine karşı.

Beyazlatma


Beyazlatma işlemi herkese uygulanabilirmi ?

Hemen herkese beyazlatma tedavisi uygulanabilir.Ancak hamile ya da emziren anneler ile çocuklarda yeterli araştırmalar olmadığından kliniğimizde bu hastalara beyazlatma tedavisi uygulanmamaktadır. Yaklasik %10 luk bir hasta grubunda başarı elde edilemeyebilir. Bu nedenle beyazlatma hizmeti veren bir diş hekiminin fikrini sormak faydalı olacaktır.

Beyazlatma işlemi nedir ve nasıl yapılır ?

Beyazlatma, dişlerin yapısında bulunan ( yani içine sinmiş ) renklenmeleri ortadan kaldırma işlemidir.Bunun, klinikte hekim tarafından yapılan ve dişlerin yüzeylerine yapışan bakteri plakları ve diş taşı temizliği ile karıştırılmaması gerekir. Zaten beyazlatmanın başarılı olabilmesi için öncelikle hekim tarafından diştaşı temizliği yapılmalıdır. Dişlerin tüm yüzeylerinin temizliğinden sonra, ağızdan alınan ölçülere göre ( kişiye özel olarak ) laboratuvarda saydam plastik bir taşıyıcı kalıp ( plak ) hazırlanır. İyi üretilmiş bir plakta diş beyazlatma jeli için özel yerler ayrılmıştır.Beyazlatmada kullanılan “Carbamide perokside içeren özel ilaçlardır.Set halinde şırıngalarda sunulur ve taşıyıcı kalıpta hazırlanmış olan bu özel yerlere sıkılarak ağıza uygulanır.Günde ortalama 6-8 saat ( tercihen uykuda ) takılır. Dişlerinizde daha önce yapılmış olan dolgular ve kaplamalar bu sekilde beyazlatılamazlar, renkleri aynı kalır…
Çocuk Dişleri
Çocuğuma dişlerini günde kaç kez fırçalatmalıyım?
Sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce, sadece üçer dakikalık etkili bir fırçalama işlemi yeterlidir. Her iyi alışkanlık gibi diş fırçalama alışkanlığı da çocukluk döneminde kazanılacaktır

Çocuklarda hangi diş macunu, ne kadar kullanılmalıdır?

Bebeklik döneminde ve üç yaşına kadar çocuklarda diş macunu kullanımı önerilmez. Diş macunu kullanımına üç yaşından sonra başlanmalıdır. Ancak reklamlarda gördüğünüz gibi 3-5cm. değil, bir leblebi kadar macun fırçalama için yeterli olacaktır.
Diş macunu kullanımına başlandığı dönemde, florürlü diş macunlarından herhangi biri tercih edilebilir.Önemli olan çocuğun seçilen macunun tadını sevip istek duymasıdır.
Fırçalama işleminde macundan çok, etkili bir fırçalama işleminin önemli olduğunu unutmamak gerekir.

Çocuklar için nasıl bir diş fırçası seçilmeli?

Çocuğun ağız büyüklüğüne uygun, yumuşak ve naylon kıllardan üretilmiş diş fırçaları kullanılmalıdır. Sert fırçalar dişleri aşındıracağı için kullanımı uygun değildir. Eskimiş bir süpürgeyle süpürme işlemi nasıl yapılamazsa, eski bir fırçayla da dişler fırçalanamaz. Fırça kılları aşınınır aşınmaz (Ortalama 6 ay) mutlaka değiştirilmelidir.

Çocuklara diş fırçalama ne zaman başlamalıdır?
Bebek 6-8 aylıkken, ( yani ilk dişler ağızda göründüğünde ) temizleme işlemi başlamalıdır. Sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce dişleri (en azından çiğneme yüzeylerini) temiz bir tülbent ya da gazlı bezi ıslatarak silmek, temizlemek yerinde olur.
Diş fırçası kullanımına ise çocuğun arka dişlerinin çıkmasından sonra ( ortalama 2,5- 3 yaşında ) başlanması uygundur.
Okul öncesi çocuklarda diş fırçalama için bir teknik uygulatmak çok zordur. Bu yaşlarda önemli olan, çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaktır. Çocuklar diş fırçalarken çoğu zaman dişlerin görünen ya da kolay ulaşılan yüzlerini fırçalar. Oysa çürüklerin önlenmesi için dişlerin ara yüzleri ve çiğneyici yüzeylerini çok daha iyi temizlemek gerekir. Bu nedenle fırçalamadan sonra Anne-Babanın kontrolü iyi olur.
Okul çağındaki çocuklarda Ağız Bakımı bölümünde anlatıldığı gibi ; fırçalanması önerilir.

Dİş Çekimi


DİŞ ÇEKİMİ SONRASI:Neler Yapılmamalıdır ?

* En az 3 saat (özellikle çay,çorba gibi çok sıcak olan) yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalı.
* Sıcak banyo yapılmamalı,Sıcak havada, Güneş altında kalınmamalı,
* Sigara içilmemeli , Alkol alınmamalı,
* Dudaklarda uyuşukluk varsa geçene kadar ısırarak kontrol yapılmamalı,
* Temizliğinden emin olunmayan gıdalar ağıza alınmamalıdır.
Diş çekimi yarası 1-2 hafta içinde kapanır.Bu süre içinde ağız temizliğine daha da özen gösterilmesi ( oluşabilecek enfeksiyonlardan korunabilmek için ) tavsiye olunur.
DİŞ ÇEKİMİ SONRASI:Neler Olur , Neler Yapılmalıdır ?
* Ortalama 3 saat sonra, uyuşukluk hissi geçer.( Kişisel ve yapısal özelliklere, ilaç tipine göre bazen 1 , bazen de 4 – 5 saat sürebilir.)
* Çekim yerine konan pamuk tampon,15 dakika dişler sıkılarak bastırılmalıdır, çekim yarasının ilk andaki kanaması bu tamponlama ile durdurulmaktadır.
* Pamuk tamponun sık sık değiştirilmesi pıhtılaşmayı geciktireceğinden tavsiye edilmez.
* Tampon atıldıktan sonra ( kişiye ve yara yerine göre ) pıhtılaşma başlayana kadar sızıntı şeklinde bir kanama olur.
* Uyuşukluk geçtikten sonra hafif bir ağrı olabilir.Bu durumda( Aspirin dışında ! ) ağrı kesici bir ilaç kullanılabilir.
Alinti..
Hospitadent
Cocuklarda yetiskinlerde hamilelerde dis hastaliklari dis sorunlari..

http://saglikbilgini.com/dis-sagligi-ile-ilgili-sikca-sorulan-sorular.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder