MEYVELERİN İKLİM ÖZELLİKLERİNE
GÖRE SINIFLANDIRILMASI
Meyve türleri iklim isteklerine göre 2 gruba
ayrılır.
- Ilıman iklim meyve türleri (elma, armut, ayva, erik, şeftali, kayısı,
badem, vişne, kiraz, ceviz, kestane, üzüm, çilek, ahududu, fındık, Antep
fıstığı).
- Subtropik iklim meyve türleri
(limon, portakal,
altıntop, mandarin, çay, nar,zeytin, incir, hurma).
SEBZELERİN YENİLEN KISIMLARINA
GÖRE SINIFLANDIRILMASI
Sebzeler tüketilen kısımlarına göre 9
grup altında toplanmaktadır:
- Yumruları yenen sebzeler (tatlı patates, yer elması,
patates).
- Kökleri yenen sebzeler (havuç, kırmızı pancar, şalgam, kök
kereviz).
- Soğan ve sürgünleri yenen
sebzeler (pırasa, soğan,
sarımsak).
- Sürgünleri veya yaprak sapları yenen sebzeler (kuşkonmaz, ravent, yaprak
kerevizi).
- Yaprakları yenen sebzeler( lahana, ıspanak, pazı, semiz otu, marul,
salata, ebegümeci).
- Meyveleri yenen sebzeler (domates, biber, patlıcan, hıyar, kabak,
kavun, karpuz, taze fasulye, taze bezelye, taze bakla,
bamya).
- Kuru veya taze tohumları yene sebzeler
( kuru fasulye, bakla,
bezelye).
- Çiçek veya çiçek tablası yenen sebzeler
(enginar,
karnabahar).
- Salata yapılan kokulu otlar
(maydanoz, dereotu, nane,
tere, roka, hindiba).
SEBZELERİN İKLİM ÖZELLİKLERİNE
GÖRE SINIFLANDIRILMASI
Sebzeler, yetiştirilmeleri için gerekli
iklim istekleri dikkate alınarak 2 grup altında
toplanmaktadır.
- Serin iklim sebzeleri (Kışlık
sebzeler): lahana ,
karnabahar, turp, şalgam, havuç, kereviz, ıspanak, kırmızı pancar, salata,
marul, pazı, soğan, pırasa, sarımsak, maydanoz, nane, bezelye,
bakla.
- Sıcak iklim sebzeleri (Yazlık sebzeler):
domates, biber, patlıcan,
hıyar, kabak, kavun, karpuz, fasulye, bamya.
Serkan BAĞ
Ziraat
Mühendisi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder