9 Nisan 2013 Salı

Beyninizi Koruma Planı

beyni koruma

Beyninizi Koruma Planı

Hafıza sürçmeleri her yaşta olabilir. Anahtarlarınızı bulamazsınız, bir ismi unutursunuz veya odaya girdiğinizde neden orada olduğunuzu düşünürsünüz.
Birçok insan için bunun sebebi uykusuzluk veya geçici strestir. Bazen bu durumlar daha sık olur. Amerika’da 85 yaşındakilerin neredeyse yarısı Alzheimer hastasıdır.
Son araştırmalar bazı besinlerin Alzheimerdan koruduğunu ve erken safhada ise hafızada geri kazanımların olabildiğini göstermiştir.
Bilim adamları Alzheimer hastalarını beyinlerini incelediklerinde beyin hücreleri arasında beta-amyloid plakları olduğunu bulmuştur. Mikroskop altında bunlar küçük köftelere benzerler. Bu plakların zamanla beyin hücrelerini yok ettiği düşünülmektedir.
Bunlar neden olmaktadır? Amerika ve Avrupa’daki araştırmacılar sebebinin yeme alışkanlıkları olabileceğini belirtmektedirler. Bazı besinler Alzheimer riskini artırırken bazıları da korur.
“Kötü Yağlar”
Sağlıklı olmayan kategoride doymuş yağlar bulunmaktadır. Bunlar ette ve süt ürünlerinde bulunur. Sabahları; iki yumurta, biraz pastırma, öğlen; tavuk göğüs, bir bardak süt, akşam; küçük bir peynirli pizza yerseniz yeterince kötü yağ tüketmiş olursunuz ve yüksek risk grubunda yer alırsınız. Donutlarda bulunan trans yağlar da hafıza problemlerine yol açabilmektedir.
Demir, Bakır ve Diğer Metaller
Besinlerden veya tencere tavalarımızdan aldığımız metaller de problemin bir parçası olabilir. Şüphesiz alyuvar üretimi için demir, enzim fonksiyonları için bakır gereklidir ama büyük miktarlarda alınırsa bunlar serbest radikallerin üretilmesine neden olur bu da beyin hücrelerini tahrip eder.
Bu metaller nereden gelir? Demir etten ve döküm demir tencerelerden geçebilir. Çelik daha güvenilir bir tercih olabilir. Bakır, bakır borulardaki sudan geçer. Karaciğer ve birçok diğer besinde bulunur. Hem demir ve hem bakır mutivitaminlere de ilave edilmektedir. Bu nedenle vitaminleri almadan önce etiketlerini okumanızda fayda var.
Alüminyum, Alzheimer hastalarının beyninde bulunmuştur. Kabartma tozu, antasid ve işlenmiş gıda tüketirken dikkat edin.
Koruyucu Besinler
Bütün besinler kötü değildir. Bazı besinler beyni korur.
Kuruyemiş ve tohumlar; E vitamini bakımından zengindir ki; bu da Alzheimer hastalığından korur. Özellikle badem, ceviz, fındık, fıstık, Antep fıstığı, ay çekirdeği, susam tohumu ve keten tohumu iyi bir E vitamini kaynağıdır.
Küçük bir avuç dolusu her gün tüketin.
Yaban mersini ve üzüm koyu renklerini içerdikleri antioksidanlardan alırlar. Bunlar öğrenmeyi ve hatırlamayı güçlendirir.
Tatlı patates dünyanın en uzun ömürlü insanları Okinawalıların en çok tükettiği besinlerdendir. Beta karoten bakımından zengindir.
Yeşil yapraklı besinler vücudun ihtiyacı olan emilimi kolay demir içerirler ve aşırı demir yüklenmesinden korurlar Aynı zamanda beyini korumaya yardımcı folat bakımından da zengindir.
Fasulye ve nohut B6 vitamini ve folatın yanı sıra protein ve kalsiyum da içerir. Ayrıca ne doymuş ne trans yağ içerir
B12 Vitamini sağlıklı sinirler ve beyin hücreleri için gereklidir.
Beyin Egzersizleri Yapın
Yürüyüş: Haftada 3 gün 40 dakika yürüyüş beyninize daha fazla oksijen taşır bu da yaşa bağlantılı zihin sorunlarından korur.
Zihin Egzersizleri: Beyni, kitap veya gazetelerdeki beyin çalıştırma egzersizleri ile güçlendirin.
Uyku: Hatıraları korumak için uyku gereklidir. Gecenin ilk yarısındaki uyku çok önemlidir. Tavsiyemiz 10:00 yatıp 8 saat uyumanızdır.


Kaynak: Bitkiblog.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder