Bin Derde Deva ÇÖREK
OTU(Hadislerde övülmüş Bitki)(nigella Sativa)
Genel
Olarak
Peygamber(S.A.V) tarafından övülmüş olan çörekotu bitkisi dünyanın değişik yerlerinde değişik isimlerle bilinir ve destekleyici tedavide de bolca kullanılır. Açık mâvi renkli çiçekler açan ve 20-40 cm boyunda bir senelik, otsu bir bitkidir çörek otu. Yol kenarları ve özellikle ekin tarlaları içinde bulunur. Gövde dik ve kısa tüylüdür. Yaprakların alttakileri saplı, üsttekileri sapsızdır. Çiçekler uzun saplı ve tek tektir. Taç yaprakları iki parçalı ve bal özü bezleri taşıyan 8 tâne küçük parça hâlindedir. Meyveleri çok tohumlu olup, tohumlar siyah renkli ve oval şekillidir. Güney Avrupa, Balkan memleketleri, Kuzey Afrika, Türkiye ve Hindistan’da yetiştirilmektedir.
Peygamber(S.A.V) tarafından övülmüş olan çörekotu bitkisi dünyanın değişik yerlerinde değişik isimlerle bilinir ve destekleyici tedavide de bolca kullanılır. Açık mâvi renkli çiçekler açan ve 20-40 cm boyunda bir senelik, otsu bir bitkidir çörek otu. Yol kenarları ve özellikle ekin tarlaları içinde bulunur. Gövde dik ve kısa tüylüdür. Yaprakların alttakileri saplı, üsttekileri sapsızdır. Çiçekler uzun saplı ve tek tektir. Taç yaprakları iki parçalı ve bal özü bezleri taşıyan 8 tâne küçük parça hâlindedir. Meyveleri çok tohumlu olup, tohumlar siyah renkli ve oval şekillidir. Güney Avrupa, Balkan memleketleri, Kuzey Afrika, Türkiye ve Hindistan’da yetiştirilmektedir.
Tarihi
Olarak
Çörek Otu asırlar boyunca, bitkisi ve yağı ile birlikte, Afrika’da, Asya’da ve Ortadoğu’da, günümüzde ise Amerika ve Avrupa’da milyonlarca insan tarafından “sağlıklarını desteklemek için” kullanılmaktadır. Aromatik bir baharat türü ve siyah rengi hariç susam tohumuna benzer olan çörekotu, geleneksel olarak çeşitli durumlar ve tedaviler için mükemmel bir ilaç olarak da kullanılmıştır.,
Çörek Otu asırlar boyunca, bitkisi ve yağı ile birlikte, Afrika’da, Asya’da ve Ortadoğu’da, günümüzde ise Amerika ve Avrupa’da milyonlarca insan tarafından “sağlıklarını desteklemek için” kullanılmaktadır. Aromatik bir baharat türü ve siyah rengi hariç susam tohumuna benzer olan çörekotu, geleneksel olarak çeşitli durumlar ve tedaviler için mükemmel bir ilaç olarak da kullanılmıştır.,
İslam alimleri
de peygamberlerinin övmüş olduğu bu bitkiye bigane kalamamış ve hakkında bolca
eser yayınlamışlardır. El-biruni ve ibn-i Sina bunlardan
bazılarıdır.
Günümüzde ise
özellikle Amerika ve Avrupa’nın elit bilim merkezlerinde çörek otu hakkında
araştırmalar yapılmakta ve her geçen gün yıldızı parlayan bu şifalı bitki
hakkında kesin kanıtlar elde edilmektedir.
Çörek Otunun Etken
Maddeleri
Takriben %21
protein, %38 karbonhidratlar ve %35 bitkisel yağlardan oluşmaktadır.
İçeriğindeki aktif maddeler, nigellon, thymoquinon ve uçmayan yağlardır. Diğer
maddeler ise, linoelik asit(Omega-6, Omega-3), oleic asit, palmitik asit,
kalsiyum, sodium, potasyum, demir, çinko, bakır, magnezyum, selenium, fosfor,
vitamin A, vitamin B, vitamin B2, niasin ve vitamin C dir.
Yukarıdaki
maddelerden özellikle nigellon ve thymoquinon etken maddeleri çörek otunun
destekleyici özelliğiyle doğrudan alakalıdır.
Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
1- İlk olarak çörek otu bir hastalık
durumunda kullanılabileceği gibi günlük veya gün aşırı olarak öylesine de
tüketilebilir. Aşırı alınmadığı taktirde herhangi bir yan etkisi ve zararı
bildirilmemiştir.(not: Alerjinizin olmadığını var sayıyoruz.)
2- Çörek otu Bağışıklık sistemini
güçlendirir.
3- Vücudu tahrip eden mikroplara
karşı vücut direncini artırır.
4- Kanserden AİDS e kadar bir çok
hastalıkta kullanılabilir.
5- İltihaplı vakalarda iltihap
engelleyici olarak kullanılabilir.
6- Nefes darlığı ve solunum yolları
hastalıklarında iyi bir yardımcı etken olduğunu defalarca
kanıtlamıştır.
7- Çörek Otu özünün(yağından
bahsediliyor) meme, prostat, cilt kanseri gibi bazı kanser türlerinde kanser
hücrelerinin gelişmesini yavaşlattığı görülmüştür
8- Bayanlarda sıkça görülen rahim ve
vajinal iltihaplara iyi geldiği bilinmektedir. (Bunu, iltihabı ve
akıntıyı meydana getiren mantar hücrelerini yutan vücut savunma hücrelerini
destekleyerek başarmaktadır.)
9- Çörek Otu Karaciğeri Tahripten
Korur şifalı
bitkiler
10- Ayrıca bu mucizevi bitki
canlılarda biriken zararlı toksik zehirleri de baskılar ve onların vücuttaki
zararlı etkilerini en aza indirir. Özellikle hava kirliliği yaşanan illerimizde
ki insanlarımızın bu mucizevi bitkiden her gün almaları gerçekten
faydalarınadır.
11- Kolon kanserini
engeller.
12- Şeker hastalığına Karşı sonderece
fatdalıdır.
13- Yüzyılımızın hastalıklarından
birisi de alerjidir. Özellikle gelişmiş ülkelerin insanları “nedeni
anlaşılamayan bir şekilde” hemen hemen her maddeye karşı alerji
geliştirebilmektedir. Çörek otunun alerjik reaksiyonlarda vücudu baskılayıcı rol
oynadığı Berlin Charite Ünv. Tarfından kanıtlanmıştır.
14- Egzama gibi
rahatsızlıklarda çörek otu iyi bir iyileştiricidir.
15- Romatizmal
hastalıklar.
16- Mide rahatsızlıkları ve
reflü.
17- Böbrek
hastalıkları.
18- Alkolün zararlı etkilerinin en aza
indirilmesi.
19- Kalp damar
hastalıkları.
20- Anti oksidan
oluşu.
21- Kolesterolün
düşürülmesi.
22- Hiper Tansiyon(yüksek tansiyon)
vakalarında.
23- Uyarıcı etkilerinden dolayı;
hemoroit, hepatit, nezle, ishal, öksürük ve tenya gibi
etkiler.
En genel Olarak Çörek Otunun Faydaları Şu Şekilde Sıralanabilir;
• Mikrop, virüs ve mantarlara karşı öldürücü tesire sahiptir.
• İfraz boşaltıcı ve solunum borusunu genişleticidir.
• Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
• Kan şekerini düzenler.
• Yorgunluk halini giderip zindelik verir.
• Damar hastalıklarını önler.
• Cinsel gücü arttırır.
• Hazmı kolaylaştırır.
• Vücuttaki toksinleri süzerek atar.
• İdrar söktürücü özelliği ile safraya iyi gelir.
• Yaraların çabuk iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır.
• Alerjileri önler. Çörekotu• Savunma sistemini dengeler.
• Hormon sistemini ve ruh hâlini sağlamlaştırır.
Hastalıklara Göre Çörek otunun Kullanım Şekilleri; Astım ve Bronşiyal Problemler (Uzak Doğu, Orta Doğu ve Malezya)
Kahve içerisine bir çay kaşığı Çörek otu yağı karıştırılır. Günde iki defa alıır. Aynı zamanda, her gece Çörek otu yağı ile göğüs ovulur ve kaynar su içindeki Çörek otu yağının buharı nefesle içeri çekilir. Sırt ağrısı ve diğer Romatizma çeşitleri (Orta Doğu ve Malezya)
Az bir miktar Çörek otu yağı hafifçe ısıtılır ve daha sonra romatizmalı alan yoğun bir şekilde sıvazlanır. Günde üç defa da yağdan bir çay kaşığı içilir. Şeker Hastalığı (Hindistan)
Bir fincan bütün Çörek otu, bir fincan su teresi veya hardal tohumu, yarım fincan nar kabuğu ve yarım fincan şahtere otu karıştırılır. Toz haline getirmek için mikserden geçirilir. Bir ay boyunca, Hergün kahvaltıdan önce bir çay kaşığı Çörek otu yağı ile birlikte bir çay kaşığı karışım alınır. İshal (Hindistan ve Orta Doğu)
Bir fincan yoğurt ile bir çay kaşığı Çörek otu yağı karıştırılır. Belirtiler kayboluncaya kadar karışımdan günde iki defa içilir. Kuru Öksürük (Orta Doğu ve Kuzey Afrika)
Kahve içerisine bir çay kaşığı Çörek otu yağı karıştırılır ve günde iki defa alınır. Göğüs ve sırt Çörek otu yağı ile ovulur. Grip ve Burun Tıkanıklığı (Genel)
Herbir burun deliğine 3-4 damla Çörek otu yağı akıtma, burun tıkanıklığını ve kafanın soğuk algınlığı ızdırabını giderebilir.
Saçın Kırlaşması(Genel)
Çörek otu yağı ile düzenli bir şekilde saçlara masaj yapılması, saçların erken kırlaşmasını önleyebilir. Saç Dökülmesi(Hindistan ve Orta Doğu)
Kafa derisinin tamamına limonu darbeli bir şekilde sürün ve takriben 15 dakika böylece hareket edin. Sabunlayın. Durulayın ve saçların tamamını kurulayın. Daha sonra Çörek otu ile kafa derisinin içine masaj yapın. Kahve veya çaya bir çay kaşığı Çörek otu yağı karıştırarak için. Saman Nezlesi (Orta Doğu)
Bir yemek kaşığı Çörek otunu bir bardak limon suyuna karıştırın. Belirtiler giderilinceye kadar, günde iki kez alın. Baş ağrısı (Genel)
Alın ve kulaklara yakın yüz kısımları Çörek otu yağı ile ovulur ve kafa bandajlanır. Aynı zamanda bir çay kaşığı Çörek otu kahvaltıdan önce alınır. Sağlıklı Cilt (Hindistan)
Bir çorba kaşığı Çörek otu yağı ile bir çorba kaşığı zeytin yağı karıştırılır. Bu karışım ile yüz ovulur ve en az bir saat böyle devam edilir. Sabunla yıkanır ve durulanır. Yüksek Tansiyon (Hindistan)
Kahvaltıdan önce her sabah iki diş sarmısakla birlikte herhangi bir içeceğe bir çay kaşığı Çörek otu yağı karıştırarak alın. Çörek otu yağı ile bütün vücudunuzu ovun ve üç günde bir kez 1.5 saat güneş ışınlarına maruz bırakın. Bu işlemlere bir ay devam edin. Uyuşukluk ve Yorgunluk (Türkiye)
Bir bardak saf ve taze portakal suyu ile bir çorba kaşığı Çörek otuna her sabah 10 gün boyunca devam edilir. Hafıza Düzeltme (Orta Doğu)
100 mg kaynatılmış nane içerisine bir çay kaşığı Çörek otu yağı karıştırılır ve 15 gün içmeye devam edilir. Kas Ağrıları (Genel)
Ağrıyan yerler Çörek otu yağı ile ovulur.
Sinirsel Tansiyon Stresi (Hindistan)
Bir fincan çay veya kahve ile bir çay kaşığı Çörek otu günde 3 kez alınmaya devam edilir. İktidarsızlık (Genel)
200 g zeytin yağlı öğütülmüş Çörek otu tohumu, 100 g günlük, 50 g Çörek otu yağı, 50 g zeytin yağı, 200 g saf bal güzelce karıştırılır. Her öğünden sonra bir çorba kaşığı alınır.
Uyku Bozukluğu (Genel)
Balla karıştırılmış herhangi bir sıcak içeceğe bir çay kaşığı Çörek otu yağı ilave edilip akşamları içmeye devam edilir.
Diş ağrısı ve Diş eti iltihabı (Genel)
Önce sirke ile birlikte Çörek otu tohumları pişirilir. Çörek otu yağı ilave edilir. Diş ağrısı ve diş eti iltihabını gidermek için bu karışımla ağızda gargara yapılır.
Ülserler(Yaralar) (Endonezya ve Hindistan)
Ateş üzerinde Çörek otu tohumları kavrulur. Süsen kökü yağı ile veya kına bitkisi yağı ile karıştırılır ve merhem haline getirilir. Daha sonra cerahatlı yaralar üzerine yayılır. Sonra sirke ile muamele edilerek yıkanır. kaynak:sağlık.net.com
Çörek otu Tohumu mu?
Çörek otu yağı mı?
- Tezde Çörek otu tohumunun lifli yapısının sindirilemediği bu durumun çörek otunun etkinliğini azatlığı savunulmaktadır. Bu durumda çörek otu yağının daha faydalı olduğu söylenir. Çörek otu
- tezde ise çörek otu tohumundaki lifli yapının tohumda bulunan etken maddeleri vücuda yavaş yavaş ama etkili bir biçimde verdiği ve aşırı dozları engellediği söylenir.
Bu iki tezin de
bilimsel verilerle kanıtlandığı söylenemez. Kimin haklı olduğunu ancak uzun
yıllar deneme yanılma yöntemi bize gösterecek.
Ticari şekilleri ve
Temininde Dikkat Edilecek Hususlar
Değerli
ziyaretçilerimiz gerek sitemizdeki sponsor bağlantılardan gerekse internetten
arayarak çörek otu tohumu ve çörekotu yağının ticari takdimlerine
ulaşabilirsiniz. Ancak, dikkat etmeniz gereken en önemli şey Çörek otu yağının
nasıl elde edildiğidir.
Çörek otu yağı 2
türlü elde edilmektedir. 1. si soğuk pres yoluyla. 2.
si sıcak pres yoluyla. Sıcak pres yolunda daha fazla çörek otu yağı elde edilir
ve bu soğuk presten daha hızlı ve daha az masraflıdır. Fakat sıcak pres
sırasında çörek otu yağı ısıya dayanamaz ve özelliklerini yitirir. Bundan dolayı
biz sıcak pres yöntemiyle elde edilmiş çörek otu yağını tavsiye etmiyoruz. Bir
ürünü alırken özellikle sorun ve soruşturun tercihiniz soğuk pres yoluyla elde
edilmiş çörek otu yağı olmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder