Kış mevsimine
girerken beslenme
Kış mevsiminin en
önemli özelliği hiç şüphesiz ki kendine özgü birçok hastalığı da beraberinde
getiriyor olmasıdır. Özellikle grip, nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları
ve bronşit gibi birçok hastalığın görülme sıklığı bu aylarda
artmaktadır.
Yaşam boyu
üzerinde durulması gereken en önemli konulardan biri olan beslenme de işte bu
noktada yine önemini hissettirmektedir.
Özellikle yaz
mevsiminden kışa geçişte zayıflamaya başlayan bağışıklılık sistemini
güçlendirmek adına meyve ve sebze tüketiminin artırılması gerekliliği belki de
en önemli kilit noktalardan birini oluşturmaktadır. Çünkü meyve ve sebzeler
içerdikleri antioksidan öğeler olan A, E ve C vitaminleri ile bağışıklılık
sistemini güçlendirerek vücudumuzun hastalıklara karşı direncini
artırmaktadırlar.
Peki, kış
mevsiminde besin değerinden en iyi şekilde faydalanabileceğimiz meyveler
hangileridir?
ELMA: Elma içerdiği
E ve C vitaminleri gibi antioksidan öğeler ile bağışıklılık sistemini
güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırmaktadır. Potasyum içeriği de
oldukça zengin olan elma bu özelliği ile de bağırsak faaliyetlerini düzenlerken
hücrelerarası besin iletiminin düzenlenmesine yardımcı olur.
Ayrıca elmanın oldukça zengin bir pektin kaynağı olması da kolesterolün düşürülmesinde ve kalp damar hastalıklarına karşı korunmadaki önemini göstermektedir. Yine zengin bir posa kaynağı olan elma bu özelliği ile de kabızlığın önlenmesinde ve doygunluk hissinin oluşmasında etkilidir.
Ayrıca elmanın oldukça zengin bir pektin kaynağı olması da kolesterolün düşürülmesinde ve kalp damar hastalıklarına karşı korunmadaki önemini göstermektedir. Yine zengin bir posa kaynağı olan elma bu özelliği ile de kabızlığın önlenmesinde ve doygunluk hissinin oluşmasında etkilidir.
NARENCİYE(PORTAKAL,
MANDALİNA, GREYFURT) : Kış mevsiminin
vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan narenciye grubu meyveler özellikle
içerdikleri zengin C vitamini ile hastalıklara karşı vücudun savunma
mekanizmasını harekete geçirmede ve diş eti hastalıklarının önlenmesinde oldukça
önemli bir yere sahiptir. Potasyum içerikleri de yine elmada olduğu gibi oldukça
zengindir.
ARMUT: Armutun da
zengin bir lif kaynağı olması kabızlığın önlenmesinde oldukça önemlidir.
İçerdiği fosfor ve B vitaminiyle zihinsel yorgunluğu giderir.
NAR: Antioksidan
kapasitesi oldukça zengin olan nar önemli miktarda da potasyum, lif, C vitamini
ve niasin içermektedir. Zengin içeriği ile de kış mevsiminin vazgeçilmezleri
arasındadır.
Tabi ki meyve ve
sebzelerin içerdikleri bu öğelerden en iyi şekilde faydalanabilmek adına da
mevsim meyve ve sebzelerini tercih etmek daha doğru olacaktır.
Özellikle kış
mevsiminin ağırlığını hissetmeye başladığımız bu günlerde üst solunum yolu
enfeksiyonları açısından riske girmemek ve bağışıklılık sistemimizi güçlendirmek
adına günlük 3-4 porsiyon meyvenin, 2-3 porsiyon sebzenin öğünlerimizde dengeli
şekilde bulunmasına özen gösteriniz.
Yağ asitlerinin
bağışıklılık sistemi üzerinde meyve-sebzeler kadar önemli bir yere sahip
olduğunu unutmayınız. Öğünlerinizin yeterli miktarda ve doğru yağlar içermesi
bağışıklık sisteminizi destekler. Elbette aşırı yağlı bir diyet bağışıklığı
olumsuz etkileyecektir, ancak çok yağsız bir beslenme düzeni de çok gerekli olan
yağ asitlerini almamıza engel olur. Omega–6 ve omega–3 içeren doymamış yağları
öğünlerimizle almak bağışıklılık sistemimizi korumamıza yardımcı olur.
Genellikle omega–6 alımımızın yeterli olmasına rağmen omega–3 alımımızda
eksiklikler yaşadığımızdan ceviz ve yağlı balıkları tüketmemiz gerektiğini
unutmayalım. Haftada 1-2 kez balık ve günde 1-2 adet ceviz içi tüketerek bunu
kolaylıkla sağlayabilirsiniz.
Kış aylarının en
büyük sıkıntılarından biri de ne yazık ki sıvı alımının azalmasıdır. Kış
aylarında yeşil, siyah ve diğer bitkisel çaylar tercih edilebilecek keyifli
içecekler arasındadır. Yeşil çay güçlü bir antioksidan olması nedeniyle kış
aylarına yaklaştığımız şu günlerde hem içinizi ısıtacak hem de bağışıklılık
sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Ihlamur, papatya ve rezene çayları
da tercih edebileceğiniz diğer bitkisel çaylar arasındadır. Ekinezya bitkisinin
bağışıklılık sistemini güçlendirici etkisinden de yararlanmanızda fayda var.
Ancak 2 hafta kullanım sonrası ekinezya kürüne ara vermeniz daha doğru
olacaktır.
kaynak:lalesaglik@hotmail.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder