16 Aralık 2012 Pazar

Çalışmanın gayesini unutmamak lazım !!!

Çalışmanın gayesini unutmamak lazım

 
Mazeretlerden sıyrılıp, sevdiklerimize dönmenin zamanı...
"Çok yoğunum, hiç zamanım yok!" cümleleriyle başlayan mazeretlerin sonu yok. İstenirse iş yoğunluğu bahane olmaktan çıkarılabilir, buna göre de vakit tanzimi yapılabilir. Sevdiklerinize ayırdığınız zaman, hayatınızı da değerli kılar. Çalışanların birçoğu çocukları ve anne-babaları arasında bir tercihte bulunmak zorunda kalıyor. Bakıma ve ilgiye daha çok ihtiyaç duyan çocuklarıyla vakit geçiren çalışanlar, anne-babalarını ihmal etmek zorunda kalabiliyor.
İş yoğunluğu, zamansızlık, stres gibi nedenler öne sürülerek aile ziyaretleri erteleniyor. Uzman psikolog Enise Akgül, insan hayatının kalitesinin sevdiklerine ayırdığı zamanla doğru orantılı olduğunu söylüyor. Akgül, "İnsanın gerçek başarısı hayatını sevdiklerine göre tanzim edebilmesidir. Anne-babamızla ilgimizi keserek, çocuklarımızın eğitimini okullara bırakarak başarılı olamayız." diyor.
Çevremizdeki herkesin zaman zaman iş yoğunluğu nedeniyle büyükleriyle ilgilenmediğinden yakındığını duyarız. Sürekli yetiştirilecek işler, katılmak gereken toplantılar vardır. Akşam evlerine döndüklerinde ise ilgilenilmesi gereken çocuklar onları bekliyordur. Bu nedenle anne-baba ziyaretleri ve onlarla yapılan planlar hep başka güne ertelenir.
Uzman psikolog Enise Akgül, yoğun iş temposu içinde vakit ayrılması gereken kişilere göre bir takvim oluşturulması gerektiğini dile getiriyor. Akgül, "Anne-babamızla geçireceğimiz zamanlar hem başarımızı hem de psikolojimizi etkileyecek bir sorumluluğumuzdur. Ailemiz çok uzakta yaşasa bile, onlar mutsuzken bizim iyi olmamız mümkün değil. İş dışındaki zamanlarımızı büyüklerimize göre tanzim etmemiz gerekir." diye konuşuyor. Hayatın anlamını doğru yere oturtmak gerektiğini düşünen Akgül, "Hızımızı biraz yavaşlatmak ve bazı anları kaybetmemek gerekiyor. Özellikle yaşamı yoğun yaşarken anne ve babasının ölümüyle sarsılan yetişkinlerin keşkeleri çok fazla oluyor. Bu noktada çalışma şartlarının yeniden yapılandırılması, önceliklerin belirlenmesini tavsiye edebiliriz." şeklinde konuşuyor.
Vakit tanzimi yapabilirsiniz Uzman psikolog Enise Akgül, "Ebeveynlerimizin hastalıklarında, onların ağrılarından, sıkıntılarından zamanında haberdar olmalıyız. Bunun için iş bölümü yapmak da gerekebilir. Kardeşler arasında ortak planlar yapılarak haftada bir gün bir araya gelinebilir. Önemsendiklerini hissetmek onların psikolojisi açısından olumlu etki gösterebilir." diyor. Akgül, çocuklarına vakit ayıramayan kişilerin büyükleriyle ilgilenirken de iktisatlı davrandığını söylüyor. Akgül, "Ne kadar çok çalışırsak çalışalım, işlerimizi belli bir plana uyarak yaptığımızda bütün sevdiklerimize yetecek kadar vakit bulabiliriz. İnsanın çalışmasının gayesi de sevdiklerinin kendilerini daha iyi, daha güvende olmalarını sağlamak olmalı." diyerek zamansızlığın gerekçe olamayacağını vurguluyor. Süheyla Sancar / Zaman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder