11 Aralık 2012 Salı

KIŞ MEVSİMİNDE NASIL GİYİNMELİYİZ ?

KIŞ MEVSİMİNDE NASIL GİYİNMELİYİZ ?


ANA PRENSİP !

Doğada giyim konusunda dikkat edilecek husus,içe giyilecek kıyafetlerin bir kaç adet kalın giysi yerine bir çok kattan oluşmuş ince giysilerden oluşması tercih edilmelidir.Bu ince giysi katmanları arasında kalan hava vücudumuzu dışarıdaki soğuk havadan izole edecektir.Bu tarzda giyindiğimizde,ortamdaki ısının durumuna göre ve bizim harcadığımız efor ile vücudumuzda oluşan ek ısının ayarlanması daha kolay olacaktır.Isındığımızda bu ince katmanlarda birini çıkarmamız veya tersi durumlarda giymemiz ısı ayarlamamamızı kolaylaştıracaktır.Önemli nokta giydiğimiz her kat giysinin vücudumuzda oluşan ter buharını tutmadan bir sonraki kata aktarmasıdır.Aksi durumda oluşan iç ıslaklık nedeniyle soğukla mücadelemiz olanaksız hale gelecektir.En üste giydiğimiz giysinin rüzgarı ve soğuğu içeri geçirmediği gibi nemi dışarı atmalıdır. En üstte giydiğimiz giysinin seçiminde önünün ve koltuk altlarının fermuarla ile açılıp,kapananı tercih ettiğimizde ısı kontrolünü yapmamız kolaylaşacaktır.(Bahar ve kış ayları doğa gezginlerinin tercih ettiği aylar olduğundan özellikle soğuk havayı ön plana aldım.Bir doğa gezginin yaz ayında, sıcağın bunalttığı bir ortamdan zevk alacağını düşünemiyorum.Yinede bu ortam kıyafetlerine de yer vereceğim.) Molalarda ve uzun süreli beklemelerde yürüme ile oluşan ek ısı azalacağından giysilerimiz bizi soğuktan koruyamayacaktır.Böyle durumlar için yanımızdaki çantanın en kolay ulaşılabilecek yerine konan kalın bir onarağın giyilmesi gerekmektedir.Bu şekilde vücudumuz üşüme nedeniyle enerji kaybetmesinin önüne geçilmiş olur.Çok gerekli olan enerji korunmasıda şağlanmış olacaktır.Tekrar yürüyüşe geçildiğinde bu anorak çıkarılıp,eski yerine konmalıdır.Kısa bir süre üşüme hissedilse bile eforun verdiği ısı ile kısa zamanda üşüme atlatılacaktır.

Giyim konusunu özetlersek:

Birinci Kat Giysi
Vücudumuzu ikinci bir deri gibi sarmalı ve teri dışarı verebilen
sentetik-yün karışımı bir giysi veya
polyproplen bir giysi tercih edilmelidir.
İkinci Kat Giysi
Daha bolca olmalı buna karşın boyun ve bilekler korumalı olmalı
ısı kaybını önlemelidir. Sıcak havada bu giysi çıkarılmalıdır.
Üçüncü Kat Giysi

Bu kat yün bir kazak veya polar
bir ceket olmalıdır.Hava ılık ise son
kat olarak giyilebilir.

Son Kat Giysi
Bu giysi rüzgar ve suya dirençli olmalı, nefes alan kumaştan imal edilmiş olmalıdır.Önünün tamamen
açılabilir olması gereklidir.
Pantalon Altı Giysi
Bu giysi soğuk iklimlerde tercih edilmelidir. Sentetik yün karışımı uzun donlar
kullanım için uygundur.
Pantalon
İyi havalarda kalın bir keten pantalon işimizi görür iken,yağmur ve karda su geçirmeyen
nefes alabilen bir pantalon gereklidir.


Bere
Baş ve boyun bölgemiz kan damarlarının en yoğun olduğu bölgedir.Bu kısımlarda büyük ısı kaybı olabilir.Bu nedenle baş ve boyun bölgesi soğuk havalarda iyi korunmalıdır.Polar başlık pratik bir cözümdür.Sıcak havalarda ise geniş kenarlı ve havalandırmalı bir şapka baş ve boyun bölgesini güneşten koruyabilir.

Çoraplar
Sentetik yün karışımı ve doğa sporları için üretilen nem tutmayan çoraplar tercih edilmelidir.En az iki çift çorap doğa gezilerinde çantamızda yer almalıdır.

Eldiven
Eldiven bere kadar gereklidir. Su geçirmez ve nefes alabilir türden olanları tercih etmeliyiz.

Tozluk
Çamur ve kar için iki ayrı çeşidi bulunmaktadır.Çamur için olan tozluk ayakkabı içine su ve çamurun girmesine engel olur.Kar için olan tozluk ise derin kara girmemizi sağlar ve ayakkabı içine kar girmediğinden ayaklarımızın ıslanmasına engel olur.


GİYECEĞİMİZ GİYSİLERDE HANGİ TÜR KUMAŞI TERCİH ETMELİYİZ ?


YÜN

(+)Yün doğal bir elyaf olup iyice ıslanana kadar sıcak tutmaya devam eder.Tenimize temas eden yüzeyden kurumaya başladığından kendimizi kuru hissetmemizi sağlar.Uzun kollu ve paçalı yün iç çamaşırları heryerde bulunabilir.Soğuk ile mücadelemizde bize çok faydalı olacaktır.
(-)Yün nemi çektikçe ağırlaşır.Kuruması zaman alır ve vücudumuza temas eden ter nedeniyle alerji yapabilir.Dikkatli yıkanmadığında çekme yapar.

PAMUK

(+)Vücuda iyi oturur.Ucuzdur ve heryerde bulunabilir.
(-)Islanınca ağırlaşır.Islandıkça ısı kaybını artırır.Pamuk dokuma rüzgarı ve ısıyı geçirir.Doğada kullanmaya uygun değildir.

KAZ TÜYÜ-TİFTİK

(+)Son kat giysilerin dolgu malzemesi olarak kullanılır.Hafiftir ve insanın ısısı iyi muhafaza eder.Hareketsiz ortamlarda kullanışlıdır.
(-)Kaba bir malzemedir.Islandığında ısı izalasyonunu kaybeder.Rüzgar ve nemi geçirdiğinden genellikle üzeri su geçirmez bir tabaka ile kaplı olarak kullanılmak zorundadır.Yürüyüş ve tırmanışlara uygun değildir.

FLEECE-POLAR-POLARTEC

%100 Polyester sentetik bir kumaştır.Makinada yıkanabilir.Hafif ve sıcak tutan bir malzemedir.Dayananıklı ve çok yumuşaktır.Su tutmazdır ve çok çabuk kurur.Nefes alabilir.

MİCRO-LİTE

%100 hafif polyester microfiberden yapılmıştır.Yumuşaktır ve pamuk hissi verir.Terin vücuddan uzaklaştırılması için dizayn edilmiştir.Nem buharını kumaş yüzeyine çıkarır.Bu kumaş bize doğal kumaş ile nem ayarlama mekanizmasını bir arada sunar.

PERTEX

Mikrofiber den bükülmüş ince(insan saçının 1/10 kalınlığında) sağlam iplikle kompüterli air jet ile dokunmuş(1 cm2 de 4000 flament)ten mamul bir kumaştır.Hafif ve incedir.Rüzgar ve su geçirmezliği oldukça iyidir.Çabuk kurur.Nemi dışarı atar.

POLYWİCK®

Vücudumuzdan nemi kimyasal olarak uzaklaştırmak için tasarlanmış bir kumaştır.

SUPPLEX/LYRA

Dupont ürünüdür.Yumuşak iyi naylondan yapılmıştır.Pamuk görüntü ve hissi ile naylon performansını birleştirmiştir.Rüzgar , su geçirmediği gibi nemi dışarı verir ve dayanıklıdır.Çabuk kurur,hafif ve konforlu bir kumaştır.

VERSATECH®

Naylon mikrofiber korumalı kumaştır.Nefes alan , su ve rüzgar geçirmez bir kumaştır.Aşırı sık dokuma örgüsü rüzgarın içeri girmesine müsaade etmez.Buna karşın nem buharını dışarı bırakır.

GORETEX®

            
(+)Genellikle dış ve iç kat arasına yapıştırılan özel bir film tabakasından meydana gelen bir kumaştır.Cm2 milyonlarca gözenekten oluşmuş bir yapıdadır.Gözeneklerin boyutu yağmur damlasındaki su molekülünü içeri almayacak kadar küçük,içerde oluşan nem buharındaki su meleküllerini geçirecek kadar büyüktür. Yağışı ve rüzgarı içeri geçirmediği gibi,buharlaşma nedeniyle oluşan nemi dışarı çıkarmaktadır.
(-)Pahalıdırlar ve her yerde bulmak zordur.

SYMPATEX®


Polyesterden yapılmıştır.Az yoğun iç ortamdan çok yoğun dış ortama geçiren bir zar gibi çalışır ve nemi atar.Su ve rüzgar geçirmez.Sağlam bir malzemedir.

HANGİ AYAKKABI ?

Doğada hiç şüphesiz en önemli malzemelerimizden biri,belkide en önemlisi ayakkabıdır.Doğru ayakkabıyı seçmek yaptığınız çok önemli karar olabilir.Seçtiğiniz ayakkabı kilometreler sonra rahat,dayanıklı ve koruyucu olmalıdır.Bu kararı verirken gözü kapalı davranmamak ve hiç acele etmemek en uygunudur.
Bu konuda planlamamız şöyle olmalıdır.
Birinci adım.
Yapmakta olduğunuz ve yapacağınız gezileri göz önüne alınız.Siz hangi tür gezi yapmaktasınız?
Gezileri kabaca sınıfladığımızda 3 gruba ayırabiliriz.Kendinizin hangi grupta yer aldığınızı araştırın.

*Hafif ağırlıkla yapılan geziler.Bu gurup için üretilen bot ve ayakkabılar günlük geziler ve çok kısa gece seyahatleri için üretilmişlerdir.Bu ayakkabılar rahat,konforlu,havalandırmalı üretilmişlerdir.Sonuç olarak diğer gruptaki ayakkabılara göre daha az destekleyici ve dayanıklıdır.


*Orta ağırlıklı ve sırt çantalı geziler.Bu botlar arazide yürümek ve orta ağırlıklı yükleri taşımak için dizayn edilmişlerdir.Bunlar birinci gruba göre daha dayanıklı ve desteklidir.


*Bu botlar arazide ağır yük taşıyanlar için dizayn edilmişlerdir.Aynı zamanda çok günlü seyahatler için yapılmış olup,ayakları yaralanmaya ve ayak bileklerini burkulmaya karşı yüksek derecede koruma sağlarlar.

İkinci adım. Ayakkabı ve botun yapımında kullanılan metaryeller ürünün ağırlığını,havalandırmasını,dayanıklığını,su geçirmezliğini ve tabii ki fiyatını etkiliyecektir.Naylon dokuma ile yarma deriden yapılanlar ılıman havalarda sıcak tutarlar,yumuşaktırlar,tamamı deriden olanlara göre hem hafiftirler hemde daha ucuzdurlar.Fakat su çekmeye çok müsaittirler.Tamamı yarma deriden imal edilenler suya daha dayanıklıdır.Genellikle uzun ağır yüklü seyahatlerde kullanılırlar.Naylon-deri karışımı kadar hafif ve nefes alır olmamasına rağmen dayanıklı ve uzun ömürlüdürler.Sugeçirmez malzemeden yapılanları ise(örneğin Gore-tex gibi)hem nemi dışarıya attığı gibi aynı zamanda hafiftirler.Hafif gezilerden, ağır şartlara kadar bir çok çeşidi üretilmiştir.

Üçüncü adım Ayakkabı veya botumuzun nasıl imal edildiğini göz önünde bulundurmalıyız.Pek çok ayakkabılar dikiş yerlerinden sızdırma riski taşırlar.Umumi kural dikiş yerlerinin üstlerinin su sızdırmaz hale getirilmişleri tercih edilmelidir.Üst ve taban kısmının birbirine ne şekilde birleştiği önemlidir.Dikiş ile birleşmiş olanları güvenli ve dayanıklıdır.Yapıştırma dikişe göre daha ucuz bir yöntemdir.Fakat güvenilirlikleri kesin değildir.Buna rağmen pek çok modern yöntemle üretilen dayanıklı lost-lasting koruma bantı kullanılan(işleme ve zamka bağlı olarak)botlar geliştirilmiştir.


Dördüncü adım Ayakkabıyı almadan önce denemek gerekir.Bir ayağımız diğerinden büyük olabilir.Bu nedenle her iki ayağınızıda denemeniz gerekmektedir.Deneme sırasında doğru çorabın ayağınızda olmasına dikkat edin.Şehirde giydiğiniz çorab ile bot almayınız.Ayakkabıları ayağınıza giyiniz ve bağlarını yukarıya kadar bağlayınız ve ayağa kalkınız.Ayağınızın üst kısmını rahat hissetmelisiniz.Ayağınızı büktüğünüzde ayağınız rahatsız olmamalıdır.Topuğunuz yerde sıkı durmalıdır.Ayağınızı ayakkabının içinde yüzüyor hissettiğinizde yarım numara küçüğünü deneyin.Tersi ayağınızı engellenmiş hisseder veya parmak uçlarınız ön kısım ile temes ederse yarım numara büyüğünü deneyiniz.Biraz yürüyün ayağınızın rahat ama gevşek olmamasına dikkat edin.Yeni ayakkabılar biraz sert olabilir fakat rahat olmaları önemlidir.Mümkünse parmak uçlarınıza yük verecek şekilde yürüyün,parmak uçlarınızın ön ile teması sizi rahatsız eder ise başka bir model ayakkabıyı deneyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder