16 Kasım 2012 Cuma

MEYVELERİN İKLİMSEL ÖZELLİKLERİ

MEYVELERİN İKLİM ÖZELLİKLERİNE GÖRE SINIFLANDIRILMASI

Meyve türleri iklim isteklerine göre 2 gruba ayrılır.

  1. Ilıman iklim meyve türleri (elma, armut, ayva, erik, şeftali, kayısı, badem, vişne, kiraz, ceviz, kestane, üzüm, çilek, ahududu, fındık, Antep fıstığı).
  2. Subtropik iklim meyve türleri (limon, portakal, altıntop, mandarin, çay, nar,zeytin, incir, hurma).


SEBZELERİN YENİLEN KISIMLARINA GÖRE SINIFLANDIRILMASI

Sebzeler tüketilen kısımlarına göre 9 grup altında toplanmaktadır:

  1. Yumruları yenen sebzeler (tatlı patates, yer elması, patates).
  2. Kökleri yenen sebzeler (havuç, kırmızı pancar, şalgam, kök kereviz).
  3. Soğan ve sürgünleri yenen sebzeler (pırasa, soğan, sarımsak).
  4. Sürgünleri veya yaprak sapları yenen sebzeler (kuşkonmaz, ravent, yaprak kerevizi).
  5. Yaprakları yenen sebzeler( lahana, ıspanak, pazı, semiz otu, marul, salata, ebegümeci).
  6. Meyveleri yenen sebzeler (domates, biber, patlıcan, hıyar, kabak, kavun, karpuz, taze fasulye, taze bezelye, taze bakla, bamya).
  7. Kuru veya taze tohumları yene sebzeler ( kuru fasulye, bakla, bezelye).
  8. Çiçek veya çiçek tablası yenen sebzeler (enginar, karnabahar).
  9. Salata yapılan kokulu otlar (maydanoz, dereotu, nane, tere, roka, hindiba).


SEBZELERİN İKLİM ÖZELLİKLERİNE GÖRE SINIFLANDIRILMASI

Sebzeler, yetiştirilmeleri için gerekli iklim istekleri dikkate alınarak 2 grup altında toplanmaktadır.

  1. Serin iklim sebzeleri (Kışlık sebzeler): lahana , karnabahar, turp, şalgam, havuç, kereviz, ıspanak, kırmızı pancar, salata, marul, pazı, soğan, pırasa, sarımsak, maydanoz, nane, bezelye, bakla.
  2. Sıcak iklim sebzeleri (Yazlık sebzeler): domates, biber, patlıcan, hıyar, kabak, kavun, karpuz, fasulye, bamya.

Serkan BAĞ

Ziraat Mühendisi















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder