11 Aralık 2012 Salı

İktidar ve insan

İktidar ve insan
 
Fevzi Ecevit bir yazısını sizlerle paylaşmak istedim ve şöyle devam ediyor:
 
 “ Bir insan mı tanımak istiyorsunuz; onu iktidar sahibi kılınız...Tictakus
Değerli okurlarım, insan, doğal çevre ve sosyal ortam tarafından kuşatılmış halde yaşar. İnsan denen varlık, çok yönlü ilişkiler ağının odağında yer alan kimsedir. Bu ilişkiler, istenirse vaz geçilebilen türden de değildir, ihtiyaçların sonucudur. Söz konusu ilişkiler ağı içerisinde en önemlisi, insanla-insan ilişkisidir. Biz insanlar daima öteki insana ihtiyaç duyarız.
Bu gereksinme bir yanı ile maddesel öte yanıyla ise duygusaldır: Barınmak için doğaya nasıl ihtiyaç duyuyorsak, yardımlaşma ve manevi /moral değerler açısandan da insanlara öyle muhtacız: İyi bir şey yapsak, takdiri, öteki insandan bekleriz.
Güzelsek, öteki insanın farkedip beğenmesine ihtiyacımız vardır.
Çok daha önemlisi, yardımlaşma-dayanışma en vazgeçilemez ihtiyaçlarımızdandır...Öteki insanlar olmadan toplumsal yaşam kurulup sürdürülebilir mi?!
İnsan ve öteki insan
Değerli okurlarım, mutluluk da, mutsuzluk da insan eliyle üretilir.
Bakınız çevrenizdeki insan ilişkilerine...Bakınız yaşamlarınıza...Bu tespitin ne kadar doğru bir tespit olduğunu kolayca görebilirsiniz.
İnsan, gönül sahibi varlıktır. İç dünyası vardır.
Gönüllerde en yıkıcı yaralar, insan diliyle açılır.
Özetlersek değerli okurlarım; insanların en önemli sorunu yine insanlardır.
Değerli okurlarım, bazı insanları tanımlarken seslendirilen güzel bir Anadolu deyişi var: “ Onun alı içindedir ” der.“ Alı içinde olmak “ ne demektir?
Bu özdeyiş, insanların, asıl niyet ve yüzlerini saklı tuttukları, olduklarından başka göründükleri gerçeğini seslendirir.
Buna dikkat edilmesini öğütler. Düşünürler de bu soruna eğilmişlerdir.
İnsan sorunu felsefe’nin önemli konuları arasındadır...
Bakınız filozof Tictakus ne söylemiş:
“Bir insan mı tanımak istiyorsunuz; onu iktidar sahibi kılınız...”
İktidar ve insan
İktidar nedir ne değildir anlamak için ilgili kavramlara yakından bakalım:
Değerli okurlarım muktedir bir şeyi yapmaya, başarmaya gücü yeten, erkli anlamındadır. Aynı kökten gelen iktidar’ın anlamları ise üç bölümde toplanmış:
1.Bir işi yapabilme gücü, erk, kudret: 2. Bir işi başarabilme yetki ve yeteneği. 3. Devlet yönetimini elinde bulundurma ve devlet gücünü kullanma yetkisi ve bu yetkiyi elinde bulunduran kişi ve kuruluşlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder