10 Aralık 2012 Pazartesi

HORMON NEDİR ?

Hormon Nedir
Hormonlar insan vücudunda çok önemli belirleyici bir takım özelliklere de sahip bulunmaktadır. Bunların arasında en önemlilerinden olan cinsiyet belirlemede büyük oranda yardım alınmaktadır. Her insanın vücut yapısında değişik bir takım değişik amaçlara yönelik farklı farklı hormon çeşitleri bulunmaktadır. Kişilerin cinsel kimliklerini ve bunun yanı sıra üreme özelliklerini de etkileyen hormonlar insanlar için oldukça önemlidir.Erkek ve kadınlarda çok farkı şekillerde hormonlar bulunmaktadır ki Erkeklerde cinsiyet belirleyicisi olan hormonların belirleyici testisleri, bayanlarda ise yumurtalıklardır.
Vücut içerisinde özel bezler tarafından salgılanan ve vücudun dengesini ve yapısını belirgin bir şekilde değiştiren ve harekete geçiren organik bileşiklerdir. Hormonlar,dolaşım sisteminde salgılanmaya başladıktan sonra etki edeceği organa doğru yönelir ve belirli bir şekilde etki eder.
Vücutta yer alan bezler arasında da bir denge mutlaka bulunur. Hormonlar etkileşimi genellikle iki şekilde gösterirler: Hormon-reseptör sistemi ve hücre içi protein sentez sistemi. Hormonlar iç salgı olarakta bilinir.İç salgı bezlerinde üretilirler ve kana salınırlar.Hormon kelime olarak uyarma ya da uyarıcı anlamına gelir, vücudu tetikleyerek belirgin bir değişiklilik ya da hareketlilik kazandırır.

Hormonlar düzenleyici yapıya sahiptir iç bütünlüğü ve çoğu zaman vücudun dengesini sağlama konusunda yardımcıdır.Doğal olarak üretilen bu kimyasal maddeler isteğiniz dışında üretilir. Büyüme,gelişme en belirgin durumlarda hormonlar ortaya çıkmaktadır,özellikle ergenlik döneminde yüzlerdeki sivilceler ve diğer bazı değişiklikler hormonlar sayesinde
gerçekleşmektedir.



 
Bazı Fonksiyonları ise Şöyledir;
- Büyüme gelişime yardımcı olmak
- Stres yönetimi kontrolü
- Enerji üretimi ve depolama
- Üreme.

Hormonların üretimi ve kana karışması-salınımı,belirli düzen içinde gerçekleşir.Hormonlar özel bezlerden kana salınır ve bu sayede ulaşacağı hedef dokuya sorunsuz bir şekilde etki eder.
Hormonel Hastalıklar
Bu tarz hastalıkların başlıca sebebi yine hormonlarla alakalıdır. Hormonların gereğinden fazla üretimi, hormonların gereğinden daha az üretimi, hormonun dirençsiz yapısı. Hormonların aşırı şekilde salgılanması,bağışıklık sistemindeki bozukluk ya da iltihap sonucu gerçekleşir bu durumda vücut olduğundan daha fazla hormon sağlayarak bünyeye zarar verir bu bölge neresi ise örneğin gereksiz büyüme,aşırı salgılama gibi rahatsızlıklara yol açar. Hormonların az salgılanması ise gerekli bezlerin işlevini yitirmesinden kaynaklı bir sorun olarak ortaya çıkar. Direnç sorunu ise hormonların vücutta hücreye etki edememesi sonucu gerçekleşir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder