10 Nisan 2013 Çarşamba

Sinüzit hakında ne biliyorsunuz

Sinüzit
sinuzit hastaligi 150x150 Sinüzit
Sinüzit hastalığının ne olduğunu bilmek için önce sinüslerin ne olduğunu bilmek gerektedir. Sinüsler kafa ve yüz kemiklerinin arasındaki boşluklardır. Sinüzit hastalığı sırasında mikroorganizmalar sinüze yerleşirler ve üreyerek hastalığa neden olurlar. Bunun sonucunda sinüzit tablosu görülür. Sinüzit hastalığı akut ve kronik şekilde görülür. Akut sinüzitde genellikle hastalığın görülme süresi 1 – 3 haftadır, kronik sinüzitde ise süre 6 aya kadar uzamaktadır. Çoğu zaman üst solunum yolu enfeksiyonlarını takiben gelişir ve tedavisi kolay değildir ve uzun sürelidir.
Çoğu zaman kesin tedavi cerrahidir. Sinüzit hastalığının en büyük komplikasyonu, diğer organlara yayılmasıdır. Bu yayılma şu şekilde olmaktadır; Normalde sinüsler oluşturdukları sıvılar ile, solunum yollarını temizlerler ve sıvı akış hızını arttırırlar. Fakat sinüzit hastalığı sırasında sinüslerin salgısıda enfeksiyonludur ve üst solunum yollarındaki organlara yayılarak oralarıda enfekte ederek hastalık oluştururlar. Eğer tedavi sırasında hastada aşırı ateş varsa, ilacların dozu azaltabilir. Bunun doktor kontrolünde yapılması gerekir. Yoksa tedavinin uzamasına veya enfeksiyonun yayılmasına neden olunabilir.
yuzde bulunan sinusler 150x150 Sinüzit
Yüzde bulunan Sinüsler
Sinüzitin belirti bulguları:
Yüze doğru vuran baş ağrısı: Sinüslerdeki mikroorganizmaların neden olduğu baş ağrısıdır. Çok baskılı ve nöbetler halindedir. Soğuk algınlığı gibi hastalıklarla birlikte görülebilir. Çok ağır olduğu zamanlarda kas gevşetici ilaçlar doktor gözetiminde denenebilir.
Yüzde ağrı: Genellikle yüzün kemiklerini doğru çok baskılı ve dokunma ile artan bir ağrı vardır. Hastaya çok kötü bir hale getirir ve bayılmalara kadar gidebilecek komplikasyonlara yol açabilir.
Sürekli geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları: Sinüslerin sıvısı üst solunum yollarını temizleyerek, gereksiz maddelerin dışarı atılımını sağlar fakat sinüzit sırasında bu sıvı enfekte olur ve normaldeki görevinin yerine, geçtiği bölgeleri enfekte ederek hastalığa sebep olur. Bu yüzden sinüzit çoğu zaman larenjit, farenjit gibi hastalıklarla beraber görülür.
Koku alma duyusunun azalması: Bunun sebepi, sinüzit salgıladığı sıvının burnuda enfekte etmesidir. Burundaki koku sinirlerini enfekte eden sinüs salgısı, koku alma duyuysunuz azalmasına sebep olur.
Burun tıkanıklığı: Burun tıkanıklığının sebepi, sinüzit sırasında artan sinüs salgısıdır. Bir diğer sebepide, o an geçirilen soğuk algınlığıdır çünkü sinüzit çoğu zaman diğer hastalıklar birlikte görülür. Çok nadiren tek başına görülür.
Sarılık: Özellikle hastalığın ileri safhalarında görülen bir belirtidir. Hastalığa neden olan mikroorganizmanın vücuda yayıldığının habercisidir.
Sinüzitin nedeni.
Sinüsdeki şekil bozuklukları: Doğuştan gelen sinüzit nedenlerinden biridir. Sinüsleri yamuk olan kişilerin, sinüzit olma ihtimali normal bireylere oranla çok yüksektir.
Sinüs salgısındaki anormallikler: Bazı bireylerde kalıtsal nedenlerden dolayı sinüs salgısı normal görevini yapamaz veya yetersiz derecede yapar. Bu durumda temizlenemeyen sinüslere, daha fazla bakteri vs. yerleşir.
Geçirilmiş üst solunum yolu enfeksiyonları: Sinüzit çoğu zaman geçirilmiş, üst solunum yolu enfeksiyonu takiben ve / veya komplikasyonu olarak gelişir. Bunun nedeni tedavinin düzensiz yapılması veya tedavi sonrası hijyene dikkat edilmemesidir. Bazen bir hastalık sırasında ilaçların yetersiz kalması sonucuda sinüzit oluşabilir.
Kronik diş ve ağız iltihapları: Kronik diş ve ağız iltihaplamaları, sinüzitin nedenleri arasında 2. Sıraya alır. Özellikle bir türlü geçmek bilmeyen diş enfeksiyonları, sinüzite en çok neden olan faktörlerdendir. Sinüzit sırasında, sinüzit tedavi edilse bile eğer dişdeki iltihap tedavi edilmezse hastalık yeniden ortaya çıkar. Bu yüzden tedavi nedene yönelik olmalıdır.
Sinüzitin tanısı:
Sinüzitde ilk önce hastadan belirtiler öğrenilir. Ondan sonra tanıyı kesinleştirmek için kan testleri ve kronik vakalarda sinüslerden parça örneği alınarak mikroorganizma kesin tespit edilir.
Sinüzitin tedavisi:
Ani gelişen sinüzitlerde genellikle ağızdan alınan ilaçlar yeterli olmaktadır. Fakat uzun süreli ve tekrarlayan vakalarda tedavide ameliyat denenebilir

Kaynak:http://www.e-saglikci.net/sinuzit-2.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder