15 Kasım 2012 Perşembe

Kış mevsimine girerken beslenme

Kış mevsimine girerken beslenme



Kış mevsiminin en önemli özelliği hiç şüphesiz ki kendine özgü birçok hastalığı da beraberinde getiriyor olmasıdır. Özellikle grip, nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları ve bronşit gibi birçok hastalığın görülme sıklığı bu aylarda artmaktadır.

Yaşam boyu üzerinde durulması gereken en önemli konulardan biri olan beslenme de işte bu noktada yine önemini hissettirmektedir.

Özellikle yaz mevsiminden kışa geçişte zayıflamaya başlayan bağışıklılık sistemini güçlendirmek adına meyve ve sebze tüketiminin artırılması gerekliliği belki de en önemli kilit noktalardan birini oluşturmaktadır. Çünkü meyve ve sebzeler içerdikleri antioksidan öğeler olan A, E ve C vitaminleri ile bağışıklılık sistemini güçlendirerek vücudumuzun hastalıklara karşı direncini artırmaktadırlar.

Peki, kış mevsiminde besin değerinden en iyi şekilde faydalanabileceğimiz meyveler hangileridir?

ELMA: Elma içerdiği E ve C vitaminleri gibi antioksidan öğeler ile bağışıklılık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırmaktadır. Potasyum içeriği de oldukça zengin olan elma bu özelliği ile de bağırsak faaliyetlerini düzenlerken hücrelerarası besin iletiminin düzenlenmesine yardımcı olur.

Ayrıca elmanın oldukça zengin bir pektin kaynağı olması da kolesterolün düşürülmesinde ve kalp damar hastalıklarına karşı korunmadaki önemini göstermektedir. Yine zengin bir posa kaynağı olan elma bu özelliği ile de kabızlığın önlenmesinde ve doygunluk hissinin oluşmasında etkilidir.

NARENCİYE(PORTAKAL, MANDALİNA, GREYFURT) : Kış mevsiminin vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan narenciye grubu meyveler özellikle içerdikleri zengin C vitamini ile hastalıklara karşı vücudun savunma mekanizmasını harekete geçirmede ve diş eti hastalıklarının önlenmesinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Potasyum içerikleri de yine elmada olduğu gibi oldukça zengindir.

ARMUT: Armutun da zengin bir lif kaynağı olması kabızlığın önlenmesinde oldukça önemlidir. İçerdiği fosfor ve B vitaminiyle zihinsel yorgunluğu giderir.

NAR: Antioksidan kapasitesi oldukça zengin olan nar önemli miktarda da potasyum, lif, C vitamini ve niasin içermektedir. Zengin içeriği ile de kış mevsiminin vazgeçilmezleri arasındadır.

Tabi ki meyve ve sebzelerin içerdikleri bu öğelerden en iyi şekilde faydalanabilmek adına da mevsim meyve ve sebzelerini tercih etmek daha doğru olacaktır.

Özellikle kış mevsiminin ağırlığını hissetmeye başladığımız bu günlerde üst solunum yolu enfeksiyonları açısından riske girmemek ve bağışıklılık sistemimizi güçlendirmek adına günlük 3-4 porsiyon meyvenin, 2-3 porsiyon sebzenin öğünlerimizde dengeli şekilde bulunmasına özen gösteriniz.

Yağ asitlerinin bağışıklılık sistemi üzerinde meyve-sebzeler kadar önemli bir yere sahip olduğunu unutmayınız. Öğünlerinizin yeterli miktarda ve doğru yağlar içermesi bağışıklık sisteminizi destekler. Elbette aşırı yağlı bir diyet bağışıklığı olumsuz etkileyecektir, ancak çok yağsız bir beslenme düzeni de çok gerekli olan yağ asitlerini almamıza engel olur. Omega–6 ve omega–3 içeren doymamış yağları öğünlerimizle almak bağışıklılık sistemimizi korumamıza yardımcı olur. Genellikle omega–6 alımımızın yeterli olmasına rağmen omega–3 alımımızda eksiklikler yaşadığımızdan ceviz ve yağlı balıkları tüketmemiz gerektiğini unutmayalım. Haftada 1-2 kez balık ve günde 1-2 adet ceviz içi tüketerek bunu kolaylıkla sağlayabilirsiniz.

Kış aylarının en büyük sıkıntılarından biri de ne yazık ki sıvı alımının azalmasıdır. Kış aylarında yeşil, siyah ve diğer bitkisel çaylar tercih edilebilecek keyifli içecekler arasındadır. Yeşil çay güçlü bir antioksidan olması nedeniyle kış aylarına yaklaştığımız şu günlerde hem içinizi ısıtacak hem de bağışıklılık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Ihlamur, papatya ve rezene çayları da tercih edebileceğiniz diğer bitkisel çaylar arasındadır. Ekinezya bitkisinin bağışıklılık sistemini güçlendirici etkisinden de yararlanmanızda fayda var. Ancak 2 hafta kullanım sonrası ekinezya kürüne ara vermeniz daha doğru olacaktır.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder