15 Kasım 2012 Perşembe

Kışa bedeniniz hazır mı?

Kışa bedeniniz hazır mı?


Her mevsim değişiminde olduğu gibi sonbaharda da savunma sistemimiz bir sınavdan geçer. Güçlü savunma sistemi olanlar grip, nezle gibi soğuk algınlığına yenilmezken, savunma sistemi zayıf olanlar ne yazık ki bu sınavda başarısız oluyor. Sık geçirilen enfeksiyonlar, halsizlik, yorgunluk gibi belirtiler ve diğer sorunlar yaşam kalitemizi de ne yazık ki düşürüyor. Beslenme bedenimizin birçok ihtiyacını giderdiği gibi savunmamızı da etkileyen en önemli eylemimiz.


Bağışıklık sistemi

İmmün Sistem ve Bağışıklık insan vücudunu dış etkilere karşı korumakla görevli sistemleridir. İki şekli vardır; Doğumsal ve kazanılmış bağışıklık.

Vücudumuzun içinde bağışıklık sistemi adı verilen şaşırtıcı ve bir o kadar da ilginç savunma mekanizması vardır. Bağışıklık sistemi insanoğlunu "mikrop" diye tanımlanan, enfeksiyona yol açabilen virus, bakteri, mantar ve parazit gibi mikroorganizmaların zarar verici etkilerine karşı korur.

İnsan vücudu çevresinde bulunan çok sayıdaki mikrobun saldırısına uğrar ve bu organizmalar vücudumuza girebilmek için uğraş verir. Sağlıklı bir vücut; karşılaştığı hastalık etkenleriyle ve yabancı maddelerle çoğunlukla "çaktırmadan" baş eder. Mikroplarla baş edemediğimiz durumlarda da "hasta" oluruz.

Bağışıklık sisteminin görevi de; öncelikle bu organizmaların vücuda girmelerini engellemek veya girer ise vücuda girdikleri yerde yutmak, yayılmalarını engellemek ya da geciktirmektir. Bağışıklık sistemi bu görevlerini, yaşam süresi boyunca sürdürür ancak bazı koşullarda bağışıklık sistemi zayıflar.

Sağlıklı beslenerek savunma sistemini güçlendirebiliriz.

Sağlıklı beslenme vücudun gereksinimi olan enerji, karbonhidrat, proteini yağ, vitaminler, mineraller ve suyun yiyecek ve içecekler yoluyla alınıp vücut tarafından kullanılmasıdır. Sağlıklı beslenmenin anahtarı ihtiyacımız olan besinlerin doğru zamanda ve doğru miktarda alınmasıdır.

Savunma sisteminin güçlenmesi için antioksidan vitaminlere ve maddelere daha çok ihtiyacımız vardır. Bunun için bol taze sebze ve meyve tüketmemiz gerekir.


Bağışıklık sistemini güçlendirmek için 5 RENK FORMÜLÜ

(her renkten her gün bir tane seçiniz)


KIRMIZI: Domates, kırmızı üzüm, , çilek, , kırmızıturp, ,kırmızı erik, karadut

MOR: mor lahana, böğürtlen, patlıcan, mürdüm erik, şalgam, kırmızı pancar,

YEŞİL: Marul, pazı, ıspanak, kivi, sivri biber, taze fasulye, bamya, maydanoz, roka, tere, dereotu, reyhan, kıvırcık marul, salatalık, brokoli

SARI-TURUNCU: Portakal, mandalina, havuç, ayva, kayısı, armut, muz, balkabağı, mango, şeftali, nektarin, ananas

BEYAZ: Kuru soğan, sarımsak, kabak, elma, kuşkonmaz, mantar, karnabahar, pırasa, lahana


Kışa Hazırlık İçin Örnek Menü

Sabah Kahvaltısı:

Taze sıkılmış karışık meyve suyu (Portakal, Nar, Havuç)

Beyaz peynirli, maydanoz ve domatesli sandviç

Ara Öğün:

Kuru kayısı veya kuru incir

Ceviz veya fındık

Öğle Yemeği

Kıymalı sebze yemeği

Yoğurt

Sebzeli makarna

Ara Öğün:

Mandalina, Elma

Peynir-Ekmek

Akşam Yemeği:

Sebzeli mercimek çorba

Et, tavuk ya da balık ızgara (havuç-brokoli garnitür)

Mevsim salata

Tam buğday ekmeği

Ara Öğün:

Portakal, Armut
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder